Ako vybrať čerpadlo na vodu do záhrady, rodinného domu alebo chalupy?

Čerpadlo na vodu slúži na premiestnenie potrebného množstva vody z jedného miesta na druhé. Pomocou vybranej technológie tak uľahčuje napríklad prepravu vody zo studne, odčerpávanie vody z bazénov, nádrží alebo iných miest (zaplavených pivníc či miestností) a pod. Väčšina majiteľov rodinných domov či záhrad si fungovanie bez čerpadla na vodu preto nedokáže predstaviť. 

Existuje však veľké množstvo druhov a typov čerpadiel (elektrické, benzínové čerpadlo na vodu, kalové, šnekové, samonasávacie, atď), ktoré ponúkajú rozličné funkcie a nájdeme ich pod rôznymi názvami. Zorientovať sa v nich naozaj nie je jednoduché. 

V nasledujúcom článku sme preto zhrnuli:

  • na čo všetko slúži čerpadlo,
  • aké typy čerpadiel existujú (podľa pohonu),
  • aký typ čerpadla vybrať na chatu, záhradu alebo do rodinného domu.

cerpadlo_3

Na čo môžete využiť čerpadlo na vodu? 

Ako sme už načrtli, čerpadiel na vodu je niekoľko druhov a preto sa odlišujú aj funkciami, pre ktoré si ich záhradkári alebo majitelia domov vyberajú. Ak však čerpadlo na vodu vo svojej kôlni alebo domčeku na náradie ešte nemáte, zrejme vás poteší tento zoznam prác, s ktorými vám čerpadlo môže spoľahlivo pomôcť

Čerpadlo do studne na zavlažovanie záhrady 

Čerpadlo na vodu sa používa na zavlažovanie. Či už trávnika, úžitkovej alebo okrasnej časti záhrady. Pomocou neho spoľahlivo vytiahnete vodu zo studne alebo iného zásobníka a polievanie máte vyriešené

Čerpadlo do jazierka alebo na napájanie fontány 

Ak máte v záhrade jazierko, zrejme potrebujete zabezpečiť aj cirkuláciu vody, Prípadne doplnenie nejakého vodného prvku, akým je napríklad okrasná fontána. Čerpadlo na vodu je presne tým, čo hľadáte, aby sa voda rozpohybovala a vytvárala príjemnú atmosféru.

Čerpadlo do bazéna 

Či už na samotné napustenie alebo vypustenie bazéna, čerpadlo na vodu je neodmysliteľnou súčasťou vašej výbavy v prípade, ak chcete mať bazén. Zároveň je pohonným mechanizmom, vďaka ktorému je zabezpečená činnosť filtrácie, aby voda v bazéne mohla byť filtrovaná.

Zásobovanie domácnosti pomocou čerpadla na vodu 

V niektorých prípadoch sa čerpadlo na vodu používa aj na zabezpečenie dostatku vody priamo v domácnosti, ak je čerpaná z iného zdroja ako verejného vodovodu. Príkladom je nádrž na pitnú vodu, studňa alebo iné zdroje vody (pitnej či úžitkovej). Pomocou čerpadla tak rieši prísun vody veľké množstvo chát a alebo rekreačných zariadení. 

Odčerpávanie vody pomocou čerpadla 

Rovnako, ako v prípade už spomínaného bazéna, ktorý sa vám nechce kýblovať, niekedy je potrebné vodu z interiéru (ala pokojne aj exteriéru) dostať preč. A v tomto prípade je na mieste využiť čerpadlo, ktoré pracuje efektívne a navyše šetrí váš čas.

Čerpadlo na vodu napojené na iné zariadenie 

V mnohých prípadoch záhradná technika alebo iní pomocníci potrebujú k svojmu fungovaniu prúd alebo istý tlak vody. Príkladom sú postrekovače, vysokotlakové čističe a podobne. Riešením je práve napojenie na čerpadlo. 

Aké druhy čerpadiel na vodu existujú? 

Parametrov, podľa ktorých je možné rezdeliť čerpadlá na vodu, je veľa. Najmä, ak sa k tomu pridajú ešte čerpadlá priemyselné alebo tie, ktoré sú využívané na kapacitu presahujúcu účely použitia v záhrade, na chate alebo v rodinnom dome. Jedným zo základných deliacich faktorov je pohon čerpadla. Podľa neho rozoznávame tieto typy:

Ručné čerpadlá na vodu 

Tento typ čerpadiel na vodu poháňa ručný pohon – teda sa nemôžete spoliehať na nič iné ako svoju silu, ktorú znásobíte použitím páky alebo pumpy. Ich výhodou je jednoduchosť a možnosť využiť ich bez toho, aby ste potrebovali zdroj – elektrinu alebo palivo. Najväčšou nevýhodu však je, že sa zapotíte. Aby ručné čerpadlo na vodu fungovalo, je treba vynaložiť istú fyzickú námahu. 

Využitie: Nenáročné prečerpávanie vody v malom množstve (napríklad na chate alebo v pri polievaní niekoľkých záhonov v záhrade).

Elektrické čerpadlá na vodu 

Pohon na elektrinu je spoľahlivým a účinným riešením, ktoré zabezpečuje rovnomerný výkon čerpadla na vodu, jeho reguláciou v prípade potreby a taktiež jednoduché uvedenie do prevádzky či vypnutie. Nevýhodou je, samozrejme, dostupnosť zdroja elektrickej energie, čo môže byť v prípade niektorých lokalít problém. 

Využitie: Záhrady, rodinné domy, chalupy, napájanie iných zariadení. 

