Drvič alebo štiepkovač? Ktorý potrebujete do vašej záhrady?

Rozmýšľate nad tým, že si doma uľahčíte prácu s drevom a záhradným odpadom? V takom prípade sa s najväčšou pravdepodobnosťou dopátrate k drvičom a štiepkovačom. Viete však, že každá z týchto mašiniek je určená na niečo iné? Vzhľadom na to sa teda môže stať, že sa napokon rozhodnete pre obe. Každopádne, v nasledujúcich riadkoch vám nielenže vysvetlíme, čo je to drvič a štiepkovač, ale taktiež vám poradíme, ako ich vybrať a na čo ich používať.

Drvič alebo štiepkovač?

Pravdou je, že mnohí ľudia si ich stále zamieňajú, resp. ich majú za jeden a ten istý stroj. Zapamätajte si však, že drvič slúži na drvenie a štiepkovač na štiepanie. Ich využitie je tak logicky rôzne.

Drvič na drvenie konárov a lístia

Presne tak! Drvič využijú najmä majitelia záhrad, v ktorých sa nachádzajú ovocné stromy aj rôzne okrasné dreviny. Všetky konáre a haluze, dokonca aj tie olistené, dokáže bez problémov podrviť na drobné čiastočky. Takýto záhradný odpad môžete následne použiť buď do kompostu, alebo na prikrytie rastlín, ktoré sú citlivé na chlad. Jednou z možností je aj jeho vysypanie na veľkú kopu, čím vytvoríte prirodzené útočisko pre hmyz aj drobné hlodavce.

Už z „popisu práce“ drvičov vám môže byť jasné, že ich využijete najmä v jarnom a jesennom období. Práve v týchto časoch sa totiž strihajú aj štepia ovocné stromčeky, z čoho býva mnoho záhradného odpadu. Keby ste ho odhodili len tak na kompost, pravdepodobne by sa nerozložil ani o 2 roky. Drvič tak rozhodne oceníte.

Štiepkovač na štiepanie polien

Zatiaľ čo vyššie zmieňovaný drvič sa postará o záhradný odpad, štiepkovač nájde svoje uplatnenie pri spracovávaní palivového dreva určeného na vykurovanie. Jeho služby tak dozaista uvítajú najmä majitelia krbov či pecí.

Rovnako ako drvič, aj štiepkovač bude u vás doma najvyťaženejší pravdepodobne na jar alebo na jeseň. V tomto období sa totiž majitelia vykurovacích telies najčastejšie zásobujú drevom na ďalšie sezóny. Pokiaľ sa to týka aj vás, štiepkovač vám náramne uľahčí prácu. Ušetrí nielen váš čas, ale rovnako aj vašu energiu. Jednoducho, investícia, ktorá sa oplatí.

Ktorý potrebujete do vašej záhrady?

Odpoveď na túto otázku by vám mala byť jasná po prečítaní predošlých riadkov. Vaša voľba bude závisieť od toho, aké drevo chcete spracovávať. Aby sme vám však výber čo najviac uľahčili, dáme vám na záver 2 užitočné tipy.

V prvom rade sledujte výkony jednotlivých mašiniek. Kým u štiepkovačov sa štandardne pohybujú na úrovni 4 až 25 ton, pri drvičoch vám napovedia, konáre akých priemerov dokážu rozdrviť. A v žiadnom prípade drvič ani štiepkovač nepreťažujte väčšími kusmi ako odporúča výrobca. Teda, keď chcete, aby vám dlho a bezproblémovo slúžili.