Štiepačka na drevo: Na čo slúži a ako vybrať tú najlepšiu?

Štiepačka na drevo vám šetrí čas, námahu a prostriedky, ktoré v záhrade, parku, sade alebo akomkoľvek pozemku so spracovaním dreva súvisia. Používaním štiepačky na drevo môžete výrazne zvýšiť produktivitu pri príprave palivového dreva a ušetrený čas využiť napríklad na oddych a príjemné chvíle v záhrade.

Skôr, než sa však pre štiepačku rozhodnete, odporúčame vám prečítať si nasledujúci článok. Dozviete sa: 

  • s čím všetkým vám štiepačky môžu pomôcť,
  • aké výhody má štiepačka na drevo,
  • aké typy a funkcie štiepačiek máte na výber,
  • podľa čoho si vybrať takú štiepačku na drevo, ktorá splní vaše požiadavky.

stiepacka_vari_2

Čo je štiepačka na drevo? 

Štiepačka na drevo patrí k pomocníkom na spracovanie dreva, ktorý nachádza uplatnenie pre každého, kto potrebuje spracovávať drevo na ďalšie využitie. Laicky povedané – štiepačka na drevo štiepi väčšie kúsky dreva (polená alebo klády) na menšie. Vďaka tomuto zariadeniu si môžete vo vlastnej réžii spracovať palivové drevo, prípadne drevené štiepky na iné využitie. 

Ako fungujú štiepačky na drevo a čo je štiepací klin? 

Zaujíma vás proces, akým štiepačka drevo spracováva? Hoci existujú rôzne typy štiepačiek, v zásade ide o rovnaký postup:

  1. Na začiatok je potrebné drevo pripraviť na polená alebo jednotlivé klády, ktoré štiepačka spracuje.
  2. Následne sa klády vložia do zásobníka štiepačky (ten sa nachádza v blízkosti štiepacieho klinu alebo čepelí). Zásobník môže byť vo zvislej alebo vodorovnej polohe, v závislosti od druhu štiepačky.
  3. Vložené klády alebo polená je potrebné skontrolovať a zabezpečiť proti pohybu v štiepačke.
  4. Spustením zariadenia odštartuje proces štiepenia a drevené poleno smeruje k štiepaciemu klinu (tento úkon môže byť zautomatizovaný pomocou podávacieho systému).
  5. Štiepací klin je kľúčová časť, ktorá vhodným nasmerovaním pomocou tlaku rozštiepi drevené poleno na menšie kúsky.
  6. Z výstupnej časti vychádzajú hotové naštiepené drevené kúsky, vhodné na spotrebovanie alebo uskladnenie – podľa vašej potreby.
  7. Tento postup je možné opakovať do fázy, kedy spracujete všetko požadované drevo. 

Aké výhody má štiepačka na drevo? 

Ak ste niekedy štiepili drevo na menšie kúsky ručne, zrejme vás vymenovanie výhod štiepačky na drevo neprekvapí. Tou najvýraznejšou je práve efektivita. Ak ste však vo fáze, kedy ešte len premýšľate nad tým, či štiepačku na drevo potrebujete alebo nie, čítajte ďalej. Jej výhody a benefity vám pomôžu rozhodnúť sa.

Štiepačka na drevo šetrí váš čas aj ruky 

Ručné štiepanie dreva má svoje čaro, ale popravde len do určitého bodu. Napríklad na občasné založenie jednej menšej vatry. Ak však chcete zabezpečiť dostatok naštiepeného dreva na celú zimnú sezónu do svojho krbu alebo do zásoby na chalupe, vaše ruky štiepačku dreva celkom určite ocenia. Navyše to vďaka pohonu a automatickým funkciám šetrí aj váš čas, ktorý môžete využiť na príjemnejšie aktivity.

