Vozíky za malotraktory: V čom pomôžu a ako vybrať najlepší?

Vozíky za malotraktorydoplnky do malotraktora, ktoré vám dokážu značne uľahčiť prácu v záhrade. Možno práve premýšľate nad tým, či by sa vám pomocník v podobe vlečky za malotraktor hodil. V tom prípade je nasledujúci článok práve pre vás. 

Dozviete sa: 

  • na čo všetko môžete vozíky za malotraktory využiť, 
  • aké typy vozíkov za malotraktory existujú,
  • otázky, ktoré by ste si pred výberom vozíka mali položiť.

privesny_vozik

Výhody vozíkov za malotraktory 

Vozík alebo vlečku za malotraktor si predstavte ako rozšírenie vášho malotraktora v tom smere, že vám dokáže pomôcť s viacerými prácami okolo záhrady alebo pozemku. Ak ste doteraz nemohli pomocou malotraktora prepravovať väčšie bremená, minimálne v tom vám vozík za malotraktor podá pomocnú ruku. Napokon, existuje hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo si vlečku za malotraktor zadovážiť.

Malotraktorový vozík ako prepravca 

Vozíky za malotraktory dokážu prepraviť väčšie množstvo materiálu, náradia a tovaru. Kým ste dosiaľ motorizovaného pomocník na prenos vecí využívali možno len obmedzene, s vlečkou na vozík sa rozvíja jeho potenciál naplno. Ocenia to nielen majitelia veľkých záhrad a rodinných domov s pozemkami. Vozíky za malotraktory sú žiadaným doplnkom v sadoch, na farmách, v poľnohospodárskych podnikoch, záhradníctvach a dokonca i v stavebníctve a lesníctve.

S vozíkom za malotraktor odnesiete tovar, ale i zvieratá

Samozrejme, nie je jedno, aký vozík si zvolíte. A napokon ani to, aký typ malotraktora máte. S rozličnými typmi doplnkov do malotraktora a príslušenstvom môžete prispôsobiť vozík pre viaceré účely. Príkladom je preprava z bodu A do bodu B, nakladanie a vykladanie materiálu alebo v niektorých prípadoch dokonca aj transport zvierat.

Malotraktory s vozíkom sú svižné 

Keď si ich porovnáme so zariadeniami, ktoré slúžia primárne na prepravu materiálu a tovaru, tieto sú omnoho robustnejšie. S malotraktorom a vozíkom sa viete pohybovať po rozsiahlom pozemku a vďaka kompaktným rozmerom (opäť v porovnaní napríklad s klasickým traktorom s vlečkou) poľahky manévrovať aj medzi výsadbou alebo inými prekážkami.

Vozíky za malotraktory sú ekonomické 

Ak vám kapacita malotraktorového vozíka vyhovuje, ide o lacnejšie riešenie, ako v prípade iných zariadení na prepravu tovaru a materiálu. Najmä, ak už malotraktor máte a jediné, čo vám zostáva doriešiť je vozík v podobe príslušenstva. 

BOEL TIP: Premýšľate dokonca nad kúpou samotného malotraktora? V tom prípade všetky dôležité odpovede na vaše otázky nájdete v našom veľkom špeciály o malotraktoroch.

Existuje viac druhov vozíkov za malotraktory

V niektorých prípadoch môžete dokonca premýšľať hneď nad niekoľkými variantmi vlečky za malotraktor, ktorú môžete do svojej výbavy pridať. Závisí na vás, či si vyberiete menší vozík, dlhší alebo prípadne taký, ktorý bude mať doplnkové funkcie ako vyklápanie.

Bezproblémová starostlivosť 

Keďže vozík za malotraktor nemá žiadnu motorickú časť, je starostlivosť a údržba oň prakticky o čistote a kontrole kolies. Samozrejme, v čase, kedy vozík nepoužívate na dennej báze, zvoľte možnosť jeho garážovania alebo uskladnenia vo vyhovujúcich podmienkach, ktoré zároveň predĺžia jeho životnosť. 

Aké typy vozíkov za malotraktory máte na výber? 

Na prvý pohľad sa môže zdať, že vozíky za malotraktory neposkytujú veľký sortiment typov a druhov. Zdanie však klame. Jednotlivé typy sa môžu odlišovať jednak konštrukciou vlečky, ale najmä využitím a účelom, na ktorý ich môžete použiť. Podľa toho ich môžeme rozdeliť nasledovne:

Univerzálne vozíky za malotraktory 

Vlečky bez špecifických funkcií sú určené na prepravu rôznych druhov nákladu. Príkladom je drevo, hnojivo, zemina, náradie a vybavenie dielne a taktiež zvyškový rastlinný materiál, napríklad do kompostu. Vozík môže mať pre uľahčenie manipulácie s nákladom aj bočnice, ktoré sa dajú podľa potreby snímať.

