Radíme, ako vybrať vibračnú dosku

 

Vzhľadom na súčasný trend výstavieb a rekonštrukcií rodinných domov prirodzene narastá aj dopyt po vibračných doskách. Ide totiž o skvelú pomôcku, ktorú využijete hneď na viacerých „frontoch“. Viete, aké výhody ponúka vibračná doska a ako ju vybrať?

Na čo slúži vibračná doska?

Ešte predtým, ako prejdeme k zásadám výberu vibračnej dosky, je vhodné ozrejmiť si, na čo táto mašinka vlastne slúži.

Hutnenie, hutnenie a ešte raz hutnenie

Presne tak, hlavná pracovná náplň vibračnej dosky spočíva v hutnení. Pýtate sa, čoho? Nuž, vibračná doska dokáže hutniť rôzne typy materiálu. Najčastejšie sa však jedná o zeminu a kamenivo.

  • Hutnenie zeminy: Vibračnú dosku využijete napríklad pri hutnení zeminy navážanej pod chodníky či zámkovú dlažbu. Takisto sa po nej oplatí siahnuť, keď navážate na pozemok vysokú vrstvu zeminy. Každých niekoľko centimetrov by ste totiž mali zeminu patrične zhutniť, aby vám neskôr nezačala priveľmi „sadať“.
  • Hutnenie kameniva: V samom úvode tohto článku sme spomenuli výstavbu a rekonštrukciu domov. A na ňu nadviažeme práve v tomto bode. Vibračné dosky sa totiž vo veľkom používajú na hutnenie štrkových, resp. kameninových, lôžok rodinných domov. A okrem toho, len ťažko by sa bez nich pripravoval makadamový podklad pod zámkovú dlažbu, ktorá je dnes neodmysliteľnou súčasťou mnohých zástavieb.

Vedeli ste, že vibračnú dosku môžete použiť aj na vyrovnanie zámkovej dlažby po jej uložení? Budete však potrebovať vhodnú tlmiacu podložku, o ktorej sa zmieňujeme o čosi nižšie.

Ako vybrať vibračnú dosku?

Výber vibračnej dosky nie je nič zložité. Existujú dva typy, ktoré sa môžu líšiť na základe viacerých parametrov.

  • Jednosmerné vibračné dosky – väčšinou sa jedná o ľahšie modely zhruba do 100 kg, ktoré sú vhodné nielen na prácu v stavebníctve, ale takisto na domáce použitie.
  • Reverzné vibračné dosky – na rozdiel od jednosmerných ponúkajú aj spätný chod. Obvykle sú ťažšie, zhruba 120 kg a viac, čo ich predurčuje na hutnenie do väčšej hĺbky.

Vedeli ste, že vibračné dosky môžu byť poháňané benzínovým alebo vznetovým motorom?

Všímajte si hmotnosť a odstredivú silu vibračnej dosky

Okrem typu vibračnej dosky nezabudnite pri výbere vziať do úvahy aj jej hmotnosť a odstredivú silu, ktorá sa udáva v kN. V zásade platí, že čím je vibračná doska ťažšia a čím väčšiu odstredivú silu produkuje, tým hlbšie dokáže hutniť.

Aké príslušenstvo si dokúpiť k vibračnej doske?

Jednoznačne tlmiacu podložku, ktorú sme spomenuli už o čosi vyššie. Tá môže byť vyrobená z plastu alebo gumy. Oceníte ju najmä vtedy, keď sa rozhodnete vašou vibračnou doskou „prebehnúť“ zámkovú dlažbu. Tlmiaca podložka ju totiž ochráni pred prípadným poškodením.

Spolu s tlmiacou podložkou si však môžete dokúpiť aj bočné nástavce, ktoré vám rozšíria hutniacu plochu. No a keďže každá vibračná doska má nemalú váhu, oplatí sa zaobstarať si aj prepravný podvozok. Ide o jednoduchý rám s kolieskami, ktorý vám uľahčí prenos vibračnej dosky.