Ako si vybrať zváračku a aké príslušenstvo používať na prácu s ňou?

 

V jednom z našich starších článkov sme sa podrobnejšie venovali tomu, aké typy zváračiek existujú. A popritom sme nevynechali ani niektoré zo základných parametrov ich výberu. Je však pravdou, že procesu výberu zváračky sa dá venovať omnoho viac priestoru. No a práve preto vznikol tento článok, v ktorom vám poradíme, ako si vybrať zváračku a aké príslušenstvo používať na prácu s ňou.

Ako si vybrať zváračku?

Keď ide o samotný výber zváračky, odhliadnuc od jej typu a technológie zvárania by ste mali sledovať predovšetkým:

  • výkon a príkon,
  • zaťažovateľ,
  • maximálny zvárací prúd,
  • váhu,

Výkon a príkon zváračky

Hľadáte zváračku na domáce alebo profesionálne používanie? Na základe toho si všímajte jej výkon a príkon. Pokiaľ si chcete zaobstarať zváračku do vašej domácej dielne, postačí vám model s príkonom v rozmedzí približne 2 000 až 5 000 W. Naopak, ak má ísť o profesionálny kúsok, pokojne môže disponovať príkonom na úrovni okolo 7 500 W.

Zaťažovateľ

Zaťažovateľ, laicky povedané „využiteľnosť výkonu“, patrí k vôbec najdôležitejším parametrom výberu každej zváračky. Udáva totiž, ako dlho môžete so zváračkou pracovať bez prestávky.

Zapamätajte si: Zaťažovateľ sa vyjadruje percentuálne – v 10-minútových intervaloch.

Pokiaľ je zaťažovateľ zváračky 60 %, znamená to, že zváračku môžete používať 6 minút, no následne ju musíte nechať 4 minúty chladnúť.

Maximálny zvárací prúd

Rovnako ako pri výkone a príkone, aj v rámci maximálneho zváracieho prúdu záleží na tom, aký materiál chcete zvárať. Čo sa týka domáceho zvárania „drobností“, v drvivej väčšine si vystačíte aj so zváracím prúdom zhruba 100 A. Ak by ste ale hľadali profesionálnu mašinu, hodnoty jej maximálneho zváracieho prúdu by sa mali pohybovať na úrovni približne 250 A.

Váha

Opäť vám odporúčame zvážiť, na čo sa chystáte zváračku používať. Máte v pláne občasné zváranie drobností na dvore či niekde v záhrade? Na to budete potrebovať ľahkú prenosnú zváračku, ktorej hmotnosť môže byť okolo 7 kg. Ak ale zháňate profi mašinu, ktorá neopustí vašu dielňu, možno budú pre vás ideálne zváračky s váhou na úrovni 90 kg.

Aké príslušenstvo používať na prácu so zváračkou?

Keďže zváračky nie sú žiadne hračky, logicky nepatria do rúk ani deťom, ani nezodpovedným používateľom. Pri práci s nimi by mali byť totiž dodržiavané určité bezpečnostné zásady, v rámci ktorých nemôžeme opomenúť dôležité príslušenstvo pre zváračky. Základom sú zváračské kukly alebo okuliare, ktoré chránia oči pred nebezpečným žiarením a iskrením. Rovnako chránené by ale mali byť aj ruky a časti tela, na ktoré zvyknú iskry zo zvárania dopadať najčastejšie. Sú nimi napríklad stehná či oblasť brucha. Práve preto je dobré pri práci so zváračkou používať vhodné ochranné rukavice a zástery.