Ako často púšťať robotickú kosačku a ako sa o ňu starať?

Aj keď robotická kosačka nepredstavuje úplne základnú výbavu určenú na starostlivosť o trávnik, postupne po nej siaha čoraz viac záhradkárov a majiteľov nehnuteľností s dvormi. V súvislosti s tým sa ale naskytá otázka, ako ju vlastne používať. Presnejšie povedané, ako často robotickú kosačku púšťať a ako sa o ňu starať. Síce sa to môže javiť komplikovane, no vedzte, že opak je pravdou. To najpodstatnejšie vám vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch.

FUNGOVANIE ROBOTICKÝCH KOSAČIEK

Len pre objasnenie, robotická kosačka funguje na princípe elektromotora, ktorý je poháňaný akumulátorom. Na svoju prevádzku tak nepotrebuje žiadne napájacie káble ani spaľovací motor. To z nej robí mimoriadne tichú, bezpečnú a takmer bezúdržbovú mašinku.

Aby však vedela, kde má kosiť, musíte požadovaný priestor vyčleniť vymedzovacími káblami. A okrem toho potrebujete nájsť vhodné miestečko, kam sa bude chodiť dobíjať. Odporúčame, aby šlo o kryté miesto, napríklad pod prístreškom. A tým sa plynule dostávame k tomu, ako často robotickú kosačku púšťať.

AKO ČASTO PÚŠŤAŤ ROBOTICKÚ KOSAČKU?

V prvom rade, robotická kosačka nie je nič pre tých, ktorí by chceli kosiť nárazovo, keď im tráva siaha ponad členky. Naopak, na robotickej kosačke si viete nastaviť harmonogram kosenia, ktorý bude najviac vyhovovať vašim požiadavkám. V súvislosti s tým je potrebné zvážiť nielen rozlohu trávnika, ale aj oblasť, v ktorej sa nachádzate. Samozrejme, do vášho sezónneho harmonogramu môže vstúpiť aj počasie.

Každopádne, robotická kosačka môže pokojne kosiť trávnik aj niekoľkokrát do týždňa. Vzhľadom na to berte do úvahy predovšetkým výdrž jej batérie.

Náš tip: Chcete, aby váš pozemok zdobil takzvaný anglický trávnik? Najlepšiu starostlivosť mu dopraje práve robotická kosačka.

BERTE DO ÚVAHY VÝDRŽ BATÉRIE

Pýtate sa, čo má výdrž batérie spoločné s tým, ako často púšťať robotickú kosačku? Nuž, odpoveď je jednoduchá. Predstavte si, že robotická kosačka bude potrebovať na pokosenie vášho trávnika zhruba 5 hodín čistého času. Jej výdrž batérie ale môže predstavovať napríklad 1 hodinu. Tým pádom sa bude musieť prísť až 4-krát dobíjať. Jedno kosenie jej tak zaberie aj viac ako 10 hodín.

Samozrejme, to bol príklad rozľahlého trávnika. Chceli sme ale len poukázať na to, že púšťanie robotickej kosačky skutočne závisí od viacerých faktorov – hlavne však od veľkosti trávnika a výdrže batérie.

AKO SA STARAŤ O ROBOTICKÚ KOSAČKU?

Základom starostlivosti o robotickú kosačku je jej pravidelné čistenie a servisovanie. Ako často? Ideálne po každom kosení, no minimálne raz mesačne. A pred sezónou nezabudnite skontrolovať aj stav nožov. Ich opotrebovávanie závisí od náročnosti terénu, o ktorý sa robotická kosačka stará. Pokiaľ zistíte, že sú v zlom stave, odporúčame ich výmenu.