Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Vertikutátor: Jarná vzpruha pre váš trávnik

 

Starostlivosť o trávnik nie je ani zďaleka len o pravidelnom hnojení a polievaní. Pokiaľ chcete mať doma skutočne „anglickú trávičku“, musíte jej venovať podstatne väčšiu pozornosť. Pomocnú ruku vám môžu v tomto prípade podať takzvané vertikutárory. Viete, ako si vybrať ten správny typ, resp. kedy a ako ho používať?

Čo je to vertikutátor?

Vertikutátor je pomôcka určená na vertikutáciu, teda narezanie trávnej mačiny. Cieľom takéhoto procesu je nielen odstránenie machu, buriny a zaschnutej trávy z trávnika, ale takisto odľahčenie trávy od „stláčania“ či rias, húb a plesní. Okrem toho, že správnou úpravou pôdy zabezpečíte trávniku nevyhnutný prísun vlahy a živín, vytvoríte ešte aj priestor pre rast novej trávy. Váš trávnik bude tak prirodzene čistejší, hustejší, zelenší a v neposlednom rade aj celkovo zdravší.

Prečo vertikutovať trávnik?

Ako sme už naznačili o čosi vyššie, trávnik by sa mal pravidelne vertikutovať kvôli odstráneniu neželaných (prírodných) prvkov a celkovému odľahčeniu. Jednoducho, aby ste trávnik takpovediac oživili a dodali mu patričnú vzpruhu.

Vedeli ste, že trávnik sa postupne „stláča“? K takémuto prirodzenému procesu dochádza v dôsledku častého pobytu na tráve – či už chodenie, behanie, alebo ležanie. Práve stlačený neprevzdušnený trávnik je tak ideálnou pozvánkou pre zmieňovaných „návštevníkov“.

Vertikutátor vs. prevzdušňovač

Keď už sme spomenuli slovo „neprevzdušnený“, nedá nám opomenúť rozdiely medzi vertikutátormi a prevzdušňovačmi. Aj keď by ste si mohli sprvu myslieť, že ide o obdobné mašinky, mýlili by ste sa. Zatiaľ čo vertikutátor je určený na hlbšie zasahovanie do pôdy pomocou svojich kovových nožov, tak prevzdušňovač sa svojimi „pazúrikmi“ postará len o povrch trávnika. Na druhej strane, takéto povrchnejšie prevzdušňovanie je k trávniku oveľa šetrnejšie, čo znamená, že ho môžete vykonávať aj niekoľkokrát do roka. S tým sa nám však naskytajú otázky súvisiace s tým, ako často a kedy vertikutovať trávnik.

Ako často a kedy vertikutovať trávnik?

Už z nadpisu tohto článku vyplýva, že najideálnejším časom na vertikutáciu trávnika je jednoznačne jar. V súvislosti s tým stojí za zmienku, že trávnik by ste mali vertikutovať 2-krát do roka – práve na jar a tiež na jeseň v rámci správneho zazimovania. Pokiaľ je však váš trávnik počas celého roka vo výbornej kondícii, nemusíte sa báť vynechať jesenné vertikutovanie. Každopádne, bez ohľadu na to, či budete prevzdušňovať trávnik na jar, alebo na jeseň, dbajte na to, aby nebol trávnik v tom čase ani príliš mokrý, ani príliš suchý. Ideálne je preto vertikutovať 3 až 4 dni po daždi/zálievke.

Zapamätajte si: Trávnik by ste mali pred vertikutovaním pokosiť na výšku zhruba 2 až 4 cm. V žiadnom prípade ale vertikutátorom neprevzdušňujte čerstvý trávnik, pretože by ste mohli narobiť viac škody ako úžitku. Najlepšie urobíte, keď s vertikutáciou počkáte približne 2 až 3 roky od založenia trávnika.

Ako vybrať vertikutátor?

Ponuka vertikutárov na trhu je skutočne široká. Na výber máte ako z ručných, ktoré pripomínajú niečo ako „vylepšené hrable“, tak z akumulátorových, elektrických, benzínovýchťahaných. Okrem pohonu sa môžu odlišovať výkonom, hmotnosťou, šírkou záberu, počtom nožov a náprav, použitými materiálmi a v neposlednom rade vhodnosťou na odlišné veľkosti trávnatých plôch.

Elektrický vs. benzívnový vertikutátor

Kým ručné vertikutátory môžete použiť na malých a ťažko dostupných trávnatých plochách, tak benzínové stroje nájdu svoje miesto na rozsiahlych trávnikoch s rozmermi aj nad 800 m2. Väčšinou totižto oplývajú výkonom nad 1 800 W, čo ich prirodzene predurčuje na väčšiu záťaž. Čo sa týka elektrických mašiniek, rátajte síce so slabším výkonom, no tichším chodom a nižšou hmotnosťou. Takmer s určitosťou však budete potrebovať predlžovačku. Každopádne, ide o skvelú alternatívu do domácností so stredne veľkými trávnikmi.