Čo zvážiť pri výbere fukára a vysávača lístia?

 

Jesenné počasie opradené popadaným lístím a neskorším nástupom prvých snehových vločiek je už tradične sprevádzané veľkým záhradným, resp. dvorovým, upratovaním. Aby ste si takúto prácu nielen zefektívnili, ale tiež zjednodušili a spríjemnili, dozaista oceníte vo svojej domácej výbave záhradnej techniky aj praktický fukár, prípadne vysávač lístia. Viete, čo všetko by ste mali zvážiť pri výbere týchto populárnych mašiniek?

Fukár vs. vysávač lístia

Mnohí ľudia sa mylne nazdávajú, že fukár a vysávač lístia je jeden a ten istý stroj. Títo domáci pomocníci sa ale líšia v spôsobe upratovania. Zatiaľ čo fukár odfukuje a hromadí lístie a iný odpad na jednu kopu, tak vysávač ihneď vysáva do zbernej nádoby. Existujú však aj kombinované stroje, ktorými si najprv efektívne nafúkate lístie na jednu kopu a následne ho pohodlne povysávate.

Zapamätajte si
Fukár a vysávač môžete použiť nielen na upratovanie popadaného lístia, ale tiež na boj s popadanými vetvičkami menších rozmerov a na odstránenie nečistôt z chodníkov, cesty či zo škár zámkovej dlažby. Navyše, fukár sa efektívne postará aj o ľahký snehový poprašok.

Pre aký fukár a vysávač lístia sa rozhodnúť?

V prvom rade je nutné podotknúť, že fukáre a vysávače lístia rozdeľujeme podľa ich pohonu na elektrické, motorovéakumulátorové. Všetky typy majú svoje nespochybniteľné benefity, ktoré ich predurčujú na prácu v takom a onakom prostredí.

Elektrické fukáre a vysávače lístia

Elektrické fukáre a vysávače lístia sú prirodzene poháňané elektrickým motorom, ktorý je napájaný zo siete 230 V. Vzhľadom na túto skutočnosť sa musíte pripraviť, že pri ich používaní sa pravdepodobne nezaobídete bez predlžovacieho kábla. Akého dlhého? To závisí od veľkosti plochy, ktorú chcete fukárom, resp. vysávačom lístia, „obhospodáriť“. Na druhej strane, elektrické fukáre a vysávače lístia sú nenáročné na prípravu. Nemusíte do nich totižto ani liať benzín, ani ich nabíjať. Stačí ich jednoducho zapojiť do siete.

Náš tip: Elektrický fukár a vysávač lístia oceníte najmä v menších záhradách a na menších dvoroch.

Motorové fukáre a vysávače lístia

Na rozdiel od elektrických typov, motorové fukárevysávače lístia fungujú vďaka pohonu benzínového motora. Absencia napájacieho a predlžovacieho kábla z nich robí ideálnych parťákov na veľké priestranstvá, v rámci ktorých si hravo poradia s mnohými nečistotami.

Náš tip: Motorový fukár a vysávač lístia nájde využitie vo veľkých záhradách, na menších dvoroch a aj na verejných priestranstvách, akými sú parky a ulice.

Akumulátorové fukáre a vysávače lístia

Podobne ako pri elektrických prevedeniach, aj akumulátorové fukárevysávače lístia sú poháňané elektrickým motorom. V tomto prípade je však motor napájaný batériou, čiže na prevádzku nepotrebujete žiadny kábel. Aj preto ide o mašinky, ktoré sú vhodné na odľahlejšie záhrady a pozemky bez prístupu elektrickej siete. Ich výdrž je však logicky obmedzená nabitím batérie.

Náš tip: Po akumulátorovom fukári a vysávači lístia siahnite, keď máte odľahlejšiu záhradu menších rozmerov, prípadne nie príliš veľký pozemok a dvor.

Ako si správne vybrať fukár a vysávač lístia

Odhliadnuc od plochy a priestranstiev, o ktoré sa má váš budúci fukár a vysávač lístia starať, by ste mali brať pri výbere do úvahy aj technické parametre.

Čo sa týka príkonu, zatiaľ čo pri elektrických strojoch odporúčame vyberať modely s hodnotou okolo 2 000 W, tak v prípade benzínových mašiniek hľadajte modely s hodnotami blízko 1 000 W. Nezanedbajte ani sací výkon, ktorý by mal byť najlepšie približne 220 l/s, resp. 800 m3/h, a rýchlosť fúkania s ideálnymi hodnotami od 200 km/h do 400 km/h. Zaujímať by vás mal aj objem zberného koša pri vysávačoch, resp. kombinovaných modeloch. V rámci domáceho používania vám spoľahlivo poslúžia stroje s 30 až 40-litrovými zbernými košmi.

Za samostatnú kategóriu možno označiť saciu trubicu, ktorá by mala mať guľatý otvor s priemerom aspoň 15 cm, aby nedochádzalo k nechcenému upchávaniu. Možnosť teleskopického nastavenia jej dĺžky je už len akýmsi plusom, ktorý oceníte predovšetkým vtedy, ak budete fukár a vysávač lístia používať v domácnosti viacerí.

Praktické doplnky fukárov a vysávačov lístia

V súvislosti s tým, ako si správne vybrať fukár a vysávač lístia nám nedá nespomenúť ani prídavné kolieska na ľahšiu manipuláciu, antivibračný systém pre pohodlnejšiu prácu a rukoväte potiahnuté gumou pre lepší cit pri práci.