Na ktoré ochranné pomôcky nezabudnúť v žiadnej dielni?

 

Hovorí sa, že bezpečnosť by mala byť pri práci prvoradá. No a my nemôžeme nič iné, len s týmto tvrdením súhlasiť. Žiadne veľkolepé dielo ani žiaden zrealizovaný projekt sa totiž nedá plnohodnotne vychutnať so šrámami na rukách, s nepríjemnými trieskami v očiach či s inými nežiadúcimi poraneniami. Práve preto by ste mali aj vy zakaždým dbať na vhodne zvolené ochranné pomôcky. Poradíme vám, ktoré si jednoznačne zadovážiť do vašej dielne.

Nezabudnite na tieto ochranné pomôcky!

Bez ohľadu na to, či často pracujete s motorovou pílou, alebo viac využívate karbobrúsku, prípadne iné náradie, by ste nemali zabúdať ani na vhodné ochranné pomôcky. Viete, ktoré máme na mysli?

Základom sú ochranné pracovné rukavice

Pre niekoho spotrebný materiál, pre iného neoddeliteľné „parťáčky“, ktorých sa ťažko vzdáva aj napriek početným dieram a ošúchaniam. Tak či onak, ochranné pracovné rukavice by mali byť základom každej jednej domácej dielne. Využijete ich pri práci s drevom aj železom, pri brúsení, pri natieraní či dokonca aj pri upratovaní. Okrem toho, ak obľubujete záhradkárčenie, určite sa vám zídu aj „v teréne“. Pracovné rukavice ochránia vaše ruky pred prípadnými mozoľmi, trieskami v prstoch či na dlaniach a tiež od možných odrenín a iných poranení. Jednoducho, základ, bez ktorého by ste nemali vziať do rúk ani len kladivo!

Nemenej dôležitými sú ochranné okuliare

Ruka v ruke s pracovnými rukavicami by mala ísť aj ochrana očí – minimálne v podobe ochranných okuliarov. Hovoríte si, že tie vy nepotrebujete? Veľmi rýchlo vás vyvedieme z omylu! Pokiaľ doma čas od času majstrujete, pravdepodobne sa nevyhnete píleniu, brúseniu či rezaniu rôznych materiálov. Keďže pri takýchto činnostiach dochádza k nebezpečnému odletovaniu triesok a iných drobných čiastočiek, vaše oči by mali byť patrične chránené. V opačnom prípade hrozí riziko nepríjemných úrazov, ktoré sa často riešia na pohotovosti.

Mália sa vám okuliare? Vyskúšajte ochranný štít!

Venujete sa práci s drevom, konkrétne píleniu, brúseniu či rezaniu, tak často a tak intenzívne, že sa vám okuliare mália? V tom prípade vyskúšajte podstatne komplexnejšiu ochranu očí – ochranný štít! V porovnaní s klasickými pracovnými okuliarmi má jednu zásadnú výhodu. Eliminuje riziko odletovania drobných čiastočiek do očí na úplné minimum. Predsa len, občas sa môže stať, že popod okuliare nejaká tá trieska jednoducho prekĺzne. To však pri ochrannom štíte vonkoncom nehrozí.

Pílenie na dennom poriadku? Stavte na ochrannú helmu so slúchadlami a štítom!

Ak máte prácu s motorovou pílou na dennom poriadku – či už v práci, alebo v rámci hobby aktivít – bez 100-percentnej ochrany očí by ste každým dňom priveľmi riskovali nenávratné poranenia očí. Nehovoriac o tom, že pravidelná práca s motorovou pílou má neopomenuteľný vplyv aj na sluch. A aby toho nebolo málo, pri pílení (obzvlášť tom v lese) môže razom dôjsť aj k úrazu hlavy. Aby ste všetkým zmieňovaným nepríjemnostiam úspešne predchádzali, stavte na spoľahlivé ochranné pomôcky – ochrannú helmu so slúchadlami a štítom. Nielenže predstavuje najlepšiu možnú ochranu očí pred odlietavajúcimi pilinami, ale ešte k tomu ochráni sluch pred nadmerným hlukom výkonného motora píly a hlavu pred padajúcimi konármi a podobne.