Vretenové kosačky: Ako vybrať tú najlepšiu, do záhrady či futbalové ihriská?

Vretenové kosačky zohrávajú kľúčovú úlohu v udržiavaní záhrad, pozemkov, ale taktiež futbalových ihrísk a štadiónov. Poskytujú možnosť maximálne efektívneho a presného kosenia, vďaka čomu sú vretenové kosačky ideálnym pomocníkom na dosiahnutie dokonale upraveného trávnika. Zvažovali ste kúpu vretenovej kosačky, no zaujímajú vás skúsenosti a viac informácií? 

V tom prípade čítajte ďalej. V tomto článku sa dozviete: 

  • Čo robí vretenové kosačky jedinečnými a ako sa odlišujú od iných typov kosačiek?

  • Aké druhy vretenových kosačiek máte na výber?

  • Ako vybrať vretenovú kosačku podľa veľkosti záhrady, terénu a osobných nárokov?

Čo je vretenová kosačka? 

Vretenové kosačky predstavujú tak trocha iný prístup k údržbe trávnika. To najlepšie na ňom je, že spája krásny katalógový dizajn trávnika a zároveň účinné kosenie. Platí totiž, že oproti klasickým kosačkám, ktoré kosia na princípe rotujúcich nožov, vretenové kosačky majú valce. Tie sú vybavené ostrými nožmi a práve valce, zabezpečujú nízke a presné strihanie. Vďaka tomu je kosenie presnejšie a dokonca je možné prispôsobiť si výšku trávnika ešte detailnejšie (čo je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa vretenové kosačky s obľubou využívajú na kosenie futbalových ihrísk). 

Porovnanie: Vretenové kosačky verzus klasické kosačky 

Klasické kosačky, či už elektrické, benzínové alebo akumulátorové sú síce jednoduché na používanie, ale zároveň platí, že ich strih nie je až taký detailný. Dôvod je práve v princípe kosenia. Kým vretenová kosačka pomocou valcov pokrýva rovnomerne celú plochu, po ktorej pri kosení prechádzate, kosačky založené na princípe rotovania nedokážu zaručiť takú rovnomernosť a jednotný vzhľad ako z katalógu. Hlavným rozdielom však je, že rotačná kosačka trávnik trhá, čím môže spôsobovať jeho porušenie (hnednutie, choroby a podobne). Vretenová kosačka, naopak, trávnik strihá.

Okrem bežne známych rotačných kosačiek prinášajú alternatívu mulčovacie a bubnové kosačky. Doménou tých mulčovacích je výroba efektívneho hnojiva – mulču a to priamo pri kosení. Mulčovacia kosačka má totiž špeciálny mulčovací kryt alebo takzvané lopatky, ktoré sú umiestnené pod kosačkou a zabezpečujú, aby namiesto zbierania trávy boli trávové steblá nasekané a priamo rozstrúsené na trávnik v jemnej vrstve.

V prípade bubnových kosačiek však už s určitosťou môžeme hovoriť o presnom a precíznom strihu trávnika. Funguje totiž na základe kombinácie valcovitého bubnu s ostrím, ktorý je umiestnený vpredu pod kosačkou a rotujúceho bubna, ktorý umožňuje ostro sekať trávnik pri prechode kosačky.

Skúsenosti a preferencie: Pre koho sú vretenové kosačky vhodné? 

Vretenové kosačky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si potrpia na vizuál svojho zeleného koberca a taktiež precízne udržiavanie trávnika v kondícii. Príkladom sú majitelia malých a stredne veľkých trávnikov, ktorí majú dostatok času venovať sa pravidelnému koseniu, aby dosiahli rovnomernú dĺžku trávnika. 

Vretenové kosačky sú preto často preferované na údržbu futbalových ihrísk. Okrem dokonalého vizuálneho vzhľadu zabezpečuje presné kosenie vretenovou kosačkou rovnomerný povrch a zlepšuje hráčsky zážitok.

