Tieto faktory by ste mali zohľadniť pri kúpe vretenovej kosačky

 

Vretenová kosačka síce nie je ideálnym riešením do každej domácnosti, no pokiaľ disponujete menším trávnikom, ktorému chcete dopriať len tú najlepšiu starostlivosť, je to jednoznačne niečo pre vás. V porovnaní s rotačnými typmi totižto trávu netrhá, ale strihá ju. V dôsledku toho sa môžete neskôr pýšiť anglickým trávnikom, ktorý vám bude v dobrom závidieť každý sused.

Ako vybrať vretenovú kosačku?

Správny výber vretenovej kosačky by sa v žiadnom prípade nemal zaobísť bez zohľadnenia týchto dôležitých faktorov:

Pohon

  • Elektrické vretenové kosačky – ideálne na menšie trávniky s rozlohou zhruba do 150 metrov štvorcových. Na trhu však nájdete aj také modely, ktoré zvládnu starostlivosť o väčšie plochy.
  • Akumulátorové vretenové kosačky – rovnako ako elektrické modely, aj akumulátorové vretenové kosačky sa odporúčajú na kosenie menších trávnikov. Ich výhodou je absencia napájacieho kábla.
  • Benzínové vretenové kosačky – takéto modely sú väčšinou používané na profi starostlivosť o veľké športoviská – napríklad golfové greeny a futbalové ihriská.
  • Ručné vretenové kosačky – skvelá voľba na domáce použite v rámci kosenia menších trávnikov.

Náš tip: Ľahučká vretenová kosačka AL-KO s veľmi tichým a spoľahlivým chodom.

Výška strihu a šírka záberu

Dobrá vretenová kosačka by mala ponúkať nastavenie výšky strihu na požadovanú úroveň. V prípade šírky záberu ide o faktor, ktorý sa odvíja od individuálnych požiadaviek zákazníka. Zatiaľ čo ručné vretenovky určené na domácu starostlivosť o menšie trávniky disponujú väčšinou záberom okolo 30 cm, „poháňané“ modely môžu mať záber podstatne širší.

Zberný kôš

Ďalší faktor, na ktorý by ste mali prihliadať pri kúpe vretenovej kosačky, je zberný kôš. Chcete, aby nastrihaná tráva zostávala na vašom trávniku ako prírodné hnojivo alebo s ňou máte iné úmysly?

Náš tip: Stabilný zberný kôš AL-KO s praktickým kovovým rámom a nízkou hmotnosťou.

Ďalšie

Pri výbere vretenovej kosačky vám odporúčame v závislosti od jej pohonu, resp. typu, zohľadniť aj tieto parametre:

  • Výkon
  • Hmotnosť
  • Konštrukcia
  • Použité materiály

Najčastejšie otázky

Na záver pridávame odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa vretenových kosačiek.

Kedy je vretenová kosačka ideálnym riešením?

Vretenová kosačka je ideálnym riešením v tom prípade, že máte doma menší trávnik s rozlohou napríklad do 200 metrov štvorcových a chcete mu dopriať profesionálnu starostlivosť. Vretenové kosenie v kombinácii s pravidelným polievaním a hnojením vám totižto dokáže zabezpečiť takzvaný anglický, resp. golfový, trávnik.

Kedy uprednostniť iný typ kosačky?

Iný typ kosačky, či už bežnú elektrickú kosačku alebo rovnako populárnu benzínovú kosačku, vám odporúčame zakúpiť najmä v tom prípade, ak máte doma trávnik s veľkou rozlohou. Vretenové kosačky totižto predstavujú pri kosení väčších plôch cenovo náročnú záležitosť. V rámci veľkých priestranstiev sa preto používajú najmä na profesionálnu starostlivosť o golfové greeny alebo futbalové ihriská.

V čom sa vretenová kosačka líši od ostatných kosačiek?

Vretenová kosačka sa od ostatných, rotačných, kosačiek líši tým, že trávu strihá – netrhá ju. Vďaka tejto skutočnosti sú steblá na vrchu celistvé, pričom neschnú ani nežltnú.