Ako si vybrať záhradný vysávač na lístie?

 

Každý domáci hobby záhradkár nám dá dozaista za pravdu, keď povieme, že jeseň je svojou nezameniteľnou hrou farieb skutočne čarovným obdobím. Nalejme si však čistého vína, takýto pozitívny postoj k nej budete mať pravdepodobne len do momentu, kým vám hŕby lístia nepokryjú veľkú časť záhrady alebo hneď celý dvor. Čo robiť v takomto prípade? Pomocnú ruku vám ochotne podajú záhradné vysávače na lístie.

Záhradné vysávače sa od klasických fukárov líšia tým, že popadané lístie nefúkajú, resp. nehromadia, na jedno miesto, ale ihneď ho vysávajú. Teda, pokiaľ nehovoríme o kombinovaných typoch, ktoré disponujú obomi funkciami. Popadané lístie si tak s ich pomocou môžete fúkaním nahromadiť na jednu kopu a následne ho efektívne povysávať, prípadne aj rozdrviť pre lepšie kompostovanie a šetrenie miesta.

Vedeli ste, že záhradnými vysávačmi môžete vysávať nielen lístie, ale tiež malé vetvičky či drobný odpad?

Základné rozdelenie záhradných vysávačov na lístie

Ako u väčšiny záhradných pomocníkov, aj vysávače na lístie sa rozdeľujú na elektrické, benzínovéakumulátorové. Zatiaľ čo elektrické typy uvítate predovšetkým v domácom prostredí s dostupnosťou elektrickej siete, benzínové modely nájdu svoje využitie pri upratovaní verejných priestranstiev. Čo sa týka akumulátorových typov, tie sú vhodnou voľbou do odľahlejších záhrad, na ktoré vám nestačí ani predlžovací kábel.

Na čo sa zamerať pri výbere vysávača na lístie?

Pri výbere vysávača na lístie by ste mali v prvom rade zvážiť, kde ho plánujete používať. Ak sa jedná o menšie plochy, určite vám postačí aj model z lacnejšej cenovej kategórie. Okrem toho, najčastejšie miesto a účel používania vysávača na lístie vám dozaista prezradí, pre aký typ by ste sa mali rozhodnúť. Tým však ani zďaleka nekončíme. Na rad prichádzajú dôležité parametre.

Príkon – zatiaľ čo pri elektrických vysávačoch na lístie je optimálnou hodnota 2 000 W, tak pri benzínových typoch bude vyhovujúcim aj príkon na úrovni 1 000 W.

Sací výkon – ideálne okolo 220 l/s, resp. 800 m3/h.

Rýchlosť fúkania (ak hovoríme o kombinovaných strojoch) – najlepšie v rozmedzí od 200 km/h do 400 km/h.

Objem zberného koša – na domáce používanie je vhodný zberný kôš s objemom približne 30 až 40 l.

Sacia trubica – ideálne s guľatým otvorom s priemerom minimálne 15 cm.

Regulovaný výkon – kým pri benzínových typoch si výkon dokážete regulovať pridávaním, resp. uberaním, v prípade elektrického napájania musí vysávač touto funkciou disponovať.

Užitočné tipy na záver

Pri častej a pravidelne dlhotrvajúcej práci s vysávačom na lístie dozaista uvítate, ak bude táto mašinka disponovať prídavnými kolieskami, ktoré vám nielenže uľahčia prácu, ale zároveň aj ušetria energiu. Okrem toho, nezabúdajte ani na ochranné pomôcky, ktoré by mali byť pri podobných prácach samozrejmosťou. Máme na mysli predovšetkým vhodný pracovný odev, pracovné rukavice či slúchadlá na uši, ak sa jedná o benzínový vysávač lístia. Mimochodom, pri ťažších benzínových typoch a dlhšej práci s nimi je efektívnou pomôckou aj ramenný, resp. dvojramenný, popruh.