Motorová píla STIHL: Aké sú jej výhody a ktorú si vybrať?

V svete záhradnej techniky ste sa zaručene stretli s názvom jednej značky – STIHL. Práve táto značka stojí za širokým sortimentom motorových píl na spracovanie dreva, v súvislosti s ktorými si získala povesť kvalitného a inovatívneho výrobcu. Ak premýšľate o nákupe motorovej píly STIHL, no neviete presne, aký typ vybrať alebo potrebujete zodpovedať niekoľko zásadných otázok, čítajte ďalej. 

V tomto článku vám predstavíme sortiment reťazových motorových píl STIHL, v rámci výnimočných vlastností a výhod, ktoré ponúkajú. Prečítajte si viac, aby ste svoje rozhodnutie, či kúpiť alebo nekúpiť práve motorovú pílu značky STIHL, dôkladne zvážili.

motorova-pila-stihl

Motorové píly STIHL – základné predstavenie 

STIHL je synonymom pre zaručenú kvalitu, nielen v rámci širokého sortimentu záhradnej techniky, ale najmä v oblasti motorových píl. Táto nemecká značka si získala povesť spoľahlivosti, vďaka čomu pomocníkov do záhrady v oranžových farbách nájdeme nielen u množstva majiteľov rodinných domov a záhradkárov. Pre výkonnejšie modely záhradnej a lesnej techniky sa rozhoduje aj veľké množstvo profesionálov. Vďaka nim môžu precízne a kvalitne vykonávať mnohé špecifické profesie. 

STIHL sa vyznačuje nielen technologickými inováciami, ale aj svedomitým vyladením detailov vo výrobkoch tak, aby dosiahli maximálny efekt pre ich použiteľnosť. Každý model (nielen reťazovej píly) je výsledkom precízneho návrhu, výroby a testovania. Samozrejme, s cieľom dosiahnuť čo najoptimálnejší výkon a dlhú životnosť. Bez ohľadu na to, či pracujete v záhrade, v lese alebo alebo v rámci výkonu svojej práce, motorové píly STIHL sú navrhnuté tak, aby splnili najvyššie štandardy a poskytli spoľahlivú oporu pri každej úlohe.

Aké výhody majú motorové píly STIHL? 

Široký sortiment motorových píl je hneď prvou odpoveďou na túto otázku. Znamená to, že značka reflektuje na individuálne potreby zákazníka a podľa toho prináša na trh možnosti, ktoré zodpovedajú jeho požiadavkám. Kým niekomu postačí jednoduchšia elektrická motorová píla na orez niekoľkých konárov ročne, iný potrebuje výkonnejšiu benzínovú motorovú pílu pre celoročnú úpravu drevín na pozemku. Na samom vrchole sú profesionáli – lesníci, drevorubači alebo stavbári či dokonca záchranné zložky, ktorí k výkonu svojej profesie potrebujú naozaj spoľahlivých a výkonných pomocníkov. Ak teda práve vyberáte novú motorovú pílu, zhrnuli sme niekoľko pádnych dôvodov, prečo by práve reťazové píly STIHL mali zaujať vašu pozornosť. 

Motorové píly STIHL sú naozaj výkonné 

STIHL môžeme považovať za obmenu pre slovo sila. V porovnaní s mnohými výrobcami sú to motorové píly, ktoré poskytujú výrazne vyšší výkon. To ocení každý nový majiteľ, nielen pri rezaní drobných konárov, ale dokonca aj spracovaní mohutných stromov.

Spoľahlivé a kvalitné vyhotovenie reťazových píl 

Značka STIHL dodržiava najvyššie štandardy kvality. V preklade to znamená, že motorové píly sú vyrobené z odolných materiálov aj v tých najmenších detailoch. To im zabezpečuje aj ich dlhú životnosť, čo oceňujú mnohí domáci majstri a záhradkári. Mať totiž vo svojej výbave zariadenie, na ktoré sa môžete spoľahnúť aj po rokoch, je dnes naozaj rarita.