Podobne je to aj v prípade golfových ihrísk. Na greenoch sa totiž požaduje vysoká úroveň precíznosti s cieľom vytvoriť jemný a naozaj krátky trávnik. Práve ten je potrebný k optimálnym hracím podmienkam, pre ktoré je kvalita trávnika v prípade golfu naozaj kľúčový parameter.

Vretenové kosačky sú tiež vhodné pre ozdobné záhrady a parky, kde je prirotou estetický vzhľad trávnika. Vďaka ich schopnosti poskytovať rovnomerný a dokonale krátky trávnik sú tieto verejné priestranstvá, podobne ako historické aleje a náučné chodníky, na pohľad príjemné a vzorovo upravené.

Druhy vretenových kosačiek. Aký je medzi nimi rozdiel? 

Hoci platí, že vretenové kosačky nájdete obvykle u predajcu záhradnej techniky s ručným pohonom, neznamená to, že je to vaša jediná možnosť. Vybrať si môžete aj z výkonnejších verzi – elektrickej, benzínovej alebo akumulátorovej vretenovej kosačky. Rozdiel je, ako už isto tušíte, v druhoch pohonu alebo napájania, vďaka čomu je jednoduchšie vybrať si tú najlepšiu vretenovú kosačku, ktorá presne zodpovedá požiadavkám na daný trávnik. Porovnali sme ich výhody a nevýhody.

Ručné vretenové kosačky 

Jednou z najväčších výhod je, že ručné kosačky nepotrebujú zdroj pohonu – nie sú obmedzené tým, či máte práve benzín alebo zdroj elektrickej energie na dosah. Druhým hlavným “pre” je ich ekologický rozmer pri používaní. Ručné vretenové kosačky sú obvykle tiché, čo je ideálne pre problémové susedstvá. Zároveň majú jednoduchú konštrukciu a minimum súčiastok. To znamená aj nízke náklady na opravy a údržbu.

Nevýhodou ručných vretenových kosačiek je podľa skúseností to, že je potrebné vyvinúť istú manuálnu námahu, aby ste ich spojazdnili a udržiavali v chode. To pri veľkých plochách, akými futbalové ihriská a greeny sú, môže byť naozaj nevýhodou. Manuálnym pohonom klesá, samozrejme, aj výkon kosenia a jeho efektivita. Pre menšiu záhradu s cieľom dosiahnuť trávnik ako z časopisu, je ručná vretenová kosačka ideálnou voľbou.

Elektrické vretenové kosačky 

Elektrické kosačky s princípom kosenia vretenom sú často ľahšie a ľahšie ovládateľné, ak ich porovnáme s benzínovými. V porovnaní s ručnými platí síce ľahkosť používania, no váha kosačky v prípade elektrickej verzie, už ráta s motorom navyše. Jednou z výhod, opäť v porovnaní s benzínovými kosačkami je, že sú elektrické vretenové kosačky menej nákladné na údržbu a prevádzku.

Hlavnou nevýhodou, tak ako pri klasických elektrických kosačkách a vlastne každej záhradnej technike na elektrický pohon, je dostupnosť zdroja a dĺžka elektrického kábla. Srdce na ruku, kábel pri kosení (a najmä veľkých plôch) je starosť navyše. Aby sme boli fér, pri porovnaní s benzínovými modelmi platí, že nevýhodou elektrických vretenových kosačiek môže byť aj obmedzený výkon.

Benzínové vretenové kosačky 

Tento typ vretenových kosačiek je ideálny pre veľké plochy a trávniky, kde je kosenie na presné milimetre doslova žiadúce (futbalové ihriská, golfové ihriská, parky a podobne). Výhodou je minimálne obmedzenie pohybu, v prípade, ak máte dostatok paliva, pretože benzínové kosačky nemajú prívodný kábel. Veľkým bonusom môžu byť funkcie navyše, napríklad mulčovanie alebo bočné vyhadzovanie ostrihanej trávy.

