Ako vybrať darčeky pre záhradkárov? 5 tipov, ktoré ich potešia

Darčeky pre záhradkárov môžu dať zabrať, najmä ak si nie ste istí, čo tomu vášmu chýba alebo čo by sa mu zišlo. V BOEL sme pre vás zostavili niekoľko dobrých rád, ktoré vám pomôžu nájsť ihlu v kope sena – najvhodnejší darček pre záhradkára, ktorý určite ocení.

Podľa čoho vyberať darčeky pre záhradkárov? 

Ak máte doma nadšenca, ktorý v záhrade trávi veľké množstvo času, zrejme viete, že vo svojej dielni alebo garáži skrýva celý arzenál záhradnej techniky alebo výbavy do dielne. Samozrejme, neexistuje jeden univerzálny tip na darček, ktorý by potešil zaručene každého. Pri výbere darčeka je potrebné trochu sa zamyslieť a zvážiť individuálne potreby každého majiteľa záhrady. Tak napríklad:

Darček pre záhradkára amatéra verzus profíka 

Kým niekto berie napríklad starostlivosť o trávnik v záhrade ako svoju voľnočasovú aktivitu, iný vníma jeho bezchybný vzhľad ako svoj najväčší cieľ. Kým toho prvého potešíte, povedzme základným typom akumulátorovej kosačky, druhý bude jasať nad kosačkou vretenovou. S tým súvisí aj dôležité poznanie – aký je level záhradníckych skúseností obdarovaného. Inak povedané, začiatočníkom alebo občasným záhradným majstrom stačia väčšinou menej technologicky pokročilé nástroje a príslušenstvo. Tí, ktorí to však berú vážne, ocenia profesionálnu záhradnú techniku, ktorá dokáže zabezpečiť efektívnejšie plnenie úloh v záhrade.

BOEL TIP: Nie ste si istí, či je vretenová kosačka ako darček pre konkrétneho záhradkára dobrý nápad? Odpovede na otázky nájdete v tomto článku.

Ako vyzerá záhrada, do ktorej bude darček určený? 

Charakter a typ záhrady či pozemku je dôležitým prvkom, ktorý vás pri výbere darčeky pre záhradkára dokáže spoľahlivo nasmerovať. Tak napríklad, ak niekto uprednostňuje úžitkovú záhradu, zbytočne mu budete zrejme kupovať krovinorez. Skôr by sa potešil pomocníkovi, ktorý mu efektívne pripraví riadky na sadenie. V sortimente rotavátorov, ak máte trošku vyšší rozpočet na kúpu darčeka, určite nájdete vhodného adepta. Dôležitú rolu zohráva aj rozloha záhrady alebo pozemku. Najmä v prípade, ak sa budete rozhodovať medzi dostupným elektrickým zariadením a efektívnym benzínovým pomocníkom (tým myslíme napríklad kosačky, píly a podobne). 

Osobné preferencie a značky 

Pri výbere toho najvhodnejšieho darčeka zohrávajú úlohu aj osobné preferencie. Na jednej strane napríklad názor na určité druhy záhradnej techniky alebo dokonca značky, ktoré obdarovaná osoba uprednostňuje. Zistiť to môžete dvoma rôznymi spôsobmi. Buď sa pokúsite o rozhovor, ktorý nenápadne zaviedete k téme konkrétneho záhradného náčinia, ktoré by ste mu radi zaobstarali a opýtate sa na jeho skúsenosti s daným typom/značkou. Alebo sa jednoducho vydáte na pátranie do jeho dielne. Na prvý pohľad vám bude jasné, ktorá značka prevažuje. 

Doplnky a priestor na skladovanie darčeka 

Samozrejme, že v prípade akumulátorového náradia nepotrebujete riešiť, kde ho bude obdarovaný skladovať. Ak však pokukujete po nejakom väčšom pomocníkovi do záhrady – kultivátore alebo dokonca drviči konárov, overte si, či ho má dotyčná osoba kde skladovať. Spozornieť by ste mali taktiež vtedy, ak zvažujete pre záhradkára darček z akumulátorového programu. Vždy sa presvedčte, že je súčasťou daného produktu aj batéria, v opačnom prípade zariadenie alebo náradie nebude môcť záhradkár ani otestovať. 

