Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Celoročná oáza pokoja: Čo nepodceniť pri návrhu a realizácii zimnej záhrady?

 

Zimné záhrady môžeme s čistým svedomím a  povestným pokojom Angličana označiť za jeden z architektonických trendov nielen uplynulých rokov, ale aj súčasnosti. Niet sa čomu diviť – ich priestory môžete totižto efektívne a pohodlne využívať aj v zimnom období. Čo sú to vlastne zimné záhrady a čo nepodceniť pri ich návrhu?

Zimná záhrada – celoročná oáza pokoja

Keď hovoríme o zimnej záhrade, máme na mysli v podstate akúsi terasu zasklenú kvalitným izolačným sklom. Väčšinou býva pevnou súčasťou domu, napríklad prístupom z kuchyne či obývačky, no môže ísť aj o samostatnú jednotku zasadenú priamo do srdca vášho pozemku za domom.

Vzhľadom na to, že zimná záhrada je kompletne uzatvoreným priestorom, môžete ju plnohodnotne využívať počas celého roka bez ohľadu na počasie. Ide tak skutočne o celoročnú oázu pokoja, ktorá ponúka v porovnaní s neuzatvorenými terasami či altánkami hneď celú radu výhod.

Čo nepodceniť pri návrhu a realizácii zimnej záhrady?

Výber firmy

Pri výbere firmy na návrh a realizáciu zimnej záhrady si doprajte toľko času, koľko uznáte za vhodné. Porovnávajte nielen cenové ponuky, ale najmä referencie. Čím viac pozitívnych recenzií na firmu nájdete, tým istejší si môžete byť jej kvalitami. Okrem toho, dajte aj na váš prvotný dojem. Ak sa vám bude zdať, že sa predstavitelia spoločnosti vykrúcajú alebo kľučkujú, radšej sa otočte a hľadajte ďalej.

Použité materiály

Ako sme uviedli v predošlom odseku, neporovnávajte výhradne cenové ponuky. Pri návrhu a realizácii zimnej záhrady sa neoplatí šetriť. Nestaviate ju totižto na rok či dva, ale na podstatne dlhšie obdobie. Veď pri kvalitnej realizácii môže spoľahlivo a funkčne poslúžiť ešte vašim deťom či vnúčatám. Vyhýbajte sa preto rôznym plastovým konštrukciám a dajte radšej prednosť kvalitným a odolným hliníkovým či oceľovým prvkom, izolačným dvojsklám, bezpečnostným sklám a certifikovaným tesniacim a odkvapovým systémom.

Orientovanie

Aby nebola vaša vysnívaná zimná záhrada zaplavená v popoludňajších hodinách prílišným teplom v dôsledku priameho slnečného žiarenia, dbajte pri jej návrhu na správne orientovanie. V prípade, že vám to dispozícia vášho domu dovoľuje, orientujte zimnú záhradu na juhozápad či juhovýchod.

Tienenie

Ak vám však vyššie spomínaná dispozícia domu nedovoľuje umiestnenie zimnej záhrady na juhovýchod či juhozápad, no aj napriek tomu po nej neprestajne túžite, riešením môže byť kvalitná tieniaca technika. Účelnými vedia byť aj vnútorné tieniace doplnky, no klinec po hlavičke trafíte predovšetkým vonkajšou tieniacou technikou (žalúzie/rolety), ktorou dokonale zamedzíte nechcenému prehrievaniu vnútorných priestorov zimnej záhrady.

Náš tip

Perfektnou súčasťou vašej dokonalej zimnej záhrady môže byť záhradný gril, ktorý sa dá umiestniť napríklad hneď pri jej východe na pozemok. Vyhnete sa tak výparom vo vnútri zimnej záhrady a zároveň to budete mať blízko na servírovanie parádneho jedla. To si môžete vychutnať napríklad na pohodlnom záhradnom sedení.

Zimná záhrada svojpomocne?

Ako sme už avizovali v predošlých riadkoch, na návrh a realizáciu zimnej záhrady by ste mali osloviť kvalitnú a overenú firmu. Pokiaľ si však trúfate, minimálne do návrhu sa môžete pustiť aj osve. Vaše konkrétne požiadavky môžete potom zreferovať povereným osobám, vďaka čomu budú vidieť, že máte vo vašej predstave jasno. A či by ste si dokázali zimnú záhradu postaviť svojpomocne? Na to  budete poznať odpoveď asi skôr vy. Každopádne, realizácia zimnej záhrady je náročný technologický proces, ktorý by mal byť vykonaný mimoriadne precízne.