10 najčastejších otázok o robotických kosačkách

Robotické kosačkyv sortimente kosačiek pomerne novými zástupcami. Podľa slova robotické je zrejmé, že k svojej činnosti nepotrebujú, aby ste ich ovládali. Áno, robotická kosačka naozaj kosí trávnik sama, kým si vy vychutnávate kávu na terase alebo sa venujete iným činnostiam v záhrade. Zapáčila sa vám táto predstava, no máte pár otázok? V tom prípade čítajte ďalej. Presne desať najčastejších otázok, ktoré sa ľudia v súvislosti s robotickými kosačkami pýtajú, sme zhrnuli v tomto článku. Podľa odpovedí na ne sa dozviete, či robotická kosačka vhodná pre vás a ako nájsť tú najlepšiu robotickú kosačku podľa vašich potrieb.

roboticka-kosacka.2

1. Ako vlastne fungujú robotické kosačky? 

Ak ste majiteľom záhrady alebo rodinného domu a práve váhate nad kúpou novej kosačky, je dôležité pochopiť, ako robotické kosačky fungujú. Jednoducho povedané – kombinujú použitie senzorov a pokročilých technológií navigácie. Senzory, zabudované priamo v kosačke, umožňujú zariadeniu vnímať okolie a vyhýbať sa prekážkam. Práve vďaka tomu dokážu samostatne pracovať a pohybovať sa bez vášho zásahu alebo dokonca i prítomnosti.

Takmer každá robotická kosačka je vybavená GPS navigáciou a rozvrhom, v rámci ktorého si môžete nastaviť vopred konkrétny deň aj čas kosenia. Hneď v tomto bode odpovieme aj na otázku, čo napríklad v prípade, ak prší. Robotické kosačky sú vybavené senzormi na detekciu dažďa. To im umožňuje zaregistrovať dažďové kvapky a ukončiť kosenie. Zároveň je kosačka vybavená bezpečnostnými senzormi, ktoré ju upozornia na prítomnosť prekážky. V tomto prípade s ohľadom na bezpečnosť detí alebo napríklad zvierat, pohybujúcich sa na pozemku, kosačka kosenie zastaví. 

BOEL TIP: Viac informácií o tom, ako robotické kosačky fungujú, sme zhrnuli v tomto článku.

2. Ako robotická kosačka vie, kde sa má pohybovať? 

Ako sme vyššie uviedli, robotické kosačky kombinujú navigáciu a senzory. Jedným z kľúčových prvkov, ktorý sme však ešte nespomenuli, je perimetrický drôt alebo bezdrôtový signál, ktorý vytvára virtuálny ohraničujúci plot okolo záhrady. Tento drôt alebo je potrebné zakomponovať priamo do pozemku. Slúži totiž ako hranica, ktorú robotická kosačka nebude prekračovať (napríklad aj v prípade prekážok, ako je napríklad jazierko alebo iný vodný prvok). 

Ako zakomponovať drôt robotickej kosačky v záhrade? 

Na začiatok je treba položiť drôt na trasu, ktorú plánujete kosiť. Pomôžu vám pri tom kolíky alebo špeciálne upevňovacie koncovky, ktoré zabezpečia stabilné umiestnenie. Koniec drôtu je potrebné pripojiť k portu (nabíjacej stanici) kosačky. Druhou alternatívou je zakopať drôt pod zem, vďaka čomu nebude na pozemku viditeľný ani nijak inak rušivý. Následne je potrebné kosačku otestovať a zistiť, či senzory reagujú na signál z drôtu tak, ako majú.

3. Existujú aj robotické kosačky bez drôtu? Ako fungujú? 

Áno, existujú aj robotické kosačky bez drôtu. Na určenie a vymedzenie hraníc pozemku používajú iné navigačné technológie. Príkladom sú pokročilé senzory – ultrazvukové, infračervené alebo napríklad kamery. Práve tie umožňujú kosačke detegovať prekážky a zmeniť smer pohybu podľa potreby priamo v reálnom čase.