Nezabúdajte na záhradkárky! Aj tie poteší vhodný darček 

Dámy záhradkárky rozhodne netvoria nejakú zanedbateľnú menšinu. Ak sa žena rada stará o záhradu a venuje sa pestovaniu okresných alebo dokonca úžitkových rastlín, neznamená to, že je jediným nástrojom sú kvietkované rukavice do záhrady. Aj nežnejšie pohlavie sa často chytá záhradkárskych pomocníkov, pomocou ktorých pracuje rýchlejšie a efektívnejšie. Čo je však nutné podotknúť, práve potreb vyvinúť vyššiu silu, napríklad pri kosení, sú pre dámy vhodnejšie elektrické alebo AKU zariadenia, ktoré majú menšiu váhu a teda sa aj ľahšie ovládajú.

Konkrétne tipy na darčeky pre záhradkárov 

Aby sme neostali len o návode, ako vybrať vhodný darček pre niekoho, kto rád hodiny upravuje zeleň na svojom pozemku alebo trpí chorobou “ešte mi nejaké semená a planty chýbajú”, postúpme o level ďalej. Tu je zoznam konkrétnych zariadení, ktoré zaručene potešia daný typ záhradkára. 

Tip na darček pre občasného záhradkára 

Občasný záhradkár neuteká do záhrady každý sparný letný deň, aby zabezpečil vlahu rastlinám a trávniku. Skôr sa zaujíma, ako efektívne závlahu vyriešiť a hľadá spôsoby, ako čo najviac zautomatizovať starostlivosť o záhradu. Ak však potrebuje zrelaxovať vie, že záhrada, hoci aj s nevytrahným plevelom, je jeho najobľúbenejšie útočisko. Poteší ho napríklad: 

  • Darčekový set náradia: Kvalitný set s najpoužívanejšími nástrojmi, ako sú rýľ, lopata, hrable a pod., môže byť pre občasného záhradkára ideálnym darčekom.

  • Záhradné kreslo: Relaxačný záhradný prvok je rozhodne niečo, čo si náš občasný záhradkár vychutná naplno. Pohodlné hojdacie kreslo môže byť útočiskom, keď jeho vnútorný alarm po práci v záhrade bije na poplach.

  • Priesady a planty: Občasný záhradkár nemá čas pestovať rastliny od semienka a pripravovať si svoje vlastné priesady, Preto mu rozhodne urobíte radosť hotovými priesadami, ktoré stačí pravidelne zalievať a prípadne pohnojiť.

Darček pre záhradkára, ktorý kladie dôraz na estetiku 

Spoznáte ho tak, že v momente, ako vkročíte na jeho pozemok alebo do záhrady, ocitnete sa v inom svete. Rôzne rastliny, kry a stromy udržiava vždy v najlepšej kondícii a dokonca im pravidelne zabezpečuje sezónny strih. V záhradnom domčeku má často väčšiu výbavu hnojív, než kozmetiky vo vlastnej kúpeľni.

  • Kvetináče: V takejto záhrade sú nepostrádateľným prvkom. Nehovoríme však len o originálnych malých kochlíkoch, ale pokojne aj o kameninových alebo terakotových dekoračných kvetináčoch väčších romerov .

  • Krovinorez: Pre dokonale upravený živý plot alebo tie úžasné tvary, ktoré dokáže vyčarovať z cudzokrajných ihličnanov, je krovinorez ideálny tip na darček.

  • Kurz alebo kniha o okrasných záhradách: Tento darček je vhodný podľa toho, na akej úrovni sa záhradkár svojimi vedomosťami nachádza. Je skôr vhodnejší pre tých, ktorí by sa radi niekam posunuli, no ich snahy zatiaľ stroskotávajú.

BOEL TIP: Nie ste si istý čo je presne krovinorez, či je vhodným darčekom pre vybranú osobu a ako ho vlastne vybrať? Všetko potrebné sme zhrnuli v článku, kde radíme, na čo sa pri výbere krovinorezu zamerať.