Inovatívne motorové píly STIHL sú o krok vpred 

Neustály vývoj a inovácie sú dôvodom, prečo STIHL jednoznačne pri výrobe svojich produktov ťahá za víťazný koniec. Ich reťazové píly sú doplnené o najnovšie technológie, ktoré zlepšujú výkon, efektívnosť a taktiež potrebnú bezpečnosť pri práci. Príkladom je nízka hmotnosť píl, antivibračné systémy, automatické napínanie reťaze motorovej píly a podobné funkcie, dokonca aj pri niektorých nižších modeloch. Značka STIHL však neustále inovuje s cieľom dosiahnuť čo najefektívnejšie použitie pre kohokoľvek, kto motorovú pílu potrebuje.

Aké druhy motorových píl STIHL máte na výber? 

Základným rozdelením v rámci reťazových píl je rozdelenie podľa pohonu. Platí to, samozrejme aj pre motorové píly značky STIHL. Zhrnuli sme preto benefity troch typov, ktoré sú v rámci širokej ponuky u špecializovaných predajcov k dispozícii

Elektrické reťazové píly STIHL 

Elektrické motorové píly STIHL spájajú už spomínanú silu s efektívnym elektrickým pohonom. Ich výhodou je najmä cenová dostupnosť, relatívne nízka hlučnosť, jednoduchá údržba a taktiež pohodlné ovládanie, ktoré zvládne aj začiatočník. Sú ideálne pre domáce použitie, do záhrady a pre menšie stolárske projekty. Vďaka ekologickému pohonu, nízkym prevádzkovým nákladom a nenáročnej obsluhe sú obľúbenou voľbou pre majiteľov rodinných domov, záhrad a domácich kutilov. Veľkým benefitom v dnešnej dobe je ekologickejší rozmer, keďže elektrické reťazové píly nepotrebujú palivo. 

V určitom bode však môžu naraziť na nevýhody – obmedzený dosah vzhľadom na dostupnosť elektrického zdroja a v prípade častejšieho používania alebo väčšieho obvodu drevín aj nižší výkon (najmä v porovnaní s benzínovými modelmi). 

Benzínové motorové píly STIHL 

Benzínové motorové píly STIHL sú synonymom pre spoľahlivý výkon v náročných podmienkach, preto sa stretnete s naozaj širokou ponukou v rámci rôznych modelových rád. Poskytujú vysoký výkon, mobilitu a taktiež schopnosť zvládať aj náročné úlohy. Preto sú ideálne pre profesionálov a taktiež záchranné zložky, ktoré často zasahujú v nepredvídateľných podmienkach. 

Na druhej strane stoja však ich nevýhody. Nie je to len o hlučnosti, vyšších prevádzkových nákladoch a potrebe pravidelnej údržby. Dôležitým aspektom sú aj vyššie obstarávacie a prevádzkové náklady (zabezpečenie benzínu ako paliva, prípadne olejov v rámci údržby). Benzínové motorové píly STIHL sú však skvelou voľbou pre tých, ktorí vyžadujú maximálny výkon a flexibilitu vďaka absencii prívodného kábla. Sú preto neoceniteľné pri práci v oblastiach bez prístupu k elektrickému prúdu, či už v lese, v parkoch, sadoch alebo na odľahlých miestach.

Akumulátorové reťazové píly STIHL 

Aj v oblasti AKU reťazových píl má STIHL svoje zastúpenie. Medzi najobľúbenejšie patrí kompaktná ručná reťazová pílka, ktorú s obľubou využívajú aj akčné dámy. Vo všeobecnosti však platí, že sú akumulátorové reťazové píly STIHL spojením dostatočného výkonu a maximálneho pohodlia. Len si to predstavte – žiadne emisie ako v prípade benzínovej motorovej píly, nízku hlučnosť ako v prípade elektrickej a zároveň jednoduché ovládanie.

