Výhody a nevýhody kosenia trávnika pomocou aku kosačky

 

Akumulátorová záhradná technika zažíva v súčasnosti doslova a do písmena „boom“. Prečo? Okrem toho, že je vo svete vnímaná ako ekologickejšia verzia techniky poháňanej spaľovacími motormi, na svoju prevádzku nepotrebuje ani napájanie do elektrickej siete. Vyhnete sa tak dlhým nemotorným káblom, ktoré bývajú prekážkou najmä pri kosení. No a v tomto prípade si pýta pozornosť práve aku kosačka. Viete, aké sú výhody a nevýhody kosenia trávnika pomocou nej?

Aku kosačka: Aké výhody ponúka?

Ako sme spomenuli už v samom úvode, nielen aku kosačka, ale aj akumulátorové náradie ako také, je ekologickejšie a praktickejšie ako benzínové či elektrické. Venujme sa však výhradne výhodám, ktoré ponúkajú svojim majiteľom aku kosačky.

Ľahké ovládanie

Najskôr zo všetkého musíme spomenúť ľahké ovládanie. Aku kosačky majú totiž v porovnaní s tými benzínovými podstatne nižšiu hmotnosť. Vzhľadom na to je manipulácia s nimi náramne jednoduchá. Pohodlne a bez väčšej námahy ich tak vytlačíte aj po miernych briežkoch a svahoch. No a nízka hmotnosť vám zároveň uľahčí aj skladovanie a prenášanie kosačky.

Tichá prevádzka

Ďalší benefit, ktorý prináša aku kosačka v porovnaní s benzínovými modelmi, je tichá prevádzka. Oceníte to nielen vy, ale aj vaši susedia – napríklad vtedy, keď sa rozhodnete kosiť trávnik v nedeľu doobeda.

Jednoduchá údržba

Žiadna starostlivosť o palivové nádrže, žiadna nutnosť dolievania pohonných hmôt, žiadne čistenie a sledovanie štartovacích sviečok a tak ďalej – v podobnom duchu by sme mohli pokračovať. Jediná údržba, ktorú si aku kosačka vyžaduje, je pravidelné čistenie od zvyškov trávy a dobíjanie batérie. Najlepšie však urobíte, keď si ju dáte aspoň raz ročne skontrolovať v autorizovanom servise. Budete mať tak istotu, že vám poslúži mnoho rokov.

Ideálna na menšie domáce trávniky

Vyššie zmieňované parametre akoby predurčovali aku kosačky na kosenie menších domácich trávnikov. Na kosenie malých plôch by bolo totiž zbytočné a neefektívne používať ťažké stroje, ktoré si vyžadujú náročnejšiu manipuláciu. Nehovoriac o tom, že batérie, ktorou bývajú poháňané aku kosačky, rádovo zvládajú starostlivosť o menšie trávniky už na jedno nabitie.

Nevýhoda kosenia trávnika pomocou aku kosačky – výdrž batérie

Na druhej strane, aku kosačka nemusí byť ideálnym riešením úplne pre každého. Ako príklad stačí uviesť majiteľov veľkých záhrad či dvorov, ktorí strávia kosením pokojne aj hodiny. V takom prípade je oveľa výhodnejšie siahnuť po benzínovej kosačke, ktorá nie je limitovaná výdržou batérie.

Aj napriek tomuto drobnému nedostatku si však stojíme za tým, že aku kosačka je skvelou voľbou pre každého, kto potrebuje kosiť len menší trávnik. No a čo dodať na záver? Možno len toľko, že nezabudnite vašej novej akumulátorovej kosačke vyčleniť v dielni alebo pod prístreškom stále miesto, kde sa bude môcť pravidelne dobíjať.