Darček pre pestovateľa ovocia a zeleniny 

Tento “typ” záhradkára, na rozdiel od toho predošlého, uprednostňuje skôr hrabanie sa v zemi, prípadne vo vyvýšenom záhone. Jeho snahou je dosiahnuť bohatú úrodu, o ktorú sa musí starať od semienka až po zazimovanie rastlín alebo prípravu pôdy na ďalšiu sezónu. Čo ho poteší? 

  • Semienka: Ak viete, aké druhy pestuje, o to lepšie. Ak nie, môžete mu darovať darčekový box, napríklad rôznych druhov cesnaku, cibule alebo rajčín. Príprava na pestovanie zo semienka zeleniny začína vo februári, takže rozhodne nebudete mimo sezónu ani v zime. V opačnom prípade mu môžete darovať poukážku na nákup ovocných drevín alebo kríkov.

  • Postrekovač: Aby bola úroda bohatá, je treba sa o ňu patrične starať. Rôzni škodcovia nespia v žiadnom ročnom období, preto do povinnej výbavy každého pestovateľa ovocia a zeleniny patrí postrekovač. Či už uprednostňuje klasické postreky, alebo alternatívy v podobe prírodných výluhov.

  • Kultivátor: Ak má záhradkár veľký pozemok, rozhodne vie, čo to znamená obrábať pôdu ručne, pomocou rýľa. Kultivátor mu dokáže výrazne urýchliť aj uľahčiť prácu a pripraviť pôdu na výsadbu.

Darček pre ženu záhradkárku 

Medzi záhradkármi sú aj dámy. Ich špecifikom je, že majú o niečo menšiu fyzickú silu než páni, preto je výber darčekov pre ne o niečo iný. To však neznamená, že by sa dámy záhradkárky vyhýbali určitým prácam v záhrade. Vy im ich však môžete uľahčiť, ak vyberiete náradie, ktoré je ľahšie hmotnosťou alebo sa jednoduchšie s ním manipuluje. 

  • Záhradné náradie: Náradia do záhrady nikdy nie je dosť. Okrem klasického, ako je rýľ alebo motyka, si mnohí moderní záhradkári pochvaľujú napríklad praktický ploskorez.

  • Akumulátorové náradie: AKU program je niečo, čo záhradkárky milujú. Netreba riešiť palivo, ťažké motory a taktiež žiaden kábel. Geniálne riešenie, napríklad pre vyžínač, nožnice na trávu alebo pokojne aj AKU kosačku.

  • Ručná pílka: Ručná pílka je geniálny vynález pre tých, ktorí potrebujú z času na čas odrezať tenký konár alebo upraviť dizajn drevín bez toho, aby museli siahnuť po zložitejšej reťazovej píle.

Darček pre záhradkára uznávajúceho alternatívne prístupy 

Komunita záhradkárov, ktorí sympatizujú s permakultúrou alebo neorebným spôsobom záhradkárčenia, sa rok čo rok rozrastá. Takéhoto záhradkára rozhodne vertikutátorom alebo rýľom nepotešíte. Zaručene mu však urobí radosť jeden z týchto tipov na darček:

  • Záhradný kompostér: Kompost je čierne zlato v záhrade. Tí, ktorí by si ho chceli vytvárať sami, ocenia kompostér.

  • Bylinky na pestovanie: Bylinky majú rôzne využitie. Či už pre liečivé účinky, ktoré sa im pripisujú, alebo ako súčasť zmiešanej výsadby v záhonoch. Alterantívni záhradkári vedia oceniť ich silu na maximum.

  • Literatúra alebo kurz: Vedomostí nikdy nie je dosť. Síce platí, že je každá záhrada iná a človek zistí veci najlepšie skúšaním (najmä v prípade permakultúrnych postupov), no inšpirácia poteší. Preto je vhodným tipom na darček kniha alebo kurz u tých, ktorí sa v takýchto postupoch vyznajú a sami ich používajú.

Našli ste v našich tipoch na darčeky pre záhradkárov také, ktoré stoja za zváženie? Veríme, že áno. Ak to však stále nie je ono, všetko pre záhradu nájdete na www.boel.sk.