Vyberáte vertikutátor? 5 tipov, ako nájsť ten najlepší

Vertikutátor je neoceniteľný záhradný pomocník, vďaka ktorému bude váš trávnik v kondícii. Ocení ho každý záhradkár alebo majiteľ rodinného domu, ktorý sa snaží dosiahnuť zdravý a krásny zelený koberec

Je to aj vašim cieľom? V tomto článku sa dozviete nielen to, ako vertikutátor funguje a s čím všetkým vám môže pomôcť. V BOEL nám rukami prešli stovky vertikutárov, preto sme pre vás zhrnuli aj rady, ako vybrať práve ten, ktorý presne splní vaše požiadavky a nároky.

Čo je vertikutátor a ako funguje? 

vertikulator

Na začiatok dôležitá informácia. Vertikutátor je záhradný nástroj, vytvorený pre starostlivosť o trávnik. Mnohí ľudia si slovo vertikutátor automaticky zamieňajú so slovom vertikulátor. V zásade však ale ide o ten istý nástroj. Dokonca sa môžete stretnúť aj s pojmom prevzdušňovač. Je to napokon logické označenie pre pomocníka, ktorý zbaví váš trávnik nadmerného množstva odumretej a suchej trávy, machu či iných organických materiálov. 

Prečo je to dôležité? Všetky menované totiž môžu brániť v optimálnom raste a prosperite trávnika. Svojou prítomnosťou bránia prieniku vzduchu a vody do koreňového systému čo má za následok nezdravý vzhľad aj zhoršenú kondíciu trávy

Ako funguje vertikutátor? 

Samotný princíp práce vertikutátora spočíva v prítomnosti ostrých valcov alebo nožov. Tie v procese vertikutácie prechádzajú naprieč trávnikom a odstraňujú suchú a odumretú trávu a mach. Ak sa vám z tohto popisu zdá, že by sa tým mohol trávnik narušiť, obavy nie sú na mieste. Ozubené valce alebo nože sú umiestnené blízko k sebe, ale i napriek tomu sa nedotýkajú sa trávy, aby nepoškodili zdravé steblá.

Aké sú výhody vertikutátora? 

Každý, kto sa pokúša dosiahnuť ukážkový zdravý trávnik vie, že zasiať semená alebo položiť trávový koberec nestačí. Dokonca ani pravidelné a správne kosenie, podľa všetkých overených zásad nie je zárukou, že bude trávnik prosperovať. Pomôcť môže práve vertikutácia. Aké sú jej výhody?

Vertikutátor odstraňuje odumretú trávu a mach 

Už vyššie sme spomenuli, že hlavným benefitom tohto pomocníka je účinné odstránenie nadmerných trsov trávy, ale aj odumretých častí. Rovnako, ako je to v prípade machu alebo iného nazhromaždeného biologického materiálu na povrchu trávnika, môžu narobiť nepríjemnosti. Svojou prítomnosťou totiž vytvárajú pomyselný film, kvôli ktorému trávnik nedýcha a nedostáva ani dostatok vlhkosti či živín. 

Vertikutáciou trávnik dostáva všetko, čo potrebuje 

Malé otvory v trávniku, ktoré vertikutátor spôsobuje, sú akoby vstupnou bránou pre všetky potrebné ingrediencie, vďaka ktorým je trávnik zdravý. Ak by ste niekoľko rokov vertikutáciu vynechali, rozdiel by ste celkom určite zbadali nielen vo farbe a vzhľade trávnika. Utrpela by aj jeho zdravotná kondícia.

Pomocou vertikutátora podporíte rast trávy 

Máte pocit, že váš trávnik stagnuje? Alebo rastie príliš pomaly či dokonca nepravidelne? Odpoveďou pre hustejší a už na pohľad rovnomerný trávnik je práve vertikutácia.

Vertikutáciou podporíte imunitu trávnika 

Počujete toto spojenie po prvý raz? Áno, aj váš trávnik má imunitu. V prenesenom význame hovoríme o odolnosti voči chorobám a škodcom. Ich riziko sa znásobuje práve prítomnosťou odumretej trávy v trávniku, kde sa škodcovia a patogénne látky radi zdržiavajú.

