Ako správne vybrať robotickú kosačku

 

Pri pohľade na robotické kosačky nám nezostáva nič iné, len s údivom konštatovať, ako neustále napredujú technológie vrátane záhradných mašiniek. Už z ich názvu sa dá predpokladať, ako asi fungujú a aké výhody ponúkajú svojim majiteľom. Viete, však čo by ste si mali všímať pri výbere správneho modelu? Ako vybrať robotickú kosačku?

roboticka kosačka

Čo je to vlastne robotická kosačka

Robotická kosačka predstavuje ekologického, efektívneho, tichučkého a mimoriadne ochotného pomocníka, ktorý sa bez odvrávania postará o váš trávnik. Navyše, bez vašej námahy. Funguje totižto plne automaticky, pričom si na svoj chod nevyžaduje ani benzínový motor, ani elektrický kábel.

Ako funguje robotická kosačka

Ako sme už spomenuli o čosi vyššie, robotická kosačka funguje plne automaticky. Ako je ale možné, že vie, kde má kosiť? Nepokosí vám aj vaše krásne kvety? Nie, nie... Toho sa vôbec nemusíte báť. Robotická kosačka inteligentne rozpozná, kade sa má pohybovať – a to vďaka vymedzovacím káblom, ktorými musí byť ohraničený priestor. Podrobnejšie sme o tom písali v článku, ako fungujú robotické kosačky.

Vedeli ste, že robotická kosačka sama rozpozná, kedy potrebuje dobiť energiu? V takom prípade sa inteligentne odoberie do nabíjacej stanice, ktorá by mala byť situovaná na jednoducho dostupnom, ideálne krytom, mieste.

Aké výhody ponúka robotická kosačka

Okrem samostatnej a tichej prevádzky stojí za zmienku, že robotická kosačka môže nadrobno posekanú trávu aj mulčovať. Váš trávnik bude tak nielen dokonale pokosený, ale ešte k tomu aj kvalitne vyživený. Navyše, počas všetkých procesov sa môžete venovať iným povinnostiam, prípadne aktivitám. Robotická kosačka sa postará o všetko bez nutnosti vašej asistencie.

robotická kosačka

Ako vybrať robotickú kosačku

Pri výbere robotickej kosačky by ste mali zohľadniť najmä plánovanú oblasť kosenia s jej terénom. Takisto sa zamerajte na šírku a výšku kosenia, nože a ďalšie parametre spolu s funkciami.

Oblasť kosenia a jej terén

Plánujete ohraničiť „domov vašej novej kosačky“ na jednoduchom alebo nepravidelne členitom trávniku? Máte na trávniku aj okrasné skalky, kvetiny či iné prekážky? To všetko musíte pri kúpe zvážiť. Vo všeobecnosti však platí, že pokiaľ máte menší trávnik (napríklad do 150 m2), postačí vám aj jednoduchšia robotická kosačka.

Náš tip: Robotická kosačka Wolf-Garten Loopo S150 využíva najnovšie inovatívne techniky recyklácie trávy, pričom je vhodná na plochy s rozlohou až do 250 m2.

Nože / Šírka a výška kosenia

  • Klasické nože – sú vhodné na kosenie dlhšej trávy, pričom si vyžadujú občasné nabrúsenie.
  • Žiletkové nože – vyznačujú sa síce kratšou životnosťou, no váš trávnik bude mať vďaka nim prekrásny krátky strih.
  • Šírka kosenia / Záber – zatiaľ čo v rámci menších trávnikov postačí záber zhruba do 34 cm, pri väčších sa odporúča aspoň 50 cm.
  • Výška kosenia – väčšinou sa pohybuje od 20 do 60 mm.

roboticka kosačka

Ďalšie dôležité parametre a funkcie

V súvislosti s tým, ako správne vybrať robotickú kosačku, nám nedá nespomenúť ani prevádzkovú dobu, čas nabíjania, výkon či hlučnosť. Okrem toho, jednotlivé modely sa môžu od seba líšiť dostupnými funkciami. Ako príklady môžeme uviesť dažďový senzor, bluetooth kvôli diaľkovému ovládaniu, alarm a PIN kód ako prevencia voči krádeži či GPS lokalizátor, ktorý sa dá taktiež využiť pri odcudzení.