Viete, ako sa starať o akumulátor? Dajte si pozor najmä na jeho skladovanie!

 

Akumulátory sú dnes neodmysliteľnou súčasťou techniky využívanej v záhrade aj dielni. Pravdou je, že nielen u našich zákazníkov, ale všeobecne u širokej verejnosti, sa tešia čoraz väčšej popularite. Teda, aby sme to upresnili – spomínanej popularite sa teší najmä akumulátorová technika. V porovnaní s tou benzínovou alebo elektrickou totiž prináša mnoho užívateľských výhod. Viete však, ako sa správne starať o akumulátor, ktorý ju poháňa? Mali by ste si dať pozor predovšetkým na jeho správne skladovanie.

Výhody akumulátorovej techniky

K neopomenuteľným výhodám akumulátorovej techniky patrí najmä jej nízka hmotnosť a tichá prevádzka. Popritom však nesmieme zabúdať ani na komfortnú a bezpečnú obsluhu aj šetrnosť vo viacerých zmysloch slova.

Nízka hmotnosť a tichá prevádzka

Keď si postavíme vedľa seba napríklad 3 typy záhradných kosačiek – jednu elektrickú, jednu benzínovú a jednu akumulátorovú – dokážeme priamo identifikovať ich jednotlivé výhody aj mierne nedostatky. Keď sa zameriame na akumulátorovú kosačku, zistíme, že v porovnaní s ďalšími dvomi modelmi (predovšetkým v porovnaní s tou benzínovou), bude pravdepodobne podstatne ľahšia. Síce asi nebude disponovať takým veľkým výkonom, no jej prednosťou bude tichá prevádzka. Vďaka tomu ju budete môcť používať prakticky kedykoľvek – ráno, večer aj hocikedy cez víkend.

Komfortná a bezpečná obsluha

V súvislosti s výhodami akumulátorovej techniky nemôžeme vynechať ani jej komfortnú a bezpečnú obsluhu. Keďže na svoj chod nepotrebuje žiadny spaľovací motor ani napájací kábel, minimalizuje sa riziko nechcených úrazov – napríklad zásahu elektrickým prúdom po preseknutí kábla. Nehovoriac o tom, že obsluha náradia a techniky bez kábla je maximálne komfortná. Oceníte to napríklad pri aku pílach alebo vyššie zmieňovaných kosačkách.

Šetrnosť vo viacerých zmysloch slova

No a pozornosť si zaslúži aj šetrnosť aku náradia a záhradnej techniky. Okrem toho, že akumulátory sú v porovnaní so spaľovacími motormi všeobecne šetrnejšie k životnému prostrediu, jedným kúskom dokážete poháňať hneď niekoľko mašiniek. Čo to znamená? Keď si kúpite viacero druhov aku náradia jednej značky (napríklad vŕtačku, pílu a brúsku), vystačíte si len s jedným akumulátorom, ktorý môžete podľa potreby prehadzovať medzi jednotlivými modelmi. Šetríte tak nielen životné prostredie, ale aj vašu peňaženku.

Ako sa starať o akumulátor?

Akumulátor, ktorý poháňa aku náradie a techniku, je viac-menej bezúdržbový. Pravdou však zostáva, že správnym skladovaním dokážete mnohonásobne nielen predĺžiť jeho životnosť, ale zároveň podporiť dlhodobé udržanie jeho kapacity.

Pozor na správne skladovanie

V rámci správneho skladovania akumulátorov by ste si mali dať pozor na 3 dôležité faktory:

  • vlhkosť,
  • teplota,
  • nabitie.

Keď ide o vlhkosť, akumulátor by sa nemal dlhodobo skladovať vo vlhkom prostredí, ktoré ho môže nenávratne poškodiť. To isté platí aj o extrémnych teplotách – mrazy, resp. nízke teploty pod 5 °C, a vysoké teploty. Ideálnym miestom na skladovanie akumulátorov je tmavé a suché prostredie so stálou teplotou okolo 15 °C.

A obrovský pozor si dajte predovšetkým na nabitie akumulátora. Nemali by ste ho totiž dlhodobo skladovať ani úplne vybitý, ani úplne nabitý. Ideálom je nabitie aspoň na 40 %. Keďže sa ale prirodzene nevyhnete jeho postupnému vybíjaniu aj mimo prevádzky, odporúčame vám priebežne sledovať stav jeho nabitia. Pokiaľ je daný akumulátor mimo prevádzky niekoľko mesiacov, pokojne ho čas od času trochu dobite. Postupnému znižovaniu jeho kapacity, resp. starnutiu, sa však nijako nevyhnete. Správnym skladovaním ale podporíte jeho zdravie aj životnosť.

Zapamätajte si: Jednotlivé časti aku náradia a techniky skladujte vždy separátne. Zvlášť prístroj, zvlášť akumulátor a zvlášť nabíjačku.