AL-KO kosačky verzus kosačky STIHL. Ktorú značku si vybrať?

Kosačky značky STIHL, rovnako ako AL-KO kosačky, patria na slovenskom trhu k jedným z najpredávanejších. Obaja výrobcovia ponúkajú veľký sortiment benzínových, elektrických, robotických aj akumulátorových kosačiek. Ak však už máte jasno v tom, aký druh kosačky si vybrať, bude vás zaujímať tento článok. V rámci porovnania týchto dvoch značiek sme sa zamerali na detaily, podľa ktorých si novú kosačku určite vyberiete. Najmä, ak sa rozhodujete práve medzi týmito dvoma predajcami.

Kosačky ALKO a STIHL. Aké sú rozdiely? 

Hlavný rozdiel, medzi kosačkami AL-KO a STIHL je v tom, ako je značka vnímaná. Kým AL-KO zaraďujeme k tým dostupnejším, STIHL vnímajú záhradkári ako prémiovejšiu značku, ktorá, zákonite, prevetrá peňaženku o desiatky až stovky eur hlbšie. Aj napriek tomu je vždy najdôležitejším faktorom porovnávať dva konkrétne modely kosačiek. Následne sa rozhodnúť, či v danej cenovej relácii, ktorú ste ochotný investovať, dáte prednosť prémiovejšej značke alebo napríklad novým funkciám či lepšiemu výkonu. Poďme si to ale rozbiť na drobné. 

AL-KO kosačky: Nemecký vývoj a rakúska výroba za dostupnú cenu 

al-ko-kosacka

V krátkosti o značke AL-KO  

Značka AL-KO pochádza z Nemecka.Špecializuje na výrobu rôzneho záhradného náradia a záhradnej techniky, vrátane kosačiek, traktorov na záhradné práce, nákladných vozíkov a ďalších záhradných pomocníkov. Prečo je AL-KO vyhľadávanou značkou medzi záhradkármi a majiteľmi rodinných domov, ktorí sa chcú o svoje okolie starať čo najefektívnejšie? 

  • AL-KO ponúka široký sortiment produktov

Pod značkou AL-KO nenájdete len kosačky, ale aj vertikutátory, krovinorezy, pomocníkov na spracovanie dreva a mnoho ďalšieho záhradného vybavenia, ako sú napríklad kompostéry.

  • AL-KO výrobky sú spoľahlivé

Nielen v prípade kosačiek, ale aj iných zariadení AL-KO platí, že sú doplnené  kvalitnými motormi a dielmi, ktoré novému majiteľovi zabezpečujú adekvátnu životnosť prístroja.

  • AL-KO prichádza pravidelne s novinkami

 Značka nespí na vavrínoch. Pravidelne udržuje trend s modernými technológiami a prichádza s inováciami, ktoré výrobky zlepšujú najmä v prospech ich budúcich majiteľov. Ak ste si pred rokom kúpili kosačku AL-KO dnes už môžete v tej istej rade objaviť novinky s inovatívnejšími funkciami.

  • Dostupná sieť predajcov a servisných stredísk

 Značka AL-KO má naozaj širokú sieť autorizovaných predajcov a servisných centier. Vďaka tomu môžu zákazníci kúpiť nový výrobok, náhradný diel alebo doplnok prakticky v každom väčšom meste na Slovensku. Veľmi podobne je to aj so servisom a strediskami, kde im záhradnú techniku odborníci opravia.

Podtrhnuté – zrátané, značka AL-KO si svoje miesto na trhu zaslúžila oprávnene. Kombinácia dostupnej ceny a spoľahlivosti robí z kosačiek a ostatného záhradného náradia AL-KO najvyhľadávanejšie produkty. 

Kosačky AL-KO: Aké sú ich výhody? 

Keďže medzi jednotlivými druhmi kosačiek existujú zásadné rozdiely v tom, aký majú pohon a následne aj výkon a vhodnosť na použitie, zamerajme sa na ich výhody jednotlivo. V čom spočívajú hlavné benefity elektrických a benzínových kosačiek AL-KO?