Vďaka absencii perimetrického drôtu sú robotické kosačky, na rozdiel od vyššie spomenutých jednoduchšie na inštaláciu. Zároveň sú podľa skúseností vhodnejšie pre záhrady s viacerými prekážkami alebo členitými hranicami oblasti kosenia. Robotické kosačky bez drôtu majú však vyššiu obstarávaciu cenu, keďže ide o technologicky zložitejšie zariadenia.

4. Sú robotické kosačky energeticky úspornejšie, než ostatné? 

Energetická účinnosť robotických kosačiek, v porovnaní s tradičnými druhmi kosačiek, môže byť v skutočnosti naozaj vyššia. Platí totiž, že sú tieto zariadenia navrhnuté s ohľadom na efektívne využívanie energie. Napríklad pomocou moderných motorov, ktoré ich poháňajú a taktiež systémom riadenia samotnej spotreby. Dôležitým faktorom v tomto smere je spôsob, akým robotické kosačky kosia. Prechádzajú celú plochu záhrady systematicky a účinne, čím minimalizujú nutnosť skorého opätovného kosenia tej istej časti pozemku. 

5. Aký je rozsah kosenia robotickou kosačkou? Dokáže sa prispôsobiť aj nerovnému terénu? 

Robotické kosačky majú uvedený maximálny rozsah kosenia primo v popise. Závisí vždy od vami zvolenému modelu. Väčšina najnovších robotických kosačiek dokáže pokryť plochu od niekoľkých stoviek až po tisíce metrov štvorcových záhrad alebo parkov. Rozsah v prípade niektorých modelov možno navýšiť účinnejšou batériou. Čo sa týka nerovného terénu, robotické kosačky sú navrhnuté tak, aby dokázali efektívne kosiť aj v teréne s rôznymi nerovnosťami. Vďaka kolieskam sú mnohé robotické kosačky vyššie, vďaka čomu prekonávajú menšie prekážky priamo v trávniku. Okrem toho sú vybavené senzormi, ktoré zaznamenávajú zmeny v sklone terénu a dokážu sa tak prispôsobiť tak, aby zachovali stabilitu a zároveň vysokú efektívnosť kosenia.

6. Robotické kosačky Husqvarna, Bosch, Honda a iné. Ktorá značka je najlepšia? 

Rovnako, ako v prípade klasických kosačiek, na trhu je veľké množstvo výrobcov a značiek, ktoré neustále prichádzajú s novými modelmi a inováciami v rámci nich. Jednoznačná odpoveď na otázku, ktorá zo značiek je najlepšia, preto neexistuje. Dôležité je vybrať si zariadenie, ktoré vyhovuje požiadavkám a zároveň spĺňa nároky na počiatočnú investíciu. Každý z výrobcov má zároveň svoje know-how, nielen na vývoj konštrukcie a použité technológie v robotických kosačkách, ale taktiež materiály, ktoré využíva. Či už sa teda rozhodnete robotické kosačky značky Honda, Stihl, Husqvarna, Bosch alebo iného výrobcu, dôležité rady vám poskytne odborný predajca a taktiež referencie a skúsenosti ostatných majiteľov robotických kosačiek.

7. Ako sa ovládajú robotické kosačky? 

Najdôležitejšou informáciou je, že všetci výrobcovia robotických kosačiek sa snažia vyšperkovať ovládanie tak, aby bolo čo najefektívnejšie a maximálne intuitívne. Okrem predvolených funkcií a v niektorých prípadoch aj programov si tak môžete zvoliť nielen čas a rozsah kosenia, ale taktiež rôzne iné funkcie, vďaka čomu bude váš trávnik presne podľa vašich predstáv. 