Aj trávnik má svoju životnosť. Predĺžte ju vertikutátorom 

Každú životnosť predurčujú práve optimálne podmienky. V prípade trávnika je to rast, prosperita a zdravý vzhľad. Pri dodržaní všetkých vyššie uvedených bodov je viac než isté, že sa vám podarí neustále regenerovať svoj zelený koberec tak, aby ste nemuseli v budúcnosti riešiť jeho opätovné založenie.

Vertikutácia: Postup, ako to robiť správne 

Skôr, než si prejdeme správny postup vertikutácie krok za krokom, zrejme vás bude zaujímať ešte jeden detail. Najmä, ak vertikutátor vo svojej výbave záhradných pomocníkov ešte nemáte. 

Čo je znakom, že je treba trávnik vertikutovať? 

Nadmerný výskyt odumretej trávy 

Ak v trávniku nájdete znaky o tom, že jednotlivé trsy alebo celé mapy trávy odumierajú, je to jasný signál, že je správny čas použiť vertikutátor.

Mach v tráve 

Mach v trávniku často súvisí práve s odumretou trávou. Jeho prítomnosť môže trávnik odoberať o živiny a tým, že vytvára kompaktné pôdopokryvné porasty, zabraňuje optimálnemu rastu trávnika.

Nerovnomerný trávnik 

Ďalším znakom, že tráva nedostáva výživu a vodu v takej miere, akoby potrebovala, je jej nerovnomerný rast. Ak ste spozorovali miesta, kde tráva rastie pomalšie, prípadne je zrednutá, vertikutácia tento problém vo väčšine prípadov napraví.

Zožltnutý trávnik a prítomnosť škodcov 

Mnohí majitelia rodinných domov alebo záhrad si nevedia rady s farbou trávnika. Ak sa ani ten váš nepribližuje k nádhernej zdravej zelenej farbe, no skôr kde tu vykúka zosušená zožltnutá tráva, stačí siahnuť po vertikutátore a problém sa prirodzene vyrieši. Rovnako prispieva k odolnosti voči chorobám a škodcom.

Kedy je vhodný čas použiť vertikutátor? 

Vo všeobecnosti sa odporúča trávnik vertikutovať na jar a na jeseň. Kým sa na jar trávnik len prebúdza do obdobia zvýšeného rastu, vertikutácia mu pomôže zotaviť sa a odštartovať novú sezónu v plnej sile. Odstránenie odumretej trávy a machu  výrazne prospeje prieniku vzduchu a vody ku koreňom trávy.

BOEL TIP: Viac o jarnej vertikutácii sme písali v článku, kde sa dozviete, ako vzpružiť trávnik na jar.

Druhou možnosťou je jesenná vertikutácia. Tú môžete zrealizovať, ak ste jarnú nestihli, avšak pozor na neskoršie zimné mesiace, kedy sa trávnik už nemusí z takého zásahu spamätať. Rovnako je to v prípade horúcich letných mesiacov, kedy by vertikutácia mohla znamenať pre trávu prílišný šok. Napokon, nie je ani jedno ani to, aký postup zvolíte. 

Ako správne používať vertikutátor krok za krokom? 

  1. PRIPRAVTE SI TRÁVNIK

Tráva by mala byť pred vertikutáciou pokosená, optimálne o tretinu svojej pôvodnej dĺžky. Zároveň je potrebné skontrolovať, či v trávniku nie sú kamienky alebo iné predmety, ktoré by mohli vertikutátor poškodiť. 

  • NASTAVTE VERTIKUTÁTOR

 Kvalitný vertikutátor má rôzne možnosti nastavenia hĺbky nožov alebo ozubených kolies. Ak máte trávnik len ľahko poškodený, prípadne vertikutujte pravidelne a trávnik nevykazuje problémy, pokojne zvoľte menej hlboký variant. V prípade, že zelený koberec vykazuje niektorý z vyššie uvedených problémov, zvoľte hlbšie nastavenie.

  • ZAČNITE S VERTIKUTÁCIOU

Základom je pomaly prechádzať trávnikom v premyslenom smere. Keď prejdete celý trávnik, zvoľte iný (kolmý, opačný) smer, aby ste zaručili optimálne výsledky. 

  • POZBIERAJTE ZVYŠKY TRÁVY

Keď skončíte, v trávniku prirodzene ostanú zvyšky trávy a machu, ktoré vertikutátor odstránil. Tie by ste mali pozbierať, nakoľko ich prítomnosť môže spôsobiť, že sa k tráve nedostane voda, dostatok svetla ani živiny. 

