Záhradné vysávače a fukáre lístia

 

Termín záhradná technika zahŕňa viacero nástrojov s rôznou funkciou. Nielen kosačky, píly, krovinorezy, ale aj vysávače a fukáre lístia patria do tejto kategórie. Často sa používajú na upratanie lístia, ale využijete ich po celý rok aj pri iných úkonoch.

 

Vysávače a fukáre lístia viete využiť napríklad aj na spratávanie pokosenej trávy, pilín, prachu, piesku alebo na odfúknutie čerstvého prašanu počas zimy, či prefúknutie odkvapov. Jednoducho, každý materiál, ktorého sa chcete zbaviť alebo ho premiestniť, s týmito nástrojmi viete nasať do zberného vaku alebo ho nakopiť na jedno miesto a následne odpratať.

 

Podobne ako iné zariadenia, vysávače a fukáre lístia  vám šetria čas a energiu, ktorú môžete využiť inak. Niektoré zariadenia slúžia len na fúkanie, iné zas len na vysávanie. Niektoré však majú aj funkciu spätného pohybu, preto ich viete použiť aj ako vysávač aj ako fukár, v závislosti od konkrétnej potreby. Takéto modely sa v súčasnosti využívajú najviac, vzhľadom na cenu, výkon a rôznorodosť využitia.

 

Pred kúpou fukára alebo vysávača je dobré si vopred ujasniť, na čo všetko chcete prístroj využívať, teda či potrebujete len jednu z funkcií alebo obe.

 

Rozdelenie podľa pohonu

Podľa typu pohonu rozlišujeme elektrické, akumulátorové a benzínové vysávače a fukáre lístia. Odlišujú sa však tiež ergonómiou, rôznymi funkciami a výkonom. Niektoré vysávače lístia disponujú drvičom, ktorý lístie rozdrví na menšie kusy, čím sa do zberného koša zmestí viac materiálu (listov). Drvenie má význam nielen z hľadiska objemu koša, ale aj pre následné použitie, napríklad do kompostu.

 

Elektrické vysávače a fukáre lístia sa vyznačujú ľahšou hmotnosťou, no elektrické káble môžu spôsobovať v niektorých prípadoch ťažkosti s manipuláciou a dosahom.

elektricky-fukar-vysavac-stihl-she81

Pri akumulátorových modeloch je problém s dosahom eliminovaný, avšak prácu môže limitovať kapacita akumulátora.

akumulatorovy-fukar-stihl-bga85

Benzínové vysávače a fukáre lístia umožňujú pracovať dlhšie a bez obmedzení, ale sú hmotnosťou ťažšie a hlučnejšie. Pri výbere musíte zvážiť, s akým typom pohonu by ste boli najspokojnejší vzhľadom na účel, na ktorý ho chcete používať a  na frekvenciu.

benzinovy-fukar-stihl-sh86d

Rozdelenie podľa výkonu motora

Čo sa týka výkonu motora, pri vysávačoch sa riadime objemom nasatého vzduchu. Odporúča sa sací výkon okolo 800 m3/h. Fukáre lístia zas porovnávame podľa tzv. rýchlosti vzduchu, ktorá by mala byť minimálne 200km/h. Optimálna rýchlosť je 300km/h. 

 

Rozdelenie podľa objemu zberného koša

Ďalším parametrom na zváženie je v prípade záhradného vysávača tiež objem zberného koša (vaku). Prístroje určené len na príležitostné použitie majú objem okolo 17 litrov. Avšak, okolo 30 – 40 litrov sa považuje za optimálne. Maximálny objem sa pohybuje okolo 60 litrov.

 

Niektoré vysávače a fukáre lístia disponujú tiež viacstupňovou reguláciou výkonu motora. Viete si teda zvoliť intenzitu fúkania či satia, podľa toho, na aký účel prístroj chcete použiť. Na odfúknutie snehu, či mokrého lístia budete potrebovať väčšiu silu, než pri odstraňovaní nečistoty okolo črepníkov alebo záhonov. Tam naopak, oceníte jemné vysávanie.

 

Niektoré modely majú rôzne vymoženosti, napríklad teleskopickú trubicu, s ktorou máte dosah na vzdialenejšie miesta. Pred tým, než sa rozhodnete, je dobré ujasniť si, na čo všetko budete vysávače a fukáre lístia potrebovať a následne si urobiť prehľad v ponuke a porovnať si dôležité parametre.