Tipy na záhradné ručné náradie, ktoré vám uľahčí prácu

Záhradné náradie neodmysliteľne k práci okolo záhrady, parku alebo pozemku patrí. Ako sa však zorientovať v tom množste šikovných pomocníkov, ktorí by vás mali odbremeniť od namáhavej alebo zdĺhavej práce? Ak by ste si mali zaopatriť všetkých, zrejme by vás záhradný domček alebo kôlňa na náradie nestačil. 

Pripravili sme si pre vás preto prehľad s tipmi na záhradné ručné náradie, ktoré sa vám skutočne zíde. Keďže funkciu lopaty či motyky extra predstavovať netreba, predstavíme vám tipy na konkrétne záhradné aku náradie.

Ručné náradie do záhrady: Aké sú jeho výhody?

Záhradné ručné náradie zahŕňa všetky nástroje, ktoré sa vám v rukách pri práci v záhrade premení na efektívnych pomocníkov. Napríklad pri spracovaní pôdy, úprave zelene alebo úžitkovej hriadky či dokonca záhradnom dizajne pri úprave drevín a kríkov. 

Najväčšou výhodou ručného náradia sú:

  • jednoduché použitie – nepotrebujete niekoľkostranový manuál, preto ho zvládnu aj menej technicky zdatní ľudia, prípadne seniori alebo nadšené záhradkárky

  • rozmery – obvykle vám nezaberie celú garáž, pokojne ho môžete skladovať v regáloch, stojanoch alebo policiach

 

Aké typy alebo skupiny ručného náradia poznáme?

Ručné náradie bez pohonu

Ak pestujete vo svojej záhrade úžitkové rastliny – zopár plánt paradajok, paprík alebo inej zeleniny, čI napríklad bobuľového ovocia, zrejme viete, bez čoho sa zaručene nezaobídete. Náradie do záhrady, ktoré nepotrebuje žiaden elektrický prúd ani batériu, len skúsenosti, ako sa s ním obracať. Rýľ, motyka, hrable, prípadne vidly, sú základ, ak chcete dopestovať úrodu pre seba a svoju rodinu. 

Ručné aku náradie/elektrické náradie 

Druhou skupinou záhradného ručného náradia je to, ktoré si vyžaduje nejaký pohon. Obvykle ide o aku náradie, prípadne menšie elektrické ručné náradie, ktoré bez problémov použijete držaním v ruke (menšia brúska, píla a podobne). Dnes prichádzajú výrobcovia záhradnej techniky s množstvom noviniek a šikovných pomocníkov práve z oblasti ručného aku náradia. Prečo by nemalo vo vašej záhradnej výbave chýbať a ktoré konkrétne kúsky vám v BOEL odporúčame?

Prečo si zaobstarať záhradné AKU náradie?

Výhody ručného náradia do záhrady sme už spomenuli vyššie – jednoduché použitie a bezproblémová skladovateľnosť však nie sú jediný dôvod, prečo sa AKU náradie stáva čoraz obľúbenejším u množstva majiteľov záhrad a pozemkov. Aké vymoženosti v sebe zahŕňa?

AKU náradie znamená bezdrôtové 

V porovnaní s elektrickým záhradným náradím je tu jeden dôvod, vďaka ktorému má AKU náradie navrch – nepotrebujte prívod elektrickej energie. Znamená to žiadne obmedzenia elektrickým káblom alebo dostupnosťou zdroja (elektrickej zásuvky).

Lepšia mobilita s náradím po rozsiahlych záhradách 

Ako sme už vyššie spomenuli, pri AKU náradí nie ste obmedzení dĺžkou kábla. Zdrojom pohonu je však batéria (akumulátor). V prípade ručného záhradného náradia platí, že je batéria menšia, nemusíte sa obávať prílišnej záťaže. Akumulátorové náradie jednoducho môžete nosiť so sebou a používať ho tam, kde ho potrebujete, napríklad aj v najvzdialenejšom kúte záhrady. 

Ľahké nabíjanie či výmena batérie 

AKU náradie je vybavené vymeniteľnými batériami, ktoré je možné podľa potreby nabíjať. V dnešnej dobe sú AKU nabíjačky už celkom rýchle (nabíjanie netrvá celé dni) a viacero z nich má aj funkciu rýchlonabíjania, vďaka čomu nemusíte prerušovať prácu práve vo chvíli, kedy sa to najmenej hodí. Alternatívou je zakúpenie náhradnej batérie, ktorú si jednoducho vymeníte a pokračujete v práci ďalej, kým druhú nabijete.

Ručné AKU náradie je ekologickejšia verzia 

Ak hľadáte záhradné náradie s ohľadom na životné prostredie, je AKU ručné náradie rozhodne dobrá voľba. V porovnaní so záhradným náradím na benzínový pohon produkuje neporovnateľne nižšie emisie. Na jeho prevádzku totiž nepotrebujete žiadne palivo.

