Elektrické a benzínové kultivátory

 

V predchádzajúcom článku sme vám predstavili kultivátory, ako multifunkčné stroje, ktoré za vás urobia fyzicky náročnú prácu spojenú so starostlivosťou o pôdu. Predstavili sme dva rôzne typy, v závislosti od napájania: elektrické a benzínové. V nasledujúcom texte sa zameriame na rozdiely medzi nimi a poukážeme na výhody a nevýhody, ktoré ich charakterizujú.

Kultivátor sa využíva primárne na kyprenie a rytie pôdy, ale s vhodným nástavcom a príslušenstvom ho možno použiť aj na orbu, jej zarovnanie, prevzdušnenie, zapracovanie hnojiva, odstránenie buriny, či odstraňovanie hrubej zeminy.

 

 

pluh-jednostrannyJEDNOSTRANNÝ PLUH - PO-1M KF

jednostranny-pluh-na-oranie

JEDNOSTRANNÝ PLUH NA ORANIE PRE HECHT 7970

Kovove kolesa - prislusenstvo kultivatory

 

KOVOVÉ KOLESÁ KU 750-4.8

precesavacie-valce-prislusenstvo-kultivatory

PREČESÁVACIE VALCE KF

 

 

 

Pokiaľ stojíte pred dilemou, aký typ kultivátora vybrať, východiskovým bodom je plocha záhrady, akú chcete obrábať a rovnako, kvalita pôdy. Podobne, na výber môže vplývať aj frekvencia používania a hĺbka, do akej je stroj schopný v pôde pracovať. Významným faktorom pri výbere je aj dostupnosť elektrickej energie.

 

Elektrické kultivátory

Na menšie záhradky s ľahkou pôdou postačí elektrický kultivátor, kým obrábať stredne veľké a veľké záhrady je lepšie s kultivátorom s vhodným spaľovacím motorom.

Elektrický kultivátor má výhodu nižšej hmotnosti a jednoduchej obsluhy, čo môže vyhovovať najmä ženám. Práve kvôli tejto vlastnosti však nie je vhodný pre prácu v ťažkej pôde (obsluha môže byť náročná a stroj môže pracovať nie úplne efektívne). Hodí sa na prácu v zeleninových a kvetinových záhonoch.

Výkon motora elektrických kultivátorov sa pohybuje okolo 750 - 1500 W a je nižší oproti benzínovým modelom. Má to vplyv na pracovný záber stroja, ako aj na hĺbku zapracovania (na základe počtu nožov a ich priemeru).

Nevýhodou je nutnosť prístupu k elektrickej energii, kvôli čomu elektrický kultivátor nie je vhodný na obrábanie odľahlých plôch.

Z našej ponuky vám odporúčame napríklad elektrický kultivátor GÜDE GEGF 1540. Hodí sa na prácu na malých až stredne veľkých záhonoch, pričom je použiteľný aj v skleníkoch alebo fóliovníkoch. Dokáže zapracovať rašelinu, piesok, hnojivo alebo kompost do pôdy. Je poháňaný motorom s výkonom 1500 W, pracovná šírka je 40 cm a hĺbka  20 cm. Pracuje so 6 nožmi s priemerom 20 cm. Váha je na úrovni 11,6kg.

Má dvojbodový bezpečnostný spínač, ergonomicky tvarované rukoväte, kryt z tlakovo liateho hliníka a 3 páry robustných zalomených radličiek.

Ďalšou z výhod elektrického kultivátora je jeho nízka náročnosť z hľadiska údržby.

 

elektricky-kultivator-gude-gegf-1540

Benzínový kultivátor

V porovnaní s elektrickým kultivátorom, benzínový kultivátor nie je závislý na elektrickej energii a možno ho použiť aj na odľahlých pozemkoch. Odvrátenou stranou mince je však to, že z hľadiska údržby si vyžaduje oveľa väčšiu pozornosť (pravidelné kontroly, nastavenie a výmena oleja a pod. )

 

Je poháňaný dvojtaktným, prípadne štvortaktným motorom s obsahom medzi 140 a 190 cm3, vďaka čomu dokáže pracovať s viacerými nožmi a s väčším priemerom (pracovný záber, pracovná hĺbka sú väčšie než pri elektrických kultivátoroch):

 

Vyššia hmotnosť benzínového kultivátora môže byť z hľadiska obsluhy nevýhodou, avšak z hľadiska výsledku práce je prospešná. Svojou váhou zatláča nože do pôdy a pomáha im lepšie sa do nej zapracovať. Vyššia váha prináša so sebou tiež väčšiu stabilitu.

 

Súčasťou tohto typu stroja je aj ostroha, ktorá slúži na reguláciu hĺbky a kvality zapracovania. Mala by byť z kvalitného, pevného materiálu a dobre uchytená, aby dokázala odolávať odporu v pôde.

 

V rámci tejto kategórie sú zaujímavé stroje značky VARI, napríklad model KF H 160. Má 4-taktný motor značky Honda s objemom 160 cm3, pracovný záber 60 cm, 4 nože, jeden rýchlostný prevod a 2 ochranné taniere. Spojka je kužeľová so šnekovou prevodovkou, váha stroja je takmer 47 kg. Rukoväte sú výškovo nastaviteľné, čo je dôležitý parameter pre spokojnosť pri obsluhe stroja.

 

benzinovy-kultivator-vari-kf-h-160

 

Pokiaľ stále váhate, aký typ kultivátora by bol vhodný pre vaše potreby, radi vám pomôžeme s výberom.