Ako vybrať záhradný traktor

 

Skôr ako sa vrhnete do kúpy záhradného traktora, spoznajte podrobnosti ohľadom toho, ktorý typ traktora bude najlepšie vyhovovať vašim individuálnym potrebám či jednotlivé časti záhradného traktora, hnacieho ústrojenstva, životnosti a podobne.

 

Nezvratným faktom je, že domáce záhradníctvo je čoraz populárnejšie. Preto každým rokom pribúdajú nielen vášniví záhradkári, ale ako huby po daždi pribúdajú aj špecializované obchody so zameraním na predaj produktov na trávniky a záhradu.

Skôr ako sa vrhnete do kúpy záhradného traktora, spoznajte podrobnosti ohľadom toho, ktorý typ traktora bude najlepšie vyhovovať vašim individuálnym potrebám či jednotlivé časti záhradného traktora, hnacieho ústrojenstva, životnosti a podobne.

 

Nezvratným faktom je, že domáce záhradníctvo je čoraz populárnejšie. Preto každým rokom pribúdajú nielen vášniví záhradkári, ale ako huby po daždi pribúdajú aj špecializované obchody so zameraním na predaj produktov na trávniky a záhradu.

 

Rider či traktor?

 

Snáď najbežnejšia otázka, ktorá v súvislosti s výberom záhradného traktora zaznieva. Aký je rozdiel medzi záhradným riderom a záhradným traktorom? Ridery sa od traktorov líšia len v uložení žacieho ústrojenstva. To býva u riderov uložené pod prednými kolesami a svojmu vodičovi tak umožňujú skvelý prehľad a poskytujú dobrú kontrolu kosenia aj pri menej prístupných miestach záhrady.

 

Ridery sa ešte delia na miniridery a ridery. Aký je medzi nimi rozdiel? V prípade miniriderov ide o menšie kosačky podobné záhradným traktorom. Ich špecifikami sú slabšie nápravy, slabšie motory. Dostupné sú vo verzii s košom či bez koša. Vo väčšine prípadov bývajú jednonožové. Sú to obratné mašinky so zadným náhonom. Spoľahlivým produktom z kategórie miniriderov je záhradný traktor MTD minirider 60 RDE.

 

záhradný traktor MTD minirider 60 RDE

 

Ridery sa využívajú na kosenie väčších plôch, sadov a podobne. Riadia sa volantom alebo pákami. Predávajú sa vo verzii bez koša, no nie je problém si ho dokúpiť. Vyznačujú sa nulovým polomerom otáčania, čo znamená, že sa otočíte na mieste. Nebudú vás tak trápiť žiadne vynechané nepokosené časti trávnika. V tejto súvislosti dávame do pozornosti záhradný traktor CUB CADET RZT 42.

 

záhradný traktor CUB CADET RZT 42

 

Špecifickou kategóriou záhradných traktorov sú parkové alebo kĺbové kosačky. Využívajú sa na úpravu rozľahlých plôch. Ide o drahšie modely s náhonom 4x4. Žacie ústrojenstvo je uložené vpredu. Predávajú sa bez koša, no taktiež nie je problém si ho dokúpiť. Z tejto kategórie odporúčame napríklad záhradný traktor bez koša STIGA PARK 220.

 

záhradný traktor bez koša STIGA PARK 220

Podľa čoho vyberať

 

Na veľkosti záleží. Pokiaľ máte maličkú záhradku, o kúpe záhradného traktora asi ani neuvažujete, vystačíte si s klasickou kosačkou. Ak máte rozľahlú záhradu, investícia do kvalitného záhradného traktora či ridera sa určite oplatí. Ušetríte množstvo času, energie a trávnik bude vyzerať lepšie. S veľkosťou plochy, ktorú plánujete kosiť, úzko súvisí šírka záberu stroja. Pre menšie záhrady postačí aj záber okolo 80 cm. Pre rozľahlejšie záhrady sa odporúča šírka záberu až do 140 cm. Čím širší záber, tým skôr bude záhrada pokosená.

 

Pri výbere záhradného traktora treba dbať aj na terén. Zvážte či máte pozemok rovný bez väčších terénnych nerovností, alebo či obsahuje aj šikmé plochy. Na rovinaté povrchy vám bude postačovať záhradný traktor s pohonom zadných kolies, na kopcovité terény sa odporúča záhradný traktor s pohonom všetkých štyroch kolies. V tejto súvislosti za povšimnutie stojí záhradný traktor STARJET Exclusive UJ 102-24 P6 4x4. Je to síce drahší model, no ak hľadáte skutočnú kvalitu a chcete si kosenie trávnika naplno užívať, oceníte ho.

 

záhradný traktor STARJET Exclusive UJ 102-24 P6 4x4

Motor je základ

 

Najdôležitejším kritériom pri výbere záhradného traktora je motor. Záhradné traktory využívajú jednovalcové a dvojvalcové motory s rôznymi výkonmi. Menšie záhradné traktory bývajú vybavené jednovalcovým motorom s výkonom okolo 11 konských síl. Väčšie záhradné traktory, ktoré majú väčšiu šírku záberu či náhon 4x4, potrebujú dvojvalcový motor, ktorého výkon môže dosahovať až 28 koní. Ak máte väčšie pozemky, prípadne plánujete kosiť členitý, kopcovitý terén alebo záhradu s mnohými nerovnosťami, oplatí sa vsadiť na výkonnejší motor.

 

Nemenej dôležitá prevodovka

 

Vo všeobecnosti sa v záhradných traktoroch využívajú dva typy prevodoviek - hydrostatická a manuálna. Pri manuálnej prevodovke musíte rýchlosti radiť ručne. Na rozdiel od toho hydrostatická prevodovka je plne automatická. Ovláda sa len dvoma pedálmi, jedným pre jazdu vpred a druhým pre jazdu vzad. Samozrejme, hydrostatická prevodovka je o niečo drahšia, no oceníte ju pre komfortnejšie využívanie záhradného traktora.

 

Funkcie a príslušenstvo

 

Záhradné traktory môžu byť vybavené množstvom rôznych funkcií. Môžu trávu mulčovať, vyhadzovať do boku či dozadu či klasicky zbierať do koša. Niektoré funkcie sa viažu na konkrétne príslušenstvo. To je potrebné zväčša dokúpiť zvlášť. Všetko záleží od toho, koľko ste ochotný do záhradného traktora a jeho výbavy investovať a tiež od toho, ktoré funkcie plánujete využívať.

 

V závislosti od toho sa rozhodnete po akom príslušenstve siahnete. V ponuke sú najrôznejšie komponenty ako napríklad závesné rozmetadlo, trávne hrable, prevzdušňovač trávnika, záhradný valec, zberač lístia, prípojný vozík, postrekovací vozík, zberač lístia či dokonca snehová radlica. Špeciálne na jeseň prácu v záhrade uľahčí kvalitný zberač lístia AGRI-FAB.

 

zberač lístia AGRI-FAB

 

A na čo určite nezabudnúť?

 

Uviedli sme množstvo dôležitých faktorov, ktoré treba zohľadniť pri výbere záhradného traktora. No najdôležitejšie je si uvedomiť, že pri výbere je zásadné dbať na kvalitu výrobku, použitých materiálov, životnosť, záruku, dostupnosť náhradných dielov a servisných opráv - či záručných alebo pozáručných. Kúpa záhradného traktora je investíciou do budúcnosti a šetriť sa v tomto prípade rozhodne nevypláca.