Spracovanie dreva štiepačkou je bezpečnejšie 

Hoci ide o celkom veľké zariadenie, ktoré môže budiť komplikovaný dojem, opak je pravdou. Štiepačky na drevo v porovnaní s ručným štiepením dreva alebo jeho iným spracovaním znižujú riziko úrazu a poranenia rúk či inej časti tela.

Vyberte si, ako chcete drevo spracovať 

Mnohé štiepačky na drevo majú možnosť regulácie a nastavenia, vďaka ktorým si môžete zvoliť napríklad veľkosť naštiepaných kúskov. Vďaka tomu môžete získať drevené štiepky presne podľa toho, aby sa vám napríklad zmestili do krbu či miesta určeného na uskladnenie,

Naštiepené drevo sa ľahšie skladuje 

Čím menšie kúsky dreva, tým efektívnejšie skladovanie. Vďaka štiepačke na drevo tak môžete ušetriť miesto na skladovanie dreva a prichystať ho na sezónu omnoho viac, prípadne vzniknutý priestor využiť na iné účely.

Ušetrené náklady na drevo 

Máte dostatok zdrojov dreva alebo žijete niekde poblíž neho? Ak ho navyše veľa spotrebujete (napríklad na zimné vykurovanie), je pre vás úspornejšie naštiepiť ho pomocou štiepačky na drevo vo vlastnej réžii ako kupovať drevo už naštiepené.

Aké druhy štiepačiek na drevo máte na výber?

Na trhu je veľké množstvo zariadení, ktoré pre nezainteresovaných môžu pôsobiť zložito. Skôr, než si však povieme, akým parametrom sa pri výbere štiepačky na drevo venovať, zorientujte sa v ponuke rôznych typov a funkcií, ktoré štiepačky na drevo ponúkajú.

Vybrali sme tie najzákladnejšie spolu s rozhodujúcimi funkciami, podľa ktorých ich možno rozdeliť.

Vertikálna štiepačka na drevo 

V prípade vertikálnych štiepačiek na drevo je zásobník, do ktorého sa vkladajú jednotlivé kúsky na štiepenie, umiestnený zvislo. Benefitom tohto riešenia je, že drevo postupuje proti gravitácii, čo uľahčuje proces štiepenia. Táto štiepačka je vhodná na štiepanie menších kúskov polien a dreva.

Horizontálna štiepačka na drevo 

V porovnaní s predošlým zariadením majú horizontálne štiepačky zásobník na drevo umiestnený vodorovne. Majú tak väčšiu kapacitu a bez problémov zvládnu štiepenie väčších kúskov dreva.

Hydraulická štiepačka na drevo 

Pomocou hydraulického tlaku dochádza k štiepeniu dreva na menšie kúsky. Tieto štiepačky majú obvykle dosť veľký výkon na to, aby zvládli spracovať aj ťažšie a tvrdšie drevo.

Elektrické štiepačky na drevo 

Sú ideálnym pomocníkom pre občasné použitie v menších množstvách. Hodia sa preto na záhrady, menšie pozemky alebo do sadov, ktoré chcú využiť prípadné drevo na ďalšiu spotrebu. Ich benefitom je elektrický pohon, jednoduchý prenos a ľahká ovládateľnosť.

Benzínové a naftové štiepačky dreva 

V porovnaní s elektrickými štiepačkami dreva majú tie na benzínový a naftový pohon väčší výkon. Znamená to, že umožňujú spracovať väčší objem dreva a taktiež tvrdšie polená a klády. Tieto zariadenia sú určené pre profesionálov alebo na komerčné spracovanie dreva.

Špeciálne štiepačky na drevo 

Sem zaraďujeme tie štiepačky na drevo, ktoré vďaka svojej funkcii slúžia najmä na komerčné využitie a spracovanie veľkého objemu materiálu. Príkladom je štiepačka s pripojením na traktor alebo automatická štiepačka na drevo s automatickým podávacím systémom pre masové spracovanie.

Ako vybrať štiepačku na drevo? 

