Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Ako pripraviť pôdu na zimu? Poradíme vám

 

Aj napriek výdatným dažďom, častému mrholeniu, ranným rosám či všeobecne sychravému a chladnejšiemu počasiu oplýva jesenné obdobie jedinečným čarom – a to obzvlášť pre nás, záhradkárov. Predstavuje totižto čas, kedy sa poobhliadneme za žičlivou sezónou a úprimne sa poďakujeme pôde za bohatú úrodu, ktorú si budeme môcť užívať ešte minimálne celú zimu. V duchu poďakovania sa však nemôžeme zabúdať ani na prípravu pôdy na zimu. Len tak predsa dosiahneme ten najlepší predpoklad pre úspešnú sezónu aj na nasledujúci rok. Ako teda správne pripraviť pôdu na zimu?

Príprava pôdy na zimu

Príprava pôdy na zimu, najmä v zmysle záhonov, spočíva v odstránení všetkých rastlinných zvyškov, pridaní kompostu, maštaľného hnoja či minerálneho hnojiva a prekyprení pôdy. Len tak docielite, aby vaša budúcoročná úroda doslova a do písmena žiarila.

Ako na to?

Keď chcete dožičiť vašej pôde zaslúžený zimný odpočinok a starostlivo ju pripraviť na nasledujúcu sezónu, začnite v prvom rade s odstráneným všetkých rastlinných zvyškov, akými sú napríklad pozostatky z úrody, lístie, burina či rôzne machy. Nasledovať by malo kvalitné vyhnojenie záhonov a tradičné rýľovanie a hrabanie pôdy, prípadne klasická orba. Majte na pamäti, že „vyčerpaná pôda“ potrebuje nabrať dostatok živín, aby vám mohla aj naďalej plnohodnotne žičiť zo svojich darov.

V súvislosti s prípravou pôdy na zimu stojí za zmienku aj jej prekrytie mulčom, prípadne výsadbou ozimín, aby výdatné dažde nespôsobili neželanú eróziu. Okrem toho, prekrytie záhonov mulčom, napríklad suchým lístím, slamou či kôrou, dodá pôde ďalšie užitočné živiny a zachová ju dostatočne prevzdušnenú a nakyprenú. Na jar ho len jednoducho pohrabete a umiestnite do kompostéra.

Náš tip: Po príprave pôdy na zimu nezabúdajte ani na zazimovanie vašej záhradnej techniky, ktorú by ste mali dôkladne skontrolovať, starostlivo vyčistiť a bezpečne uložiť na zimný spánok.

Dôležité otázky

Kedy je ideálny čas na prípravu pôdy na zimu?

Jesenné prekyprenie pôdy by ste mali vykonať pred výdatnými jesennými dažďami, aby si dokázala vaša pôda zobrať čo najviac vlahy na nadchádzajúcu zimu. Nemalo by sa však realizovať príliš skoro, aby príjemné počasie v kombinácii s kompostom nenalákalo malé hlodavce. Kvôli tomu vám odporúčame, aby ste počkali, kým sa dlhodobejšie ochladí.

Líši sa príprava pôdy na zimu v prípade klasického záhonu a skleníka?

Keď ide o skleníky, v tých zvykneme rok čo rok pestovať tú istú zeleninu na tom istom mieste. Práve z toho dôvodu by mal váš skleník aspoň raz za 3-4 roky podstúpiť výmenu pôdy. Ako na to? Lopatou jednoducho vyberte ornicu a nahraďte ju pôdou zo záhonov, na ktorej sa v blízkej minulosti nepestovali obdobné plodiny.