Viete, čo všetko môžete napájať na elektrocentrálu?

 

O elektrocentrálach, ktoré sa inak nazývajú aj invertorové generátory, sa toho už popísalo na internete viac než dosť. V nasledujúcich riadkoch si však kompaktne zhrnieme, ako elektrocentrály vlastne fungujú, aké majú využitie a čo všetko sa dá na ne napojiť. Samozrejme, v súvislosti s tým neopomenieme ani konkrétne typy elektrocentrál

Ako fungujú elektrocentrály?

Najjednoduchšie možné vysvetlenie je, že elektrocentrály sú prenosným zdrojom energie. Obrazne povedané, pre koncového užívateľa teda predstavujú akúsi náhradu klasickej elektrickej zásuvky. Spotrebiče alebo jednotlivé druhy záhradnej techniky sa totiž budú po napojení do elektrocentrály správať rovnako ako pri zapojení v sieti. A najlepšie na tom všetkom je, že pri pravidelnom servise vám bude takáto mašinka fungovať dlhé roky.

Aké využitie majú elektrocentrály?

Využitie elektrocentrál je oveľa širšie ako by sa mohlo na prvý pohľad vôbec zdať. Okrem toho, že elektrocentrála môže byť využívaná ako záložný zdroj každej jednej domácnosti, nájde využitie aj hocikde v teréne. Skvelým príkladom je či už kempovanie, chytanie rýb alebo pobyt niekde na chate či v horách, kde nie je k dispozícii napojenie do siete. A aby toho nebolo málo, elektrocentrálu dokážete naplno využiť aj v záhradách, ktoré sú situované príliš ďaleko od najbližšej elektrickej zásuvky.

Čo všetko môžete napájať na elektrocentrálu?

Na elektrocentrálu môžete napojiť prakticky čokoľvek – od domácich spotrebičov cez moderné technológie až po záhradnú techniku či rôzne ťažké mašiny. Vo veľkej miere to však závisí od toho, o akom type elektrocentrály hovoríme.

Náš tip: Pri výbere elektrocentrály sledujte výkony jednotlivých modelov. Platí totiž, že pre správne fungovanie by mala elektrocentrála disponovať výkonom aspoň o 10 až 20 % vyšším ako technika, ktorú v nej plánujete napájať.

honda elektrocentrála

Typy elektrocentrál

Vo všeobecnosti rozdeľujeme elektrocentrály na jednofázové a trojfázové. Zatiaľ čo jednofázové sú určené na napájanie menších a stredných spotrebičov s klasickou jednofázovou koncovkou, tie trojfázové dokážu poháňať aj veľké stroje, ako napríklad miešačky, cirkuláre a podobne. Okrem trojfázovej zásuvky ale štandardne ponúkajú aj jednofázovú.

Pozor! Dôležité je aj to, akú reguláciu napätia má daná elektrocentrála.

Keď chcete používať elektrocentrálu na napájanie citlivých moderných technológií, ako napríklad počítačov, notebookov či televízorov, jednoznačne siahnite po modeloch s reguláciou napätia AVR. Pokiaľ však plánujete do elektrocentrály napájať veľké spotrebiče či väčšiu záhradnú techniku, stavte radšej na typy s kapacitnou reguláciou napätia.

Vedeli ste, že existujú aj elektrocentrály s takzvanou kompaudnou reguláciou napätia? Takéto modely sú ideálne na napájanie spotrebičov a techniky s tvrdým štartom.