Špeciálny vozík za malotraktor na drevo 

Tieto vozíky sa odlišujú na prvý pohľad konštrukciou. Aby sa dalo prepravovať pohodlne palivové drevo aj drevo napríklad priamo z píly či ťažby, dôležité sú vyššie bočnice alebo špeciálna mrežová konštrukcia, vďaka ktorej sa drevený materiál stabilne prepraví z jedného bodu do druhého. Takýto typ vlečky za malotraktor využijete najmä v prípade, ak je súčasťou pozemku les alebo sad s väčším množstvom drevín. 

Vozík za malotraktor so sklápateľnou plošinou

Pre ťažšie náklady je vlečka s možnosťou sklápania veľkým benefitom. Najmä, ak malotraktor s vozíkom využívate často. Namiesto toho, aby ste náklad na vozíku ručne vykladali jednoducho ho pomocou systému vyklopíte na určené miesto a ušetríte tak drahocenný čas, ktorý môžete použiť na relax.

Ako si vybrať ten najlepší vozík za malotraktor? 

Vo chvíli, kedy si vyberáte vozík za malotraktor, odporúčame zamyslieť sa nad týmito otázkami. Pomôžu vám získať obraz o tom, ktorým smerom sa pri výbere vybrať.

  1. Na čo presne budem vlečku za malotraktor používať? 

Sami najlepšie viete, na aký účel by sa vám vozík hodil. Popremýšľajte, aký typ materiálu budete prepravovať, do akej vzdialenosti a či budete potrebovať napríklad funkciu náklápania vozíka. Myslite však aj do budúcnosti. Kým na jednej strane viete, na čo by sa vám zišiel teraz, možno s prídavnou funkciou alebo inou konštrukciou získate pomocníka aj na práce, ktoré ste pôvodne nepredpokladali.

  1. Aký veľký náklad budem prepravovať? 

Vďaka tejto otázke poľahky odhadnete veľkosť a čo je dôležité, aj nosnosť vozíka. Kým na jednej strane vozík za malotraktor s vyššou nosnosťou ušetrí váš čas, na strane druhej je potrebná aj vyššia investícia doňho. Dôležité je v tomto prípade zistiť aj detaily o tom, či náklad zvládne samotný malotraktor.

  1. Na akom teréne sa s vozíkom budem pohybovať? 

Povrch pozemku priamo vplýva na to, aký typ pneumatík, konštrukcie a podvozku si vybrať. Kým rovnejší povrch nevyžaduje extra nároky, náročnejší terén dá zabrať celej stavbe vozíka. 

  1. Kde budem vozík za malotraktor skladovať? 

Čím väčší vozík, tým náročnejšie požiadavky na skladovanie. Kompaktný vozík zrejme bez problémov umiestnite vo väčšom záhradnom domčeku alebo v dielni. V prípade veľkej vlečky však možno budete potrebovať doriešiť aj vybudovanie miesta na jej uskladnenie. Za predpokladu, ak nemáte voľnú garáž.

  1. Koľko som ochotný zaplatiť na vlečku za malotraktor? 

Cena nepustí. To je však často hlavný dôvod, prečo si záhradkári a majitelia pozemkov vyberú nevhodný vozík za malotraktor. Na sumu, samozrejme vplýva množstvo faktorov – značka, typ a pod. Avšak je potrebné nájsť prienik medzi predstavou o cenovom limite a nárokmi, ktoré bude vozík za malotraktor bez problémov spĺňať.

  1. Aký typ malotraktora mám?

Veľmi dôležitý detail, ktorý výrazne ohraničuje váš výber vozíka. Výrobca ponúka presné typy a druhy vlečiek, ktoré sú k malotraktoru vhodné a ktoré môžete bez problémov za daný model malotraktora zapojiť.  

  1. Ako často budem vozík za malotraktor používať?

Je rozdiel, či vozík za malotraktor vyberiete spod prístrešku niekoľkokrát za rok alebo bude využívaný napríklad v rámci sezóny takmer nonstop. Od tohto detailu sa odvíjajú aj nároky na kvalitu vozíka alebo skôr materiály, z ktorého je vyrobený.  

Vozík za malotraktor dokáže výrazne uľahčiť práce v záhrade, v sade alebo dokonca aj na menšej farme. Jeho výhody sú neodškriepiteľné. Kompaktný pomocník je mobilný, nevyžaduje si žiadne extra náklady ani zložitú starostlivosť. Pri správnom výbere vám dokáže ušetriť nielen námahu, ale aj čas, ktorý môžete venovať príjemnejším aktivitám. Veríme, že sa vám na základe tohto článku podarí zorientovať sa v ponuke vlečiek za malotraktor a nájsť tú najlepšiu. Ak nie, obráťte sa na nás, radi vám pomôžeme pri výbere. Pretože tvrdíme, že záhrada je o relaxe a na všetko ostatné je tu BOEL.