Elektrické kosačky AL-KO 

Elektrické kosačky AL-KO sú ľahučké a jednoducho sa ovládajú. Priam ideálne pre majiteľov malých a stredných trávnikov. Navyše sú tiché, čo je výhodné najmä pre záhradkárov a majiteľov domov, ktorých susedia majú citlivé uši. I keď ich pohyb obmedzuje prívodný kábel, pre plochy do približne  900 metrov štvorcových to nepredstavuje nejaké výrazné obmedzenie. Nerobí im problém dokonca ani komplikovanejší okraj trávnika, vďaka špeciálnemu tvaru tela kosačky. Niektoré elektrické kosačky umožňujú dokonca už aj mulčovanie trávy – funkciu, ktorú môžete využiť na vytváranie okamžitého prirodzeného hnojiva z odpadu pri kosení.

Benzínové kosačky AL-KO 

S benzínovou kosačkou AL-KO môžete kosiť nielen rozsiahle trávnaté plochy. Poradí si aj na svahoch, v náročných terénoch a záhradách s množstvom stromov. Vďaka výkonným motorom a aerodynamickému tvaru tela kosačky sa hranica medzi efektívnym kosením a ľahkým ovládaním v porovnaním s elektrickou (alebo AKU) kosačkou zotiera. Akonáhle spustíte benzínovú kosačku od AL-KO, budete prekvapení, ako rýchlo a s minimálnou námahou pokosíte všetky trávnaté plochy na pozemku. Benzínové kosačky AL-KO sú dokonca vybavené veľkými a ľahko vyprázdniteľnými zbernými košmi, niekedy dokonca s funkciou indikátora naplnenia. 

BOEL TIP: Rozhodujete sa, či skôr vybrať elektrickú alebo benzínovú kosačku? Pomôže vám náš článok, kde sme ich dopodrobna rozobrali.

Funkcie kosačiek AL-KO, ktoré vás dostanú 

Každá značka kosačiek má svoje tajné zbrane. Sú to zaujímavé funkcie, ktoré sú často hlavným rozdielom medzi jednotlivými modelmi kosačiek. Inak to nie je ani v prípade kosačiek AL-KO. S akými bonusovými funkciami vás prekvapia?

  • nastavenie výšky kosenia jednou rukou – v prípade niektorých modelov pre každé koleso zvlášť až v 7 úrovniach,
  • mulčovanie bez potreby náradia – nastavenie klinu ľahko a pohodlne vo chvíli, keď už nechcete trávu zbierať, ale použiť ju na mulč,
  • zadný pohon kolies – podľa toho-ktorého modelu prináša zadný pohon kolies veľmi jednoduché a pohodlné ovládanie kosačiek AL-KO,
  • menej časté vysýpanie zberného koša – jedinečná technológia, ktorú AL-KO používa umožňuje pokosenej tráve prechod aj do zadnej časti koša, takže sa jeho kapacita naplno využije,
  • indikátor naplnenia – pomocou neho vždy viete, kedy je správny čas zberný kôš vyprázdniť a nemusíte kvôli tomu vždy kosenie prerušiť a kôš otvárať, 
  • pokročilé ovládanie – pohodlné ovládanie funkcií na volante kosačky (v niektorých prípadoch príjemne mäkkom) umožňuje napríklad ovládať rýchlosť kosenia (funkcia Vario Speed), 
  • bezpečné uskladnenie – kosačku AL-KO (vybrané modely) spustíte len v prípade, ak máte kľúč a ten je v správnej polohe určenej na štart, 
  • zobrazenie stavu nabitia batérie – stačí jedno tlačidlo a hneď viete, či sa môžete pustiť do kosenia bez toho, aby vám AKU kosačka vypovedala v polovici trávnika službu,
  • a mnohé iné funkcie, ktoré sú integrované v konkrétnych radách a modeloch kosačiek AL-KO.

Kosačky STIHL: Výkon a overená kvalita, ktoré vás dostane 


Značka STIHL si vďaka spoľahlivosti a kvalite svojich výrobkov získala dôveru mnohých zákazníkov. Tí po skúsenostiach s ich produktami značku odporúčajú a preferujú aj pri výbere ostatných záhradných pomocníkov. STIHL okrem kosačiek vyrába aj záhradné traktory, motorové píly, fúkače a pod. Kľúčový je v prípade kosačiek najmä výkon a široký sortiment. To znamená, že si záhradkári a majitelia rodinných domov môžu vybrať presne ten produkt, ktorý vyhovuje ich potrebám. Podobne, ako je to v prípade AL-KO kosačiek, aj značka STIHL prichádza na trh každoročne s novými inováciami a funkciami, ktoré spríjemňujú kosenie a robia ho efektívnejším. V rámci dostupnosti náhradných dielov, predajnej siete a taktiež servisných stredísk, kde sa o vašu kosačku postarajú odborníci, je STIHL konkurencie schopným súperom značky AL-KO.