Aj preto sú AKU reťazové píly STIHL vhodné majiteľov záhrad alebo domácich majstrov, ktorí nechcú byť zároveň obmedzovaní prívodným káblom. Výhodou je teda maximálna flexibilita a nízka váha z dôvodu absencie ťažkého benzínového motora. Nevýhodou však pre niekoho môže byť obmedzený čas prevádzky (závisí od výdrže batérie) a o niečo menší výkon v porovnaní s benzínovými modelmi. 

Ako vybrať motorovú pílu STIHL podľa zamerania? 

Zorientovať sa v modelových radách akejkoľvek značky záhradnej techniky si vyžaduje značný čas na štúdium. Preto je riešením navštíviť priamo predajňu,ktorá sa špecializuje na záhradnú techniku. Aby sme vám však ušetrili hodiny drahocenného času strávenom nad katalógmi alebo preklikávaním rôznych stránok, pripravili sme krátky prehľad motorových píl STIHL podľa ich využitia. 

Motorové píly STIHL na rezanie palivového dreva a údržbu pozemku 

Pre množstvo detailov, ktoré zlepšujú každodennú prácu s drevom, sú motorové píly STIHL obľúbenou voľbou. Hovoríme najmä o modeloch STIHL MS 162, STIHL MS 211 C-BE alebo výkonnejšom modely STIHL MS 251. Bez ohľadu na to, či pripravujete palivové drevo na zimu do domáceho krbu alebo potrebujete prekonať húštinu kríkov, motorové píly STIHL vám zaručia efektivitu a spoľahlivosť. Výhodou je najmä nízka spotreba, extrémne nízke emisie, minimálne vibrácie a tichý chod. 

Motorové píly STIHL pre lesníkov 

Iná kapitola sú výkonnejšie motorové píly určené pre profesionálov. Hovoríme o  motorových pílach značky STIHL, ktorých výkon siaha až do 6,4 kW. Robustná konštrukcia motorovej píly je však jednoducho ovládateľná, pretože jej váha nie je ani o chlp vyššia, než je to potrebné. Týchto pomocníkov si najčastejšie volia profesionálni lesníci, drevorubači a pilčíci. 

Sú vyvinuté s dôrazom na vysoké pracovné zaťaženie a navyše excelujú svojou silou a pohodlným používaním. Profi motorové píly STIHL sú nielen v základnej verzii, ale pokojne môžete vyberať aj z modelov s katalyzátorom, komfortným vyhrievaním rukoväte na motorovej píle, efektívnym predhrievaním karburátora alebo najnajvýš praktickým rýchlonapínaním reťaze. Príkladom je motorová píla STIHL MS 241 C-M, obľúbený model motorová píla STIHL MS 261 alebo STIHL MS 500i.

Vyvetvovacie motorové píly STIHL 

Špecifickú časť sortimentu tvoria čoraz obľúbenejšie vyvetvovacie píly. Aj v tomto smere má značka STIHL čo ponúknuť. Vytvorila totiž radu pomocníkov pre ošetrovanie a starostlivosť o ovocné dreviny, napríklad pri pravidelnom presvetľovaní konárov. Takzvaná motorová reťazová píla na predĺženej tyči dokáže rezať konáre do výšky 5 m, podľa toho, akú vyvetvovaciu pílu si zvolíte. Príkladom je STIHL HTA 50 v AKU verzii alebo benzínový model STIHL HT 56 C-E.

Zorientovali ste sa v ponuke motorových píl STIHL? Viac informácií o motorových pílach vo všeobecnosti nájdete v tomto článku v našom blogu. Veríme, že vám toto zhrnutie poskytlo odpovede na všetky otázky, ktoré pri výbere motorovej píly zvažujete. O tom, že má STIHL čo ponúknuť teraz už nie je pochýb.