Ako fungujú robotické kosačky

 

Progres v oblasti technológií predstavuje fenomén, pred ktorým je takmer nemožné zatvárať oči. Vývojári z rozličných segmentov neustále prichádzajú s inovatívnymi vychytávkami s cieľom uľahčovať konečným spotrebiteľom ich život, dopriať im pohodlie a šetriť ich drahocenný čas. Výborným príkladom tohto tvrdenia je napredovanie záhradnej techniky, v rámci ktorej sa tlačia do popredia robotické kosačky.

Robotické kosačky síce nepatria medzi základnú výbavu slovenských domácností, no aj v našich končinách si postupne získavajú čoraz viac fanúšikov. Tieto inteligentné mašinky sa totižto prvotriedne postarajú o váš trávnik, zatiaľ čo vy budete relaxovať alebo tráviť čas inými činnosťami.

Ako pracujú robotické kosačky

Hlavnou devízou robotických kosačiek je ich plnoautomatická funkčnosť. Vo všeobecnosti ide o ekologické, praktické a tiché stroje, ktoré na výkon svojej práce nepotrebujú žiadny spaľovací motor, benzín či elektrický kábel. Hravo si vystačia s elektromotor poháňaným akumulátorom.

Vedeli ste, že robotické kosačky posekanú trávu mulčujú? Nadrobno rozsypaná tráva sa tak automaticky stáva prirodzeným hnojivom.

Kosenie trávnika robotickou kosačkou prebieha v priestore, ktorý je ohraničený vymedzovacím káblom. Automatická kosačka sa v ňom pohybuje náhodne alebo organizovane, pričom sa dokáže inteligentne vyhnúť prekážkam. Samozrejme, vymedziť sa dajú aj kvety, stromčeky, skalky a podobne. Spomínaný elektromotor je potrebné dobíjať. Jeho dobíjanie prebieha taktiež automaticky v čase, ktorý uzná za vhodný sama kosačka. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že po dobití energie pokračuje v nastavenom režime.

Náš tip: Umiestnite nabíjaciu stanicu na dobre dostupné miesto, ideálne pod prístrešok.

 

 

Ako vybrať robotickú kosačku

Robotickú kosačku by ste nemali vyberať len na základe jej vychytaných funkcií. Dôležité parametre výberu automatickej kosačky totižto predstavujú najmä jej technické vlastnosti.

Technické vlastnosti

  • Rozloha a trávnika – rozlohu trávnika, o ktorú sa dokáže robotická kosačka bez problémov postarať, udávajú výrobcovia v m2. Pokiaľ máte doma menší trávnik, môže vám postačiť napríklad automatická kosačka vhodná na plochu do 150 m2. Na druhej strane, ak váš trávnik oplýva výraznejšou rozlohou, mali by ste siahnuť po výkonnejších typoch.

  • Terén záhrady – zatiaľ čo modely určené pre menšie trávniky si zvyknú poradiť s terénom so sklonom okolo 25 %, výkonnejšie robotické kosačky zvládnu aj hranicu približne 45 %.

  • Záber – optimálny záber, resp. priemer, kosačky sa pohybuje na úrovni od 17 do 34 cm. Majitelia väčších záhrad však určite uvítajú aj záber nad 50 cm.

  • Výška kosenia – robotické kosačky sú primárne určené na udržiavanie trávnika, teda nie na občasné kosenie vysokej trávy. Ponúkajú nastavenie výšky kosenia plynulým alebo krokovým spôsobom – štandardne od 20 do 60 mm.

  • Prevádzková doba – prevádzková doba, resp. kapacita batérie, sa pri robotických kosačkách líši v závislosti od konkrétneho typu. Väčšinou však ide o rozmedzie 50 až 250 minút na jedno nabitie.

  • Čas nabíjania – s časom nabíjania je to podobne ako v predošlom prípade. Robotické kosačky sa zvyknú nabiť približne za 40 až 200 minút.

  • Hlučnosť – robotické kosačky s hlučnosťou do 60 dB nebudú prekážať ani vám, ani vašim susedom pri prípadnom nočnom kosení.

Funkcie

  • GPS lokalizátorprepracovanejšie modely dokážu zaznamenať presnú polohu kosačky, čo môže byť užitočné napríklad pri krádeži.

  • PIN kód – robotická kosačka sa bez PIN kódu nespustí, čiže v prípade odcudzenia by bola zlodejovi zbytočná.

  • Senzor prekážok – jeho zásluhou je robotická kosačka schopná vyhýbať sa prekážkam.

  • Bluetooth – ovládanie na diaľku cez mobilný telefón.

  • Alarm – zvukový alarm sa spustí, keď kosačku niekto zdvihne, resp. keď sa nedotýka zeme.

  • Dažďový senzor – inteligentné kosačky sú schopné rozpoznať aj prudký dážď, v dôsledku ktorého sa odoberú do svojej nabíjacej stanice.

Ako používať robotické kosačky

Robotické kosačky si vyžadujú aj pravidelnú údržbu. Samozrejmosťou by malo byť ich čistenie od posekanej trávysprávne zazimovanie vo vnútorných priestoroch. Nemožno však opomenúť ani skutočnosť, že životnosť batérie sa vo vybitom stave znižuje, takže vám ju odporúčame z času na čas „oživiť“ aj cez zimu. Nezabúdajte ani na sezónne brúsenie nožov, resp. ich výmenu.