Záhradný traktor: stroj na celý rok

 

Najznámejšou funkciou záhradných traktorov je kosenie veľkých trávnatých plôch. V tom sú naozaj skvelými pomocníkmi. Sú efektívne, pohodlné a odvedú kvalitnú prácu. Možnosti ich použitia sú však široké a dokonca sa neobmedzujú len na letné mesiace. S rôznym príslušenstvom ich viete premeniť napríklad na odhŕňač snehu, vozík, prevzdušňovač, valec, pluh či postrekovač. Môžete ich teda využiť po celý rok z čoho vyplýva, že investovať do správneho traktora a príslušenstva sa oplatí.
Ich obrovskou výhodou je práve to, že sú univerzálne, všestranné a využiteľné celoročne. Pozrime sa na konkrétne príklady ich využitia.

Využitie počas letnej sezóny

Záhradné traktory je možné spojiť s prívesným vozíkom a previesť tak drevo, pokosenú trávu, náradie, odpad alebo pracovný materiál. Za traktor je možné pripevniť prevzdušňovač trávnika a prevzdušniť väčšie trávnaté plochy s cieľom umožniť vlahe, vzduchu alebo hnojivám prístup ku korienkom trávy a tak prispieť k jeho sile a krásnemu vzhľadu.

So záhradným valcom, ktorý je možné naplniť vodou alebo pieskom viete vyrovnávať existujúce zelené plochy alebo ho použiť pri zakladaní nového trávnika. S použitím vyhrabávača zbavíte svoj trávnik machu a trávnej plsti. S vetvičkami alebo lístím si zas poradia trávne hrable, ktoré ich vďaka sústave metličiek nasmerujú do zberného koša. Keď je to potrebné, riadkovač trávy úhladne uloží trávu za traktor.

Pomocník aj do zimných mesiacov

Rozmetávač je možné naplniť hnojivom alebo osivom, v zime posypom na cesty. Rovnomerne dokáže materiál rozsypať po vami želanej ploche.

Ďalšie príslušenstvo, s ktorým záhradné traktory využijete v zime, je snehová radlica. Pohodlne ju viete ovládať zo sedadla vodiča a odpratávať sneh z chodníkov alebo príjazdových ciest. Alternatívou je v prípade odstránenia snehu tiež snehová fréza.

Záhradné traktory sú podobné riderom, líšia sa však výkonnejším motorom, objemnejším zberným košom a väčším záberom kosačky. Dokážu pohodlne pokosiť plochu nad 1000 m2 a majú dva alebo tri žacie nože. Veľmi dôležité je dbať na dostatočnú šírku záberu. Pri ploche do 2000 m2 je vhodné, aby traktor mal šírku záberu medzi 62 až 76 cm. Pri väčších trávnatých plochách do 7000 m2 je vhodnejšia šírka záberu 76 až 92 cm. Na plochy nad 7000m2 je dobré použiť stroj so šírkou záberu nad 107 cm. Netreba však zabudnúť, že čím väčší je záber žacieho ústrojenstva, tým budete potrebovať silnejší motor.

 

Treba počítať s tým, že keď sa rozhodnete investovať do záhradného traktora a podľa potreby aj do rôzneho príslušenstva, investícia bude v úvode vyššia v porovnaní s inými samostatnými prístrojmi do záhrady, avšak určite sa z dlhodobého hľadiska oplatí. Viac si o výbere záhradného traktora môžete prečítať aj v našom ďalšom článku. Viac o jeho všestrannosti si môžete prečítať tu.