Výhody kosačiek STIHL. Prečo si ich vybrať? 

Kým v prípade značky AL-KO platí, že ide o dostupné kosačky za výhodnú cenu, STIHL je často vnímaná ako prémiovejšia značky. Od toho sa odvíja aj množstvo dôvodov, prečo si vybrať práve jednu z elektrických, benzínových, AKU alebo robotických kosačiek STIHL.

Kvalitné nemecké kosačky STIHL 

STIHL kosačky sú navrhnuté a vyrobené tak, aby odolali náročným podmienkam a záťaži, vďaka čomu sa vyznačujú aj dlhou životnosťou. Použité materiály a technológie, ktoré značky pri výrobe svojich produktov používa, zabezpečujú, že sú kosačky oproti konkurenčným značkám dostatočne odolné aj pri intenzívnom používaní.

Nadupaný výkon 

Kosačky STIHL sa vyznačujú vysokým výkonom. A to je predsa základ pre rýchle a efektívne kosenie. Kým s menej výkonnou kosačkou pokosíte trávnik za dlhší čas a namáhavejšie, s kosačkami STIHL vám práca pôjde ako od ruky. Silné a kvalitné motory dokážu zvládnuť dokonca aj hustú a zanedbanú vysokú trávu.

Široký výber kosačiek STIHL 

Vďaka naozaj širokému portfóliu výrobkov je STIHL vyhľadávanou značkou u každého dobrého predajcu záhradnej techniky. Už vyššie sme spomenuli, že ponúka produkty v každom druhu záhradných kosačiek, takže si stačí vybrať, ktorý z nich bude pre vás najlepšou voľbou.

STIHL si zakladá na inováciách 

Značka STIHL investuje do výskumu a vývoja nových technológií nemalé peniaze. Vďaka tomu s kosačky vyznačujú najnovšími a najlepšími funkciami, čo zase uľahčuje prácu ich novým majiteľom a prináša kosenie stále na vyššej úrovni.

Kosačky STIHL, náhradné diely a servis sú dostupné 

Rozsiahla sieť autorizovaných predajcov a servisných centier, kde značku STIHL nájdete, znamená naozaj dostupné riešenia v prípade akéhokoľvek problému. Jednoduché aj zložitejšie opravy viete zrealizovať pohodlne pravdepodobne aj v mieste vášho bydliska.

Výsledné porovnanie: AL-KO verzus STIHL kosačky 

Obaja výrobcovia – STIHL aj AL-KO patria na Slovensku  k vyhľadávaným značkám kosačiek. V rámci porovnania sú však medzi nimi rozdiely. Príkladom je kvalita – kde z pohľadu histórie STIHL vystupuje dôveryhodnejšie. Neznamená to však, že by kosačky AL-KO boli nekvalitné. Začiatky ich pôsobenia na našom trhu ich však zaradili skôr do kategórie “cenovo dostupnejších” kosačiek, čo z nich robív našom porovnaní z pohľadu kvality číslo 2. Rovnako je to aj v prípade inovácii, kde sa za lídra z pohľadu technológií považuje značka STIHL. Dôkazom je aj širší záber na sortiment produktov, ktoré uľahčujú prácu okolo záhrady. 

Inak povedané, ak hľadáte kosačku pre menšiu, rovinatú záhradu, bez potreby extra nárokov na odolnosť, v sortimente kosačiek AL-KO zaručene nájdete takú, ktorá vám bude dlhé roky slúžiť. Ak ale požadujete vyššiu triedu kvality, pretože viete, že je sú pre vás odolnosť kosačky a najmä nadupaný výkon kľúčové, siahnite po STIHL kosačkách. Konkrétny výber modelu závisí od vašich osobných preferencií, charakteru pozemku a rozpočtu, ktorý ste si na novú kosačku vyhradili. neviete si rady? Kontaktujte nás, radi vám v BOEL pomôžeme nájsť tú najlepšiu kosačku pre vašu záhradu. Alebo si prečítajte náš článok a pripravte si odpovede na 8 otázok, ktoré si musíte pred kúpou novej kosačky položiť.