Pri výbere štiepačky na drevo, ktorá bude presne vyhovovať vašim požiadavkám, je potrebné zamerať sa na niekoľko kľúčových faktorov. Keďže už viete, na akom princípe štiepačky fungujú a aké druhy existujú a v čom spočívajú ich prednosti, ľahšie sa pri výbere zorientujete. 

Okrem toho by ste mali zvážiť ešte tieto parametre:

Aká je kapacita štiepačky? 

Inak povedané, koľko dreva môžete pomocou zariadenia spracovať. Okrem množstva je rozhodujúci aj rozmer polien, ktoré štiepačka rozdeliť na menšie štiepky zvládne. 

Veľkosť naštiepených kúskov 

Ak hľadáte zariadenie s variabilným nastavením, môžete si jednoducho veľkosť štiepky prispôsobiť. V opačnom prípade si vopred zistite, aké veľké (dlhé) kúsky naštiepaného dreva získate. Dôvod je jednoduchý – príliš veľké kúsky by sa nemuseli zmestiť do krbu alebo by mohli byť problémy s ich skladovaním. 

Výkon štiepačky na drevo 

Výkon je presne tým parametrom, ktorý vám naznačí, ako efektívne zariadenie sa chystáte kúpiť. Samozrejme, čím výkonnejšia štiepačka, tým efektívnejšia práca s ňou. V prípade záhrad a občasného spracovania dreva však postačí aj priemerný výkon okolo 400 V elektrického motora. Ak hľadáte výkonnejšiu štiepačku, poobzerajte sa po hydraulickej štiepačke na drevo. 

Bezpečnosť – kryt na štiepací klin a iné detaily 

Pri spracovaní dreva je bezpečnosť dôležitým parametrom, ktorý by ste nemali zanedbať. I keď štiepačky na drevo prinášajú menej rizík, než ručné štiepanie dreva, detaily vo smere bezpečnostných prvkov a ochrany pri práci môžu výrazne zavážiť. Príkladom sú kryty na čepele alebo štiepací klin, poistné spínače a podobne.

Manipulácia so štiepačkou na drevo 

V prípade štiepačiek na drevo určených do záhrady zaváži aj jej flexibilita alebo možnosti transportu. Ak je toto jednou z vašich požiadaviek, hľadajte prvky ako napríklad kolieska alebo praktické rukoväte, vďaka ktorým prenesiete štipačku tam, kam potrebujete.

Koľko stojí štiepačka na drevo? 

S výkonom a funkciami stúpa, samozrejme, aj cena zariadenia. Lacnejšie štiepačky na drevo sú vhodné na občasné použitie a dokážu spracovať drevené polená s určitými obmedzeniami. Efektívnejšie pracujúce hydraulické štiepačky na drevo s extra funkciami a nadupaným výkonom si vyžiadajú aj väčší rozpočet. 

Recenzie a skúsenosti so štiepačkou na drevo 

Skôr, než sa rozhodnete pre kúpu konkrétneho zariadenia, prečítajte si skúsenosti iných používateľov. Možno sa v nich dozviete informácie, ktoré vás nasmerujú na kúpu inej štiepačky alebo sa minimálne utvrdíte vo svojom výbere. 

Akú značku štiepačky na drevo vybrať? 

Aj v prípade štiepačiek na drevo existuje veľký výber výrobcov a značiek, medzi ktorými sa môžete rozhodovať. Príkladom sú štiepačky VARI od českého výrobcu s overenými referenciami. Pri voľbe značky môžu zavážiť aj vaše osobné skúsenosti so značkou, s ktorou ste spokojný.

Podarilo sa vám zorientovať v ponuke štiepačiek na drevo a získať prehľad potrebný pre výber vhodného zariadenia? Veríme, že vďaka týmto informáciám áno. Ak však máte stále nezodpovedané otázky, kontaktujte nás, radi vám poradíme.