Prispôsobenie vašim potrebám 

Väčšina AKU náradia ponúka napríklad možnosť plynulej regulácie rýchlosti, čo umožňuje väčší rozsah úkonov a taktiež kontrolu nad nástrojom. Výkonnejšie ručné náradie dokáže zvládať náročnejšie práce a úkony, mimo základných funkcií (rezanie, pílenie a podobne).

7 tipov na záhradné náradie, ktoré vám zjednoduší prácu 

V ponuke záhradnej techniky a ručného náradia neustále pribúdajú novinky, ktoré dokážu prácu v záhrade urýchliť a značne zjednodušiť. Úkony, ktoré inak trvajú hodiny, zvládnu za pár minút bez väčšej námahy, keďže sú výkonnejšie. Vybrali sme preto sedem konkrétnych AKU náradí, ktoré rozhodne odporúčame vyskúšať.

AKU nožnice na trávu 

Akumulátorové nožnice na trávu slúžia na presné strihanie trávy a prinášajú  neobmedzenú manipuláciu bez ohľadu na zdroj energie alebo dĺžku prívodného kábla. Sú praktické, pohodlné a tiché. Ideálny pomocník na obruby chodníkov, záhonov alebo miesta, kam sa kosačka len ťažko dostane.

AKU fukár na lístie 

Akumulátorové fukáre a vysávače sú neoceniteľným pomocníkom pri čistení záhrady v jesennom alebo zimnom období. Ich neobmedzenú dostupnosť do najvzdialenejšieho kúta záhrady ocenia všetci majitelia listnatých drevín a sadov.

AKU pílka 

Ak hľadáte šikovného pomocníka, ktorý za vás rýchlo a presne odreže materiál ako je drevo, plast alebo dokonca kov, je AKU pílka kúskom, ktorý by vo vašej kôlničke alebo domčeku na náradie rozhodne nemal chýbať. Stačí vymeniť nástavec a za pár sekúnd je práca hotová.

AKU reťazová píla 

Možno vám automaticky napadne, či reťazovú pílu možno zaradiť medzi ručné náradie. Pravdou je, že profesionálnym reťazovým pílam na benzínový pohon nekonkuruje z pohľadu výkonu, avšak akumulátorová reťazová píla vyniká práve v inom smere. Svojou dostupnosťou, tichým chodom, ekologickejším prístupom a kompaktnými rozmermi.

 

BOEL RADÍ: Ak si nie ste istí pri výbere reťazovej píly, rozhodne nevynechajte náš článok, kde sa dozviete všetky odborné rady a tipy, ako na výber vhodnej reťazovej píly.

AKU vyžínač 

Kam nedosiahne kosačka kvôli svojim rozmerom, tam je vyžínač neoceniteľným pomocníkom. Vo vysokom trávnatom poraste, medzi kríkmi, na okraji úzkych chodníkov… Kdekoľvek máte len niekoľko centimetrov na to, aby ste trávu alebo iný porast skrátili. Výhodou akumulátorového vyžínača navyše je, že ho neobmedzuje ani prívodný kábel. Navyše je v porovnaní s benzínovými vyžínačmi tichší a ekologickejší.

AKU plotostrih 

Potrebujete skrotiť živý plot alebo by ste sa radi realizovali v záhradnom dizajne? Potom je akumulátorový plotostrih ručné náradie, ktoré si obľúbite po prvom použití, Stačí stlačiť gombík a šikovná orezávacia čepeľ vytvaruje kry podľa vašich predstáv.

AKU set záhradného ručného náradia (H3)

Keď objavíte čaro akumulátorového ručného náradia do záhrady, zrejme sa vám počet pomocníkov na batériový pohon zvýši. Ich výhody sú naozaj v praktickom a dostupnom riešení, bez ohľadu na skúsenosti, ktorými ste si už v záhrade prešli. Aby ste predišli zbytočnému hromadeniu záhradnej techniky, poobzerajte sa po sade akumulátorového ručného náradia. V jednom zariadení tak získate viacero funkcií (plotostrih, pílka, nožnice a pod). 

Prípadne sa zamerajte na akumulátorový program vybranej značky, v rámci ktorého dokážete kombinovať rôzne ručné náradie, pričom vám stačí jeden akumulátor. Súčasťou takýchto praktických setov záhradného AKU náradia je potom náhradná batéria, aby ste mohli plnohodnotne pracovať alebo využívať dve zariadenia naraz.

Podarilo sa vám spoznať výhody ručného náradia, vďaka ktorému sa vaše úsilie v záhrade podarí premeniť na efektívnejšie strávený voľný čas? Veríme, že áno. AKU náradie sa totiž vďaka svojej dostupnosti, ľahkej manipulácii a jednoduchému používaniu stáva nepostrádateľným pomocníkom každého záhradkára. Neviete si vybrať alebo potrebujete pri výbere záhradného náradia poradiť? Kontaktujte nás. Napokon, ako my vravíme, záhrada je o relaxe, na všetko ostatné je tu BOEL.