  • TRÁVNIK POHNOJTE A ZAVLAŽTE

Posledným krokom pre zotavenie trávnika je dostatok živín a vody. Preto bezprostredne po vertikutácii doprajte tráve vzpruhu v podobe zavlaženia a v prípade, ak ste zástancom hnojenia, trávnik pohnojte.

  • VERTIKUTÁTOR VYČISTITE

Po ukončení práce nezabudnite vertikutátor dôsledne vyčistiť, aby ste predĺžili jeho životnosť a eliminovali poškodenie. Ak vám to typ stroja umožňuje, nezabudnite na premazanie častí, ktoré si to vyžadujú (viď návod k zariadeniu a pokyny k údržbe).

Ako vybrať najlepší vertikutátor? 5 tipov od odborníka 

Samozrejme, označiť jeden konkrétny typ vertikutátora za najlepší nie je možné. To najdôležitejšie pri výbere sú totiž osobné preferencie a požiadavky, ktoré na tohto záhradného pomocníka máte. Skôr, než si vyberiete konkrétnu značku alebo model, prebehnite si týchto 5 tipov, vďaka ktorým bude váš výber jednoduchší.

Zamerajte sa na veľkosť vášho trávnika 

Je rozdiel, či sa staráte o zelenú plochu niekoľko desiatok metrov alebo je váš trávnik naozaj rozsiahly. Niektoré vertikutátory sú totiž vhodné pre menšie trávniky a iné, naopak, pre väčšie plochy. Rozdiel, ktorý vám môže ušetriť hodiny práce a zvýšiť efektivitu vertikutácie je v zábere stroja, počte nožov a možnostiach nastavenia.

Vyberte si typ vertikutátora podľa možností a nárokov 

Rovnako, ako v prípade množstva inej záhradnej techniky, rozlišujeme niekoľko základných druhov vertikutátorov. Elektrické, benzínové alebo akumulátorové vertikutátory napovedajú nielen o spôsobe pohonu, ale často aj o výkone stroja. 

Kým elektrické patria k tým ľahšie ovládateľným a tichším, je potrebné myslieť na zdroj energie. Tento problém však odpadá pri aku vertikutátoroch, avšak odporúča sa náhradná batéria, aby vás zariadenie nenechalo v štichu uprosted vertikutácie. Benzínové typy vertikutátorov sú síce roustnejšie (prítomnosť motora a palivovej nádrže), avšak zväčša aj výkonnejšie. Zdrojom pohonu je len dostatok paliva.

Ostré nože, ploché nože verzus valce. Ktoré vybrať? 

Vertikutátory majú rôzne typy nožov a valcov. Preto pri výbere zvážte v akom stave je váš trávnik. Ostré nože spoľahlivo odstránia maximum machu a odumretej trávy, niektoré typy trávnikov však na ne môžu byť háklivejšie. Ploché nože a valce sú vhodnejšie pre menej husté trávniky, ktoré sa nevyznačujú veľkým zoskupením organického materiálu a hlavným cieľom vertikutácie je skôr prevzdušnenie trávnika. 

Výkon vertikutátora je dôležitý faktor 

Pretože priamo úmerne ovplyvňuje aj efektivitu celého procesu. Čím rozsiahlejší a poškodenejší trávnik, tým skôr sú pre vás vhodnejšie benzínové zariadenia s výkonnejším motorom. Menej výkonnejšie elektrické a aku vertikutátory sú vhodnejšie pre menšie trávniky, ktoré nie sú také prehustené a neobjavili sa v nich známky prerastania machu. 

Akú značku vertikutátora vybrať? 

Na trhu je veľké množstvo predajcov, ktorí ponúkajú kvalitné zariadenia rôzneho typu. Pri výbere značky zavážia často osobné preferencie, tovar vo výhodnej ponuke, recenzie alebo odporúčania odborníka. Či už sa rozhodnete pre vertikutátor Hecht, AL-KO alebo STIHL, dôležité je sledovať svoje nároky podľa typu trávnika a parametre vybraného zariadenia.

Podarilo sa vám zorientovať v ponuke vertikutátorov a nájsť ten pravý? V prípade, ak máte ďalšie otázky, pokojne sa na nás obráťte. Záhrada je predsa o relaxe, na všetko ostatné je tu BOEL.