Hĺbenie dier bez námahy: Vyberte si správny vrták do zeme

 

Nekonečná drina spätá s rýľovaním a lopatovaním... Vášniví pestovatelia, poľnohospodári a záhradkári dozaista vedia, čo tým myslíme. Niekto by si možno povzdychol nad tým, že vykopať jednu či dve jamky pre okrasné kvety nie je žiadny problém. Keď sa však z dvoch jamiek pre kvety stane niekoľko desiatok väčších jám pre ovocné stromčeky a okrasné dreviny, budete mať rýľovania a lopatovania až-až. Na pomoc si ale môžete prizvať moderné vrtáky do zeme, s ktorými bude práca nielen rýchla a efektívna, ale ešte k tomu vám bude aj chutiť. Ako si ale vybrať správny zemný vrták?

Na čo sú zemné vrtáky určené?

Zemné vrtáky, obzvlášť tie motorové, sú skvelým príkladom toho, ako sa záhradná technika neustále modernizuje. Namiesto toho, aby ste strávili pol dňa namáhavým a pracným kopaním jám na vysádzanie kvetov, kríkov, okrasných drevín či ovocných stromčekov, si môžete hĺbenie jám doslova a do písmena vychutnať. Práve na túto činnosť sú totižto určené vrtáky do zeme. Dokonca, kvalitné modely si hravo poradia aj s hutnejšou či kamenistejšou zeminou.

Vedeli ste, že zemný vrták môžete použiť aj pri príprave jám na osádzanie stĺpikov určených pre budúci plot? Jednoducho nimi vyhĺbite jamu s požadovanými rozmermi a môžete osádzať.

Ako vybrať vrták do zeme?

Je viac než pravdepodobné, že pri výbere vrtáka do zeme natrafíte na dva základné typy – ručnýmotorový. Než prejdeme k ich bližšej špecifikácií je nutné podotknúť, že oba majú svoje nesporné kvality a výhody. Na to, aby ste zistili, ktorý z nich bude pre vás vhodnejší, si musíte ujasniť, ako ho plánujete používať. Chcete si uľahčiť občasné, ba priam sporadické, vysádzanie väčších kvetov či okrasných kríkov? Alebo od zemného vrtáka očakávate, že vám bude každodenne, prípadne veľmi často, k dispozícii – napríklad vo vašej veľkej záhrade či v práci?

Ručný zemný vrták

Ručný zemný vrták bude dozaista skvelou a cenovo dostupnou voľbou pri príležitostnom hĺbení úzkych a plytkých jám určených na budúce sadenie drobnejších porastov, akými sú napríklad kvety či menšie okrasné kríky. Keďže jeho priemer sa môže pohybovať zhruba od 10 do 20 cm, dokáže vám uľahčiť aj vyššie zmieňovanú prípravu jám na osádzanie stĺpikov pre ploty. V prípade záujmu o ručný zemný vrták si však overte, či ho môžete používať aj v mierne kamenistých pôdach, alebo výlučne hlinených.

Motorový zemný vrták

Motorový zemný vrták je v porovnaní s ručným typom síce prirodzene hlučný a o čosi drahší, no pokiaľ patríte k vášnivým záhradkárom, bude pre vás jednoznačne najlepšou možnou alternatívou. Práca s ním je totižto podstatne rýchlejšia, jednoduchšia a efektívnejšia. Zvládnete tak pripraviť viacero jám, pokojne aj väčších a hlbších. A keď natrafíte na výbornú ponuku, predajca vám k nemu pribalí aj viacero vrtákov s rôznymi priemermi.

Pri záujme o motorový vrták vám odporúčame, aby ste si preverili, či disponuje dvoj alebo štvortaktným motorom. Vrták so štvortaktným motorom dokáže totižto fungovať aj pri väčšom sklone. Mimochodom, na trhu môžete natrafiť aj na jednomužné, aj na dvojmužné prevedenia motorových vrtákov do zeme.