Naftové/Benzínové čerpadlá na vodu 

Ak čerpadlo funguje na spaľovací motor, je na benzínový alebo dieselový motor a kombinuje výhody predošlých dvoch možností – teda efektivitu, výkon a možnosť používať čerpadlo na vodu bez závislosti na zdroj elektrickej energie. Pri benzínových čerpadlách však treba počítať s väčšou hlučnosťou čerpadla, produkciou emisií a potrebou zabezpečiť dostatok paliva pre fungovanie zariadenia. 

Využitie: Náročnejšie realizácie, rozsiahle záhrady alebo parky a podobne.

benzinove_cerpadlo

Ekologické čerpadlá na vodu 

Aj v tomto prípade technológie pokročili a dnes si môžete v prípade, ak vás zaujíma aj environmentálny rozmer, zaobstarať čerpadlo na solárny pohon. Pomocou solárnych panelov mení systém čerpadla slnečnú energiu na pohon a vy si tak môžete uľahčiť transport vody bez potreby elektriny či spaľovacieho motora. Samozrejme, háčikom je závislosť od množstva slnečného žiarenia a taktiež vyššia suma za takého čerpadlo.

Využitie: malé záhrady a pozemky s dostatkom slnečného svitu

Aké čerpadlo na vodu vybrať do domu, na chatu alebo do záhrady?

Okrem základného rozdelenia čerpadiel na vodu podľa pohonu sme vybrali ešte niekoľko konkrétnych druhov, ktoré sú obzvlášť používané pre účely čerpania alebo odčerpávania vody v rodinných domoch, záhradách alebo spomínaných chatách a chalupách. 

Záhradné čerpadlo na vodu do studne so samonasávaním 

V prípade záhradného čerpadla hovoríme obvykle o samonasávacom čerpadle na vodu. Funguje na princípe podtlaku, je však umiestnené mimo zdroja vody (nie je v studni a podobne). To je zároveň benefitom, vďaka ktorému možno takéto čerpadlo na vodu používať na viacero zdrojov (studňa, bazén, jazierko a podobne). 

Záhradné čerpadlo sa pomerne jednoducho inštaluje, na jeho uvedenie do prevádzky je však potrebné malé množstvo vody, ktoré vytvorí účinný podtlak. Nevýhodou je, že v prípade hĺbky odčerpávania má určité obmedzenia (napríklad dokáže odčerpávať vodu zo studne s hĺbkou len do 8 metrov).

Využitie: Závlaha, prísun vody do domácnosti, odčerpávanie vody z nádrží alebo iných zásobární, odčerpávanie vody zo studne (do určitej hĺbky)

Ponorné čerpadlo na vodu a jeho nové alternatívy 

V prípade ponorného čerpadla sa môžete spoľahnúť na tichší chod, keďže svoju prácu vykonáva pod vodou, ktorá hluk utlmuje. Vďaka ponoru sú tieto čerpadlá účinnejšie v prípade, ak potrebujete vodu dostať z nižšieho na vyššie miesto. Príkladom sú studne, nádrže alebo bazény a jazierky pri odčerpávaní vody. 

Pracné môže byť však umiestnenie do nádrže vody a hlavnou nevýhodou je častejšie opotrebenie v dôsledku korózie a nečistôt vo vode. Zároveň treba rátať s tým, že ponorné čerpadlo vydá len istý tlak vody, na polievanie však určite dostačujúci. 

Využitie: Závlaha, pohon fontány alebo iného vodného prvku v jazierku, zabezpečovanie čistej vody do domu, odčerpanie vody zo zaplavenej pivnice alebo inej miestnosti.

BOEL TIP: Dnes je na trhu niekoľko možností, ktoré kombinujú výhody viacerých čerpadiel na vodu. Príkladom sú ponorné čerpadlá na čistú vodu, ktoré spájajú benefity ponorného čerpadla na čistú aj znečistenú vodu. Stačí jednoduché prestavenie a čerpadlo s výtlačnou výškou približne 10 metrov spoľahlivo privedie vodu z hĺbky tam, kde potrebujete. Odsávať vodu tak môžete stacionárne, mobilne, ale aj plošne. 

Kalové čerpadlo na čistenie jazierka alebo studne 

Kalové čerpadlá sú vhodnou alternatívou pre odčerpávanie a transport znečistenej vody (je potrebné sledovať, akú zrnitosť nečistôt v milimetroch výrobca odporúča). Preto sa používa na čistenie kalu – studní, rybníkov, jazierok a veľmi znečistených interiérov po povodniach. 

Zriadenie odseparuje nečistoty a kal pomocou zádržného sitka a zadrží ich v vo svojom vnútri. Prečistenú vodu následne vyčerpá na požadované miesto (späť do jazierka, nádrže a podobne). Kalové čerpadlá sú preto neoceniteľným pomocníkom pri čistení vodných zdrojov. Nevýhodou je ich častejšia údržba a následné spracovanie či likvidácia vzniknutého odpadu. Viac informácií o tom, čo všetko by ste mali pri výbere kalového čerpadla zvážiť sme zhrnuli v poradenskom článku na našom blogu.

Využitie: Čistenie vodných zdrojov, jazierok, nádrží alebo odčerpávanie špinavej vody po povodniach a záplavových dažďoch.

Čerpadlá na vodu skutočne patria do výbavy, bez ktorej sa máloktorý záhradkár alebo majiteľ rodinného domu zaobíde. Najmä dnes, keď je hospodárenie s vodnými zdrojmi hlavnou otázkou, ktorou sa treba pri efektívnom zavlažovaní zaoberať. Veríme, že vám tieto informácie pomohli zorientovať sa v druhoch čerpadiel na vodu, ktoré vám preukážu potrebnú službu. V prípade, ak máte viac otázok, obráťte sa na nás, radi vám v BOEL podáme pomocnú ruku.