Čo by ste mali vedieť o palivovom dreve?

 

Vykurovanie alternatívnym zdrojom tepla – či už krbom, pecou, alebo kachľami, dodáva obytným priestorom nielen neopakovateľnú atmosféru, ale aj nekončiaci trendový šmrnc. Okrem toho, že takýto spôsob kúrenia je mimoriadne ekologický, a jednak aj ekonomický, pre interiér predstavuje jedinečné čaro. Nie nadarmo sa tak zaslúžene spája s veľavravným, priam metaforickým, slovným spojením „teplo domova“. No a práve v súvislosti so spomínanými vykurovacími telesami nám nedá nespomenúť to, čo ich poháňa. Viete, čo všetko by ste mali vedieť o palivovom dreve?

Palivové drevo

Vzhľadom na to, že drevo je obnoviteľná surovina, dostalo vykurovanie palivovým drevom právom nálepku ekologického a šetrného k životnému prostrediu.

Akým drevom kúriť?

Neverte tomu, že kúriť by ste mali len listnatým drevom. Je síce pravdou, že listnaté drevo je tvrdšie ako ihličnaté, a tak horí po dlhšiu dobu, no na druhej strane, ihličnaté drevo, napríklad smrekové, dokážete efektívne použiť na rýchle rozkúrenie. Čo sa týka listnatých drevín, určite nič nepokazíte, keď siahnete po dube, buku, agáte, jelši či dreve z ovocných stromov. Drevo by však malo byť tak či onak suché – s obsahom vlhkosti pod úroveň 20 %. Aby ju drevo pokorilo, pri dobrých skladovacích podmienkach (pod prístreškom s dostatočným prísunom vzduchu) potrebuje schnúť približne 1 až 3 roky. V opačnom prípade by sa vo vykurovacom telese odparovala voda, čo by mohlo viesť k jeho neželanému a predčasnému opotrebovávaniu.

Upozornenie: Do alternatívnych vykurovacích telies určite nepatrí chemicky ošetrené drevo, akým sú napríklad železničné podvaly, preglejky či rôzne navoskované predmety. Takéto drevo môže totižto znečisťovať komín aj samotné vykurovacie teleso a spôsobovať nebezpečné exhaláty.

Čo je to priestorový meter?

Palivové drevo sa zvykne predávať v priestorových kubických metroch, ktoré predstavujú množstvo dreva naukladaného na 100 x 100 x 100 cm. „Jeden kubík“ tak nebude objem dreva, ale objem priestoru, v ktorom je drevo uložené. Stretnúť sa môžete aj s takzvaným sypaným priestorovým metrom, kedy sa drevo do klietok neukladá, ale len voľne sype. Jeho reálny objem je tak prirodzene o čosi redší ako v prípade klasického priestorového metra.

Čo sa cien za priestorový meter týka, tie sa odvíjajú nielen od toho, či je drevo poukladané, alebo voľne nasypané, ale aj na základe toho, ako je spracované a o aký druh dreva ide. Priestorový meter palivového dreva tak dokážete zohnať aj pod 30 €, aj nad 60 €.

Ako je to s výhrevnosťou?

Výhrevnosť palivového dreva pri vlhkosti približne 20 % činí zhruba 15 MJ/kg. Avšak, čím je drevo suchšie, tým má lepšiu výhrevnosť. O niečo lepšiu výhrevnosť od palivového dreva, asi na úrovni 18 MJ/kg, majú peletybrikety z biomasy, ktoré sa vyrábajú pod veľkým tlakom pri vysokých teplotách. Zatiaľ čo pelety sa používajú najmä na spaľovanie v automatických kotloch alebo kachliach na pelety, tak brikety nájdu svoje využitie vo viacerých vykurovacích telesách.