Všestrannosť a celoročná využiteľnosť záhradného traktora

 

Máte veľký pozemok a unavuje vás niekoľkohodinové úmorné kosenie s tradičnou záhradnou kosačkou? Zadovážte si kvalitný záhradný traktor. Nielenže vám ušetrí množstvo času a energie, ale navyše váš trávnik bude upravený lepšie ako bežnou kosačkou a okrem toho si užijete pôžitok z jazdy.

Máte veľký pozemok a unavuje vás niekoľkohodinové úmorné kosenie s tradičnou záhradnou kosačkou? Zadovážte si kvalitný záhradný traktor. Nielenže vám ušetrí množstvo času a energie, ale navyše váš trávnik bude upravený lepšie ako bežnou kosačkou a okrem toho si užijete pôžitok z jazdy.

 

Rider či traktor?

 

Základné rozdelenie týchto užitočných mašiniek je na ridery a traktory. Rider má žací stroj umiestnený vpredu. Motor má umiestnený nad zadnou nápravou a vďaka menšiemu záberu sa s ním dostanete takmer všade. Rider sa teda hodí k údržbe pozemkov s množstvom kríkov, stromov či iných prekážok. Záhradný traktor má silnejší motor umiestnený vpredu pod maskou, vhodnejší je na stredné či veľké trávnaté plochy.

 

Na veľkosti záleží

 

Keď kupujete záhradný traktor na pamäti majte najmä fakt, že čím väčšia je plocha trávnika, tým väčší záber by malo mať žacie ústrojenstvo traktoru. Uvádza sa, že pre plochu od približne tisíc do dvetisíc metrov štvorcových sa najlepšie hodí šírka záberu 62 až 76 centimetrov. Ak potrebujete udržiavať trávnatú plochu v rozmedzí 1500 do 5000 metrov štvorcových, vyberajte záhradný traktor so šírkou záberu 76 až 92 centimetrov. Ak plánujete kosiť obrovskú plochu v rozmedzí 7000 metrov štvorcových a viac, potrebujete “mašinu” so šírkou záberu nad 107 centimetrov. V nadväznosti na uvedené platí, že čím väčší je záber žacieho ústrojenstva, tým budete potrebovať silnejší motor.

 

Pri výbere vhodného záhradného traktora nezabúdajte na adekvátny zberný kôš. Hovorí sa síce, že na veľkosti nezáleží, no v tomto prípade záleží. A veľmi. Čím väčší zberný kôš, tým lepšie. S malým zberným košom budete nútený ho často vyprázdňovať, čo môže brzdiť vašu snahu o kosenie. Štandardne sa väčšie zberné koše vyrábajú s objemom 300 litrov. Niektoré typy záhradných traktorov sú dokonca vybavené elektricky vyklápanými zbernými košmi s vyšším objemom. Záhradný traktor CUB CADET LT1 NR92 vám vďaka teleskopickej rúčke umožní vyprázdniť zberný kôš priamo zo sedadla.

 

Záhradný traktor CUB CADET LT1 NR92

 

Využívajte záhradný traktor všestranne a celoročne

 

Skúsení odborníci radia, že ak kosíte vyššiu či silnejšiu trávu, mali by ste sa poobzerať po kvalitnom žacom ústrojenstve so zadným alebo bočným vyhadzovaním. Nesklame vás napríklad záhradný traktor s bočným vyhadzovaním CUB CADET LT1 NS96. Oceníte určite aj schopnosť stroja vracania nadrobno pokosenej trávy naspäť do trávnika. Vďaka tomu trávnik pohnojíte a zavlažíte, keďže pokosená tráva obsahuje aj dostatok vlahy. V období sucha bude váš trávnik vďaka tomu výrazne odolnejší a kvalitnejší.

 

 

Záhradný traktor je všestranne a celoročne využívateľný, stačí len dokúpiť adekvátne príslušenstvo. Závisí to od toho, na čo všetko plánujete stroj využívať a najmä od výšky vášho rozpočtu. Pokiaľ si dokúpite príslušenstvo ako napríklad snehovú radlicu, snehovú frézu, rotačný kartáč, vozík, rozmetadlo hnojív, prevzdušňovač, odmachovač, vertikulátor, príves, valec, zhrabovač, postrekovač či pluh, využijete záhradný traktor skutočne na všetko. Napríklad snehová radlica AL-KO FSP 100.5 sa postará o to, že vás už viac v zime nezaskočí Perinbaba bohatou snehovou nádielkou. Rozhodne je pohodlnejšie kúpiť si jeden univerzálny stroj a postupne si dokupovať príslušenstvo, ako si kupovať jednotlivé stroje s len jedinou funkciou.