Nabíjačka autobatérií: Ako ju vybrať a správne ňou nabíjať?

 

Jeden by si možno povedal, že nabíjačka autobatérií nebude pre neho potrebná. Pokiaľ však vlastní motorové vozidlo, s takýmto tvrdením sa v žiadnom prípade nestotožníme. Prečo? Keď totiž v chladných zimných mesiacoch klesne vonkajšia teplota dlhodobejšie a výraznejšie pod bod mrazu, môže to mať negatívny dopad aj na nie tak starú autobatériu. Ak teda nechcete, aby vás vaše auto nechalo takpovediac „v štichu“ v tej najnevhodnejšej situácii, nabíjačka autobatérií si u vás nájde svoje miesto. Ako ju ale vybrať a správne ňou nabíjať?

Aké typy nabíjačiek autobatérií existujú?

So samotným výberom úzko súvisí kategorizácia nabíjačiek autobatérií. V nasledujúcich riadkoch vám preto priblížime niektoré z najvyhľadávanejších typov:

  • Automatická nabíjačka autobatérií – majitelia motorových vozidiel na nich oceňujú najmä to, že sú vhodné prakticky pre akýkoľvek typ akumulátorov. Navyše, vedia sa veľmi dobre prispôsobovať aktuálnemu vybitiu batérií, čím ich prirodzene šetria. Napríklad, tesne pred maximálnym dobitím znížia svoj výkon, čím prispejú k dlhšej životnosti autobatérií.
  • Transformátorová nabíjačka autobatérií – ide o cenovo najdostupnejšiu nabíjačku, akú nájdete na trhu. Síce sa vyznačuje rýchlym nabíjaním, no vzhľadom na to, že celý proces neriadi automaticky, musíte ju mať neustále pod kontrolou. Nehovoriac o tom, že nie je vhodná pre gélové autobatérie.
  • Invertorová nabíjačka autobatérií – aj v tomto prípade ide o automatickú nabíjačku. Jej hlavným benefitom sú kompaktné rozmery.

Ako vybrať nabíjačku autobatérií?

Pri výbere nabíjačky autobatérií sa zamerajte najmä na jej kompatibilitu s akumulátorom vášho vozidla a maximálny dobíjací prúd. Keď vezmete do úvahy tieto 2 hlavné aspekty, vo výbere by ste sa nemali pomýliť.

Kompatibilita s autobatériou vášho vozidla

V prvom rade si zistite, akou autobatériou disponuje vaše vozidlo. V zásade však platí, že batériu štandardných osobných vozidiel bez problémov dobijete 12 V autonabíjačkou. Na trhu ale nájdete aj slabšie, aj silnejšie nabíjačky autobatérií. Kým slabšie, 6 V autonabíjačky, sú vhodné napríklad pre motorky, tak silnejšie, 24 V nabíjačky, využijete pri väčších vozidlách – SUV či nákladiakoch.

Maximálny dobíjací prúd

Táto hodnota vypovedá o tom, ako rýchlo vie autonabíjačka dobiť danú batériu. Dajte si však pozor. Maximálny dobíjací prúd by mal predstavovať len asi jednu desatinu celkovej kapacity akumulátora.

Ako správne nabíjať autobatériu?

Zapamätajte si, že na životnosť akumulátora má priamy vplyv rýchlosť jeho dobíjania. Pokiaľ budete používať nabíjačku autobatérií na dlhšie a pomalšie dobíjanie, pozitívne prispejete k životnosti batérie. Naopak, rýchle dobíjanie bude jej životnosť znižovať.