Mnoho moderných robotických kosačiek je možné ovládať prostredníctvom mobilných aplikácií. Priamo v smarfóne si tak môžete nastaviť rozvrh kosenia, sledovať aktuálny stav kosačky a taktiež ju podľa potreby manuálne ovládať alebo presunúť kam potrebujete. Iné modely robotických kosačiek majú diaľkové ovládače. Parametre kosenia možno nastaviť aj priamo na paneloch niektorých kosačiek a zabezpečiť tak napríklad manuálne spúšťanie.

8. Ako sa starať o robotickú kosačku? 

Starostlivosť o robotickú kosačku je dôležitá pre jej optimálny výkon a taktiež čo najdlhšiu životnosť. Rovnako, ako v prípade klasických kosačiek, pri ktorých je kľúčové manuálne ovládanie, aj robotické kosačky si z času na čas budú vyžadovať vašu pozornosť. Napríklad pravidelné čistenie nožov a skrutiek, odstránenie nečistôt zo senzorov a kamier a podobne. Vďaka tomu bude zabezpečené nielen efektívne kosenie nožmi, ale aj správne fungovanie navigácie. Čisté kolieska a senzory sklonu zabezpečia zase bezproblémový pohyb na rôznych terénoch. Napokon netreba zabúdať ani na dôkladné čistenie obvodu kosačky a nabíjacej stanice, vďaka čomu eliminujete problémy s dobíjaním. Mimo sezóny, v zime, by mala byť robotické kosačka uskladnená na suchom mieste.

9. Aké problémy riešia majitelia robotických kosačiek, ktorí už majú s nimi skúsenosti? 

Jedným z problémov, ktorý sa občas pritrafí, je zablokovanie nožov rôznymi nečistotami. To môže, samozrejme, znížiť efektívnosť kosenia. Problémy s navigáciou zase vyplývajú z nečistôt na senzoroch, kolesách alebo kamerách. Práve preto je potrebné udržiavať ich v čistote. Niekedy sa môžu vyskytnúť aj problémy s dobíjaním, ktoré bývajú spôsobené znečistením nabíjacej stanice alebo problémami s batériou. 

Nuž a napokon, občas sa stáva, že na senzory hranice, teda na drôt môžu pôsobiť rôzne vonkajšie vplyvy, kvôli ktorým je kosenie v určenej oblasti menej presné. Eliminovanie týchto vplyvov, pravidelná údržba a starostlivé používanie môžu predchádzať väčšine týchto problémov. V prípade vážnych porúch je však vždy odporúčané konzultovať s odborníkom alebo výrobcom.

10. Ako vybrať tú najlepšiu robotickú kosačku? 

Pri výbere robotickej kosačky je potrebné zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. Najdôležitejším je veľkosť záhrady, pretože väčšina modelov má obmedzený dosah. Dokonca platí, že niektoré modely kosačiek sú lepšie prispôsobené na nerovnejší terén, preto zvážte aj charakter vášho pozemku. Podľa toho, ako veľmi je pozemok alebo trávnatý porast členitý, vyberte si model s adekvátnou navigačnou technológiou.

Dôležitým faktorom je aj kapacita batérie. Tá ovplyvňuje dobu kosenia, ale aj samotnú efektivitu práce. Funkcie, ako napríklad mobilné ovládanie v rámci aplikácie, ktoré umožňuje vzdialené nastavenie a sledovanie, rozhodne prispievajú k pohodlnému ovládaniu. Popremýšľajte aj nad možnosťami programovateľného rozvrhu, vďaka ktorému si efektívne naplánujete čas kosenia. Nuž, a napokon si pozorne preštudujte recenzie a skúsenosti používateľov, ktorí už majú s konkrétnymi značkami a modelmi robotických kosačiek skúsenosti. 

Podarilo sa vám získať odpovede na otázky, ktoré ste si práve kládli pri zvažovaní kúpy novej robotickej kosačky? Veríme, že áno. V prípade, ak vám ešte ostali nejaké v talóne, pokojne nás kontaktujte. Alebo si priamo prezrite našu ponuku.