Vysávač na lístie: Áno alebo nie? Ako vybrať najlepší záhradný vysávač lístia?

Vysávač na lístie je pomocník do záhrady alebo rodinného domu, ktorý dokáže efektívne pomôcť pri jesennej údržbe okolia. Mnohí záhradkári sú však pri jeho kúpe rozpoltení a premýšľajú nad otázkou: Potrebujem vôbec vysávač na lístie alebo sa zaobídem aj bez neho? Ak patríte k nim, čítajte ďalej. V nasledujúcom článku vám zhrnieme výhody záhradného vysávača lístia a taktiež poradíme v tom, ako nájsť ten najlepší presne podľa vašich potrieb.

Fukár verzus vysávač na lístie. Aký je rozdiel? 

Možno ste zaregistrovali, že na trhu okrem vysávača na lístie nájdete aj obdobného pomocníka – fukár na lístie. V oboch prípadoch platí, že dokážu efektívne odstrániť lístie z plôch, kde ho práve nechcete mať. Príkladom sú chodníky, cesty alebo iné plochy, ktoré potrebujete využívať a lístie je rušivým elementom. Rozdiel medzi vysávačom na lístie a fukárom na lístie však existuje. A to najmä v spôsobe, akým lístie odpratáva a v účele, na ktorý ho potrebujete.

fukar_listia

Fukár na lístie pomocou vzduchu listy premiestni 

Fukár na lístie je zariadenie, ktoré na odstránenie lístia používa silu vzduchu. Logicky – fúka. Poháňa ho motor, ktorý vytvára prúd vzduchu potrebný na rozpohybovanie nánosov listov. Podobne, ako záhradné vysávače lístia, aj fukáre môžu byť benzínové, elektrické alebo akumulátorové. Ak použijete na odpratávanie lístia fukár, musíte sa pripraviť na jednu skutočnosť. A to, že lístie len presuniete z bodu A do bodu B. To sa hodí najmä v situáciách, keď vám presunuté lístie na novom mieste neprekáža. 

Vysávač na lístie listy zároveň aj zbiera 

Vysávač na lístie je akoby opakom fukára. Zvyčajne je to zariadenie vybavené sacím mechanizmom, ktorý využíva vzduch na odsávanie lístia. Z trávnika, z chodníka, z cesty alebo akejkoľvek plochy, kde už nános lístia nechcete mať. Lístie, ktoré odsaje, ukladá do vnútorného zásobníka alebo vaku. Pohonom môže byť benzínový motor alebo elektrická energia – zo siete či z batérii v AKU verzii. Veľkou výhodou vysávačov na lístie je to, že vám okrem lístia môžu pomôcť vysať aj iné, podobné záhradné zvyšky alebo neporiadok.

BOEL TIP: Ak si nie ste istý, či je pre vás lepším riešením vysávač na lístie, alebo fukár na lístie, dôslednejšie porovnanie sme zhrnuli v článku Vysávač na lístie vs. fukár lístia: aké sú medzi nimi rozdiely?

Vysávač na lístie – na čo všetko ho využijete? 

Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že je vysávač na lístie určený výhradne na jeden účel, toto zdanie klame. Hovoria o tom aj mnohé nadšené recenzie od záhradkárov, ktorí si pochvaľujú efektívnejšiu prácu okolo záhrady, pozemku alebo rodinného domu práve vďaka vysávaču na lístie. Na čo všetko ho môžete využiť?

Údržba záhrady a trávnika záhradným vysávačom lístia 

Primárne využitie vysávača na lístie je zbieranie lístia z trávnika a záhrady. Vďaka tomu sa zabezpečí, že trávnik bude mať aj v jesennom období dostatok svetla a vzduchu na prosperujúci rast. Ak je trávnatá plocha očistená od nánosov lístia, eliminujte tým poškodeniu trávnika a vzniku škodlivých chorôb. 

Čistenie chodníkov a ciest pomocou vysávača na lístie 

Vysávač na lístie na lístie spoľahlivo používajú aj samosprávy a obce na efektívnu údržbu ciest a chodníkov. Rovnako je to v prípade majiteľov rodinných domov, ktorí sú navyše okrem vlastnej bezpečnosti zodpovední aj za bezpečný povrch chodníka v blízkosti svojho domu.

Vysavačom môžete zbierať lístie pre kompostovanie 

A to je práve jedným z benefitov, ktoré v porovnaní s fukárom na lístie môžete využiť. Vysávač lístie zbiera a bolo by škoda nevyužiť ho na ďalšie účely. Kompostovaním lístia efektívne získate bohatý organický materiál, ktorý môžete použiť na hnojenie záhrady a zlepšenie pôdy na pestovanie.

Upratovanie okolo bazénov a detských ihrísk 

Nielen chodníky a cestné komunikácie môžu byť pod nánosmi klzkého lístia nebezpečné. Vysávač na lístie vám pomôže udržiavať v bezpečnej čistote okolie celoročných bazénov a taktiež detských ihrísk a priestranstiev, kde by ľahko mohlo prísť k nechcenému úrazu.