Na druhej strane platí, že sú benzínové vretenové kosačky často hlučnejšie, ak ich porovnáme s elektrickými alebo ručnými modelmi. Benzínový motor si celkom určite vyžiada vyššie náklady na údržbu a servis. A pre niekoho môže byť ovládanie kosačky na benzín namáhavejšie z hľadiska manévrovania.

Ako vybrať najlepšiu vretenovú kosačku? 

Pri výbere vretenových kosačiek zohráva veľkú rolu niekoľko rozhodujúcich parametrov kosačky a taktiež osobitné nároky, ktoré na kosačku kladiete. Tu sú hlavné faktory, ktoré by ste skôr, než si vretenovú kosačku vyberiete, rozhodne mali zvážiť.

Veľkosť pozemku: Vretenové kosačky pre záhrady a futbalové ihriská 


Pre lepšiu obraznosť to zhrnieme do dvoch hlavných skupín. Pre menšie záhrady s plochou do 500 m² sú ideálne ručné alebo elektrické vretenové kosačky. Ich kompaktný a ľahký dizajn umožňuje ľahké manévrovanie v obmedzených priestoroch, náklady na prevádzku a údržbu sú minimálne a taktiež poteší obstarávacia cena vretenovej kosačky. Pri veľkých trávnikoch, povedzme nad 500 m², môže byť lepšou voľbou benzínová vretenová kosačka s neobmedzeným dosahom a vyšším výkonom.

Pri výbere vretenovej kosačky zaváži aj terén 

Ak má trávnik, ktorý chcete kosiť pomocou vretenovej kosačky rovinatý a hladký terén s minimálnym sklonom, sú vhodné všetky typy vretenových kosačiek. V tom prípade zohráva rolu predošlý bod – veľkosť trávnika alebo pozemku. Pri teréne, ktorý už má mierny sklon (napríklad golfové ihriská), sa síce s elektrickými a ručne poháňanými modelmi manévruje ľahko, no kosenie takýchto veľkých plôch si z pohľadu efektivity vyžaduje skôr benzínovú vretenovú kosačku.

Skúsenosti s vretenovou kosačkou a osobné preferencie 

Pri kúpe akéhokoľvek zariadenia v rámci starostlivosti o vašu záhradu alebo pozemok odporúčame prečítať si referencie ku konkrétnym typom kosačiek alebo priamo modelom. Skúsenosti s vretenovými kosačkami iných majiteľov alebo recenzie vás dokážu posunúť želaným smerom tak, aby ste našli tú najlepšiu. V rámci nich, samozrejme, sledujte svoje vlastné preferencie. Ak hľadáte jednoduché a ľahké ovládanie platí, že ručné alebo elektrické modely budú menej náročné na obsluhu v porovnaní s benzínovými variantami. Ak, naopak,  potrebujete viac funkcií, ako napríklad nastaviteľnú výšku strihu, možnosť mulčovania alebo bočného vyhadzovania, poobzerajte sa po vyšších modeloch (najčastejšie benzínových vretenových kosačkách).

Cena vretenovej kosačky 

Posledným, no nemenej dôležitým bodom, je váš rozpočet. Ak viete, že bude stačiť skôr na lacnejšie kosačky, hľadáte určite ručné vretenové kosačky a niektoré elektrické modely. Najmä, ak k tomu prirátame nižšie náklady na údržbu. Vyšší rozpočet vám rozväzuje ruky a môžete zvážiť výkonnejšie elektrické modely alebo benzínové vretenové kosačky s rozšírenými funkciami. To najdôležitejšie však je, nájsť kompromis medzi svojimi nárokmi a prípadnými obmedzeniami v podobe rozpočtu na kúpu vretenovej kosačky. 

BOEL TIP: Viac o konkrétnych parametroch, ktoré pri výbere vretenovej kosačky zohrávajú rolu, sme písali v tomto článku v našom blogu

Máte viac otázok alebo by ste potrebovali poradiť pri výbere konkrétneho modelu vretenovej kosačky, ktorá presne zodpovie tomu, čo potrebujete? Kontaktujte nás, radi vám pomôžeme. Alebo si priamo pozrite našu ponuku kosačiek.