Tipy, ako správne používať reťazovú pílu a ako sa o ňu starať

 

Síce patrí k jedným z najžiadanejších pomocníkov domácich majstrov, no v nesprávnych rukách dokáže narobiť doslova a do písmena pohromu. Presne tak – je to reťazová píla. Aby ste sa vyhli akýmkoľvek nepríjemnostiam, poradíme vám, ako ju správne používať. A nezabudneme ani na základné pravidlá starostlivosti o reťazovú pílu.

4 tipy, ako správne používať reťazovú pílu

V prvom rade je potrebné podotknúť, že reťazová píla určená na spracovanie dreva nepatrí do rúk neskúsených majstrov, resp. tých, ktorí nie sú upovedomení o základných bezpečnostných pravidlách týkajúcich sa práce s ňou. Odporúčame vám preto spozornieť v maximálnej možnej miere.

Vedeli ste, že na trhu môžete nájsť viacero typov reťazových píl? Zatiaľ čo na príležitostnú prácu môže byť výhodnou voľbou akumulátorová alebo elektrická „reťazovka“, v prípade záujmu o časté používanie radšej stavte na benzínovú reťazovú pílu.

1. Na prácu s reťazovou pílou sa vhodne ustrojte

Čo si pod tým predstaviť? Ide hlavne o vhodné pracovné oblečenie. Pri práci s reťazovou pílou je najzraniteľnejšia oblasť pásu a nôh. Aby ste sa dobre chránili pod odlietavajúcimi čiastočkami, nasaďte si pevné nohavice. Samozrejmosťou by mala byť aj odolná pracovná obuv s vystuženou špičkou. Tá vás ochráni napríklad v prípade neočakávaného pádu rezaného materiálu.

Do úzadia však neodsúvame ani ochranné pomôcky. Počas pílenia majte vždy nasadené minimálne ochranné rukavice aj okuliare. No a nič nepokazíte ani s celotvárovým štítom či ochranou sluchu.

Náš tip: Odporúčame vám chrániť si sluch najmä pri častom a dlhotrvajúcom používaní reťazovej píly.

2. Reťazovú pílu pred použitím skontrolujte

Najdôležitejšia je celoplošná kontrola reťazovej píly. Pokiaľ si všimnete, že sú niektoré časti napríklad uvoľnené, posnažte sa ich dať do pôvodného stavu. A nezabudnite skontrolovať stav reťaze. Je dostatočne napnutá a ostrá?

Zapamätajte si: Pri benzínových reťazových pílach musíte pravidelne kontrolovať aj stav sviečky a hladinu paliva a maziva.

3. Reťazovú pílu správne uchopte

Keď ste sa vhodne obliekli a pílu skontrolovali, nastal čas na jej správne uchopenie. Najbezpečnejšie je držať ju pevne obidvomi rukami vo výške vášho pása. Naopak, vyhnite sa jej zdvíhaniu do oblasti hlavy a pŕs.

4. Dbajte na bezpečnosť

Nielen vo vlastnom záujme, ale aj kvôli ostatným, by ste mali pri používaní reťazovej píly dbať na bezpečnosť. Ak je reťazová píla v prevádzke (reťaz sa točí), vždy stojte nohami pevne na zemi.

Pozor! Keď sa reťaz točí, nikdy sa s pílou nepresúvajte. A už vonkoncom ju neobsluhujte jednou rukou.

A na záver, reťazovú pílu v žiadnom prípade nepoužívajte, keď je niekto oproti vám. Buď sa otočte vy, alebo poproste dotyčnú osobu, aby sa posunula.

Základom starostlivosti je pravidelný servis

Je pravdou, že mnoho drobností súvisiacich so starostlivosťou o motorovú pílu zvládnete aj v domácich podmienkach. Väčšinou však ide o také maličkosti, ako napríklad doplnenie či výmena palív a mazív, napnutie reťaze alebo kontrola a čistenie sviečky. Dokonca, zručnejší majstri si zvládnu svojpomocne aj nabrúsiť reťaz. Odhliadnuc od toho, na čo všetko si trúfate, vám odporúčame zájsť s vašou „reťazovkou“ aspoň raz ročne do profesionálneho servisu. Budete mať tak istotu, že vaša reťazová píla pôjde v TOP stave aj do ďalšej sezóny