Zbieranie iného organického materiálu 

Veľkým benefitom vysávača na lístie je, že sa vlastne len lístím nemusíte obmedzovať. Okrem neho je v prírode a záhradách dostatok iného podobného organického materiálu, ktorý by ste radi premiestnili alebo spracovali, no jeho zber vám zaberá množstvo času a námahy. Tak napríklad: 

  • drobné vetvičky a konáre,
  • pokosená tráva,
  • uschnuté a odkvitnuté rastliny a odpad z nich,
  • drobný organický materiál ako napríklad orechy a iné plody stromov,
  • piliny po orezávaní stromov a kríkov,
  • roztrúsenú mulčovaciu kôru,
  • neorganický odpad ako napríklad drobné kamienky, odpadky alebo iné drobné predmety.

Aké typy vysávačov na lístie máte na výber 

Väčšina záhradnej techniky je dostupná v troch základných variantoch, čo sa pohonu týka. Nie je tomu inak ani v prípade záhradného vysávača lístia. Porovnajte si výhody a nevýhody jednotlivých riešení aby ste zistili, či je pre vás lepším riešením benzínový, elektrický alebo akumulátorový vysávač na lístie.

Benzínový vysávač na lístie: výhody a nevýhody 

Benzínový vysávač na lístie je poháňaný benzínovým motorom. Ten vytvára dostatočný výkon na to, aby sa vzduch v útrobách vysávača rozprúdil a vytvoril podtlak, vďaka ktorému vysávač lístie vysaje. Aby celé zariadenie fungovalo čo najefektívnejšie, vysávače lístia sú vybavené trubicou v prednej časti zariadenia. Vďaka tomu nie je potrebné neustále sa zohýbať priamo k ploche, ktorú potrebujete vyčistiť. Na druhej strane vysávača je obvykle vak alebo zberná nádoba, kam sa lístie dostáva.

Výhody benzínového vysávača na lístie 

  • Veľký výkon

Benzínové vysávače v útrobách ukrývajú dostatočne silné motory. Vďaka tomu dokážu účinne zbierať aj veľké množstvo lístia alebo iného odpadu.

  • Flexibilita

Pretože ich neobmedzuje elektrický kábel, benzínové vysávače sú maximálne flexibilné. Znamená to, že sa s nimi môžete pohybovať aj po rozsiahlom pozemku.

  • Efektivita

Čím výkonnejší vysávač na lístie, tým rýchlejšie je práca hotová. V konečnom dôsledku to znamená, že sú vysávače na lístie s benzínovým pohonom (a bez obmedzenia prívodným káblom) ideálnym mixom vlastností na čo najefektívnejšiu prácu.

Nevýhody benzínového vysávača na lístie 

  • Hluk a životné prostredie

Benzínové motory sú hlučnejšie ako elektrické. navyše platí, že ich prevádzkou vznikajú emisie škodlivé pre životné prostredie.

  • Menšia obratnosť

Benzínové vysávače sú kvôli motorom obvykle oveľa ťažšie a taktiež majú väčšie rozmery než elektrické a aku vysávače lístia. To môže byť obmedzujúce nielen pri ich používaní (pre staršie osoby alebo ženy), ale taktiež pri skladovaní.

  • Údržba a starostlivosť

Čím komplikovanejšie zariadenie, tým náročnejšia údržba a starostlivosť o jednotlivé diely (v tomto prípade motorické a palivové). V porovnaní s elektrickými a AKU vysávačmi lístia je benzínové riešenie z tohto pohľadu náročnejšie.

  • Náklady na prevádzku

Prevádzka benzínového vysávača znamená aj nároky na spotrebu paliva – benzínu. To je dôvod, prečo je toto riešenie nákladnejšie než používanie elektrickej energie.

Elektrický vysávač na lístie: výhody a nevýhody 

V prípade elektrického vysávača na lístie je princíp fungovania rovnaký. Rozdiel je však v pohone. Palivový systém a benzínový motor nahrádza elektrická hybná sila. Vďaka nej sa v zariadení vytvára podtlak potrebný na vysávanie lístia. 

Výhody benzínového vysávača na lístie 

  • Tichá prevádzka

V porovnaní s benzínovými vysávačmi na lístie sú elektrické omnoho tichšie. Znamená to, že pri vysávaní lístia nebudete rušiť ani svoje okolie a susedov. 

  • Nižšia cena

Elektrické záhradné vysávače na lístie sú lacnejšie, ak ich porovnáme s benzínovými modelmi.

  • Ľahká manipulácia

Váha elektrických vysávačov na lístie je nižšia ako benzínových. Dôvod je, že celkový mechanizmus je menej komplikovanejší. 

