Sekera na drevo: Ako ju vybrať, nabrúsiť a udržiavať?

 

Nie je sekera ako sekera. Aj toto náradie, ktoré nesmie chýbať v žiadnej domácej dielni, nájdete na trhu v mnohých typologických vyhotoveniach. Avšak, bez ohľadu na typ, každá sekera na drevo by mala byť vždy správne nabrúsená a pravidelne udržiavaná v dobrom stave. Poradíme vám, ako na to!

Sekera na drevo: Ako ju vybrať?

Pred samotným výberom sekery je nevyhnutné ujasniť si predstavu o tom, na čo ju budete vlastne používať. Chcete ňou občas nakálať palivové drevo na zimu alebo s jej asistenciou plánujete štiepať drevo na tenké kúsky? Prípadne, hľadáte sekeru, ktorá by vám pomohla s kálaním veľkých polien, s tesárskymi prácami či kempingovými aktivitami?

Vyberte si správny typ

Keď ide o správny typ, na výber máte z:

  • univerzálnych sekier,
  • štiepacích sekier,
  • kempingových sekier,
  • tesárskych sekier,
  • kálacích sekier.

Čo sa týka ich základného opisu, začneme takzvanými univerzálnymi sekerami. Ako je už z ich názvu zrejmé, dokážete ich využiť prakticky na akékoľvek činnosti – od štiepania triesok cez bežné kálanie palivového dreva až po kálanie veľkých kusov polien. Z toho dôvodu je univerzálna sekera na drevo vhodná do každej domácnosti, kde sa kúri, resp. dokuruje, drevom.

Štiepacie sekery sú naproti tým univerzálnym profilovo určené na štiepanie polien a triesok. Na trhu sa však môžete stretnúť aj s kempingovými sekerami, ktoré majú obvykle kompaktné rozmery – aby sa vošli napríklad aj do menšieho batoha. Takáto sekera sa vám zíde či už pri rozkladaní stanu, alebo aj pri zbere a spracovaní dreva do pahreby, resp. ohniska.

No a nezabúdajme ani na tesárske a kálacie sekery. Zatiaľ čo tesárske nesmú chýbať v povinnej výbave tesárov a stavbárov, tak tie kálacie, takzvané kalače, nájdu využite pri spracovaní veľkých polien – napríklad aj medzi profíkmi v lese.

Ako nabrúsiť sekeru na drevo?

Na brúsenie sekery budete potrebovať brúsny kameň. Najlepšou voľbou je taký, ktorý je potiahnutý diamantom. Pokiaľ je ostrie vašej sekery už na pohľad poškodené, napríklad zúbkové, mali by ste siahnuť po brúsnom kameni s hrubým zrnom.

Postup: Uchopte brúsny kameň do ruky a pravidelnými krúživými pohybmi prechádzajte po ostrí – ako keby ste chceli ostrie „vydrhnúť“. Samotnú sekeru môžete držať buď za jej hlavu (s poriskom opretým o predlaktie), alebo si ju vložte do zveráka. Samozrejme, záleží to aj od toho, či brúsite sekeru v domácich podmienkach, alebo ju potrebujete nabrúsiť v teréne.

Ako udržiavať sekeru na drevo?

Bez ohľadu na typ a materiál, každá sekera na drevo by sa mala udržiavať čistá. Okrem toho, odporúčame ju skladovať v suchom prostredí – najmä čo sa týka prevedení s dreveným poriskom. A v neposlednom rade, nezabúdajte na pravidelné brúsenie sekery, ktoré zvládnete či už doma, alebo aj v teréne. Pokiaľ si však na to netrúfate, pokojne zverte vašu sekeru čas od času do rúk odborníkov zo servisu.