Údržba motorovej píly: Ako predĺžiť jej životnosť

 

Zaobstarať si motorovú pílu a oháňať sa ňou po záhrade či po dvore je jedna vec. Správne sa o ňu postarať je však vec druhá. Presne tak! Aby vám tento „domáci miláčik“ spoľahlivo slúžil a odvádzal 100-percentnú prácu, bude si od vás vyžadovať pravidelnú starostlivosť a čas od času aj zvýšenú pozornosť. Ako by mala teda vyzerať údržba motorovej píly? Ako predĺžiť jej životnosť?

Ako sa starať o motorovú pílu

Základným predpokladom dlhej životnosti záhradnej technicky je vo všeobecnosti správna starostlivosť s poctivou údržbou. Žiadnou výnimkou, ktorá by potvrdzovala beztak jednoznačné pravidlo, nie je ani motorová píla. Viete, čomu by ste mali pri jej používaní venovať pozornosť?

Ako rozmontovať motorovú pílu

K niektorým častiam motorovej píly, ktoré si vyžadujú pre správne fungovanie dôkladnú údržbu, by ste sa nedostali bez určitého rozobratia mašinky. Preto by ste mali vedieť, že zatiaľ čo vodiacu lištu s reťazou dokážete vytiahnuť po odmontovaní krytu sviečkovým kľúčom, tak k vzduchovému filtru a sviečke sa viete dostať odmontovaním krytov sviečky. Spomínaný vzduchový filter môžete následne jednoducho vyčistiť vodou s pridaným čistiacim prostriedkom. Pri rozoberaní motorovej píly vám odporúčame skontrolovať aj stav záberového kolieska. V prípade, že je opotrebované, vymeňte ho za nové.

Náš tip: Aby ste sa dostali k nečistotám, ktoré môžu prípadne brániť aj chladeniu motora, mali by ste odmontovať kryt štartovania a nečistoty odstrániť vyfúkaním.

Údržba motorovej píly

Údržba motorovej píly spočíva nielen v správnej starostlivosti, ale taktiež v jej nepreťažovaní. V akom slova zmysle? Výkon motorovky totižto rozhoduje o tom, na aké činnosti je samotná píla vhodná. Dokonca, o tejto skutočnosti vypovedá aj typ reťaze. V praxi to znamená, že ak by ste používali motorovú pílu s nižším výkonom neprimeraným spôsobom alebo by ste používali nesprávny typ reťaze, môžete pílu preťažiť a poškodiť motor.

Vedeli ste, že kým oblé zuby reťaze sú vhodné na pílenie tvrdého dreva, tak hranaté zuby sú určené na mäkké drevo?

Čo sa týka pravidelného čistenia motorovej píly po každom použití, praktickým pomocníkom vám môže byť vzduchový kompresor. Pokiaľ ním však nedisponujete, poriadne napnite pľúca a pomôžte si aj štetcom a handričkou.

Ako predĺžiť životnosť motorovej píly v 10 bodoch

  • Motorovú pílu čistite pravidelne po každom jednom použití.

  • Špeciálnu pozornosť venujte čisteniu reťaze a vodiacej lišty od maVedeli ste, že kým oblé zuby reťaze sú vhodné na pílenie tvrdého dreva, tak hranaté zuby sú určené na mäkké drevo?lých častí dreva a drobných prachových čiastočiek.

  • Do benzínu pridávajte motorový olej podľa presných pokynov výrobcu, resp. predajcu.

  • Dbajte na správne napnutie reťaze, ktorou by ste sa mali dotýkať spodnej hrany lišty a mali by ste sa ňou vedieť voľným spôsobom pohybovať po lište.

  • Kryt vodiacej lišty nasadzujte vždy, keď pílu odložíte – nechajte ho nasadený po celú dobu nepoužívania.

  • Nepreťažujte vašu motorovú pílu.

  • Podľa potreby pristupujte k dôkladnému brúseniu reťaze.

  • Vlastnite viacero reťazí – ideálne podľa toho, na akú tvrdosť dreva sú určené.

  • Vyberajte motorovú pílu podľa toho, v akom rozsahu ju plánujete používať.

  • Nepodceňujte pravidelný servis.