  • Jednoduchšia údržba a nenáročná starostlivosť

Absencia palivového systému znamená zákonite aj menšie nároky na údržbu a starostlivosť o elektrický vysávač lístia.

Nevýhody elektrického vysávača na lístie 

  • Nižší výkon

V porovnaní s benzínovými záhradnými vysávačmi na lístie majú elektrické vysávače o niečo nižší výkon.

  • Obmedzený dosah

Najväčšou nevýhodou elektrických benzínových vysávačov na lístie je potreba napojenia na zdroj elektrickej energie. Používať vysávač môžete teda len vo vzdialenosti, do ktorej vás prívodný napájací kábel pustí. Istá miera obmedzenia nastáva aj počas vysávania, kedy musíte dávať pozor, kde sa kábel nachádza, aby neprišlo k nechceným zraneniam.

Akumulátorový vysávač na lístie ako kompromis 

Akumulátorové vysávače na lístie ponúkajú riešenie, ako nájsť tiché a ekologické riešenie vysávania lístia bez obmedzovania prívodného kábla. Vďaka batérii sa s týmto vysávačom môžete pohybovať po celom pozemku alebo záhrade a využívať výhody elektrického riešenia – nižšiu hlučnosť, nižšie obstarávacie náklady a taktiež nároky na údržbu a starostlivosť. Najväčšou nevýhodou tohto riešenia môže byť potreba sledovať stav nabitia batérie. Tento problém je však možné vyriešiť zakúpením náhradného akumulátora.

Ako vybrať vysávač na lístie? Odpovedzte si na týchto 7 otázok 

V tejto chvíli by vám už malo byť jasné, či je záhradný vysávač lístia pomocníkom, ktorý vám uľahčí prácu v záhrade. A keďže už poznáte aj výhody a nevýhody benzínového, elektrického a akumulátorového vysávača na lístie, posledným bodom, ako nájsť ten najlepší, je zodpovedať si tieto otázky.

1. Aký veľký pozemok alebo záhradu máte? 

V prípade menších pozemkov a záhrad postačí jednoduchší a menej výkonnejší model. V mnohých prípadoch aj elektrický vysávač na lístie, ak máte v blízkosti daného miesta zdroj elektrickej energie. Pre väčšie plochy – parky a sady sa skôr poobzerajte po výkonnejšom vysávači lístia bez obmedzenia káblom (benzínový, akumulátorový), avšak pozor na príliš vysokú hmotnosť.

2. Čo všetko okrem lístia plánujete vysávačom zbierať?

Táto otázka je rozhodujúca, aby ste vedeli vybrať pomocníka s dostatočne veľkým zberným košom a taktiež výkonom, ktorý bez problémov okrem ľahšieho lístia povysáva aj iný organický materiál alebo odpad.

3. Ako často budete vysávač používať?

Pre odolnejší vysávač lístia sa rozhodnite v prípade, ak ho budete používať často (a nielen na lístie). Opakované používanie totiž vyžaduje kvalitnejšie materiály a spoľahlivú konštrukciu.

4. Ako je s hlukom z vysávača lístia?

Ak sa vo vašom okolí nachádza niekto, komu by mohol prílišný hluk z vysávača lístia prekážať, rozhodnite sa radšej pre elektrické alebo akumulátorové záhradné vysávače lístia.

5. Aký máte rozpočet na kúpu vysávača lístia?

Cena je jedným z najrozhodujúcejších parametrov, ktoré pri výbere záhradných vysávačov hrajú rolu. Samozrejme, platí matematika čím výkonnejšie zariadenie, tým drahšie. Ak sa však rozhodujete medzi cenou a kvalitou, prípadne funkciami, ktoré určite využijete, odporúčame kompromis. Nižšia trieda znamená zväčša aj menej efektívne narábanie s vysávačom.

6. Aké vysávače lístia odporúčajú vaši známi, prípadne recenzie?

Recenzie sú dôležitým prvkom pri rozhodovaní sa nielen o značke, ale aj konkrétnom modeli záhradného vysávača. Ľahko tak zistíte, či sú majitelia spokojní napríklad so STIHL vysávačmi lístia alebo skôr uprednostia inú značku (AL-KO, STIGA a pod).

stihl_fukar_nalistie

7. Aké príslušenstvo a doplnky k vysávaču potrebujete?

Aj taký detail, ako rozšírené príslušenstvo alebo náhradné diely, môže pri výbere vysávača lístia zavážiť. Príkladom je náhradný kôš, rôzne nadstavce (napríklad na čistenie odkvapov), sacie hadice a dýzy.

Podarilo sa vám uceliť si obraz o širokej ponuke vysávačov na lístie a zorientovať sa v rozdieloch medzi nimi? Veríme, že informácie v tomto článku vám v tom pomôžu. Ak máte však stále nezodpovedané otázky, ozvite sa nám, v BOEL vám radi podáme pomocnú ruku, spolu so širokým sortimentom záhradných vysávačov lístia.