Poraďte si hravo so záhradným odpadom: Pomôže vám drvič konárov

 

Záhradný odpad, to nie je len pokosená tráva, či opadané listy, ale aj vetvy stromov. Tie síce viete svojpomocne popíliť na menšie kusy, aby sa dali ľahšie prenášať a odpratať, ale s pomocou drviča, či štiepkovača, ich viete spracovať na malé kusy a následne použiť viacerými spôsobmi (mulčovanie, kompostovanie, prikúrenie v kachliach apod.). Z hľadiska využiteľnosti záhradného odpadu sú teda tieto stroje veľkou výhodou.

Rozdiel medzi drvičmi a štiepkovačmi

Drvič konárov aj štiepkovač spracúvajú drevo alebo zeleň ako odrezky, resp. vetvičky zo živého plota, či zvyšky lístia, na drobné kusy. Avšak, pracujú iným spôsobom a výsledkom je tiež iná štruktúra spracovaného odpadu.

 

Drvič je vybavený kotúčom pripevneným kolmo na hriadeľ motora. Kotúč disponuje jedným až dvoma nožmi, ktoré pri vysokých otáčkach režú drevo na jemnú drvinu. Tá sa dá využiť ako náhrada mulčovacej kôry alebo na prevzdušnenie kompostu. Vyznačuje sa vyššou hlučnosťou, ale za to väčšou dynamikou oproti štiepkovačom.

Drvič záhradného odpadu GÜDE GH 2400

 

Štiepkovač má rezné kotúče, ktoré vytvárajú tzv. štiepky (2,5 až 5 cm). Je tichší, s pomalším pracovným tempom. Ľahko zmení konáre na hrubú štiepku, no jeho produktivita je príliš nízka na to, aby dodal palivo na vykurovanie domu (chaty).

 

Pomoc pri kúpe

Rozhodovanie medzi kúpou drviča a štiepkovača závisí najmä od toho, ako plánujete nakladať s výsledným materiálom. Štiepkovač dokáže spracovať hrubšie konáre (4-4,5 cm) a je komfortnejší (nižšie vibrácie, hluk, námaha), ale drvič zas dokáže spracovať aj mokré drevo a výsledná drvina je omnoho menšia, preto sa jej ľahšie zbavíte (napríklad spomínaným kompostovaním). V 10-centimetrovej vrstve dokáže tiež silne potlačiť rast burín a chráni koreňové krčky pred vymŕzaním, preto ju radi využívajú záhradkári na okrasné záhony.

 

Ak chcete použiť hrubú štiepku ako palivo do piecky, potrebujete dostatok miesta na jej vysušenie, aby ste sa vyhli jej plesniveniu. Tento materiál sa však osvedčil aj na zakladanie prírodných chodníkov (napríklad v blatistom teréne), keďže pomaly podlieha rozkladu. Používa sa aj na spevnenie výbehov pre zvieratá a ako drenáž pri zakladaní kompostov a vyvýšených záhonov.

 

Pri oboch prístrojoch oceníte veľké kolesá, s ktorými ich viete jednoducho presúvať na želané miesto. Každý zo strojov sa skladá aj zo zberného boxu, kam padá nasekaný alebo naštiepaný materiál. Odporúča sa, aby jeho objem bol aspoň 60l. 

 

Záhradný odpad a kompost

Záhradný odpad, t.j. materiál získaný štiepaním alebo drvením sa dá následne využiť aj v kompostovisku, čo by bez predošlého posekania na menšie kusy nebolo možné. Do kompostoviska je možné dávať aj pokosenú trávu, no musí najskôr preschnúť. Podobne ako v prípade podrvených vetiev stromov, aj trávu viete využiť ako mulč buď na samotnom trávniku po kosení alebo okolo stromov, trvaliek, záhonov… V prípade opadaného lístia je to podobné. Listy sa nenechávajú na trávniku, nakoľko by mohli viesť k hnitiu trávy a rastlín pod nimi, ale je možné ich posekať kosačkou, napríklad rotačnou so zberným košom. Pri nastavení na strednú alebo vyššiu výšku kosenia rotor vháňa listy do zberného koša, pričom ich poseká na malé kusy, ktoré sú vhodné do kompostu. Opadané lístie sa odporúča rozmiestňovať aj v 10 cm vrstve pod stromami, kríkmi a krovinami a na vyčistených kvetinových a zeleninových záhonoch, kde sa premenia na čerstvý, bohatý humus. Listy môžete zapracovať jemne motyčkou do zeme a zakryť trochou zeminy, aby ich vietor nerozfúkal. 

komposter-al-ko-jumbo

Praktické rady na záver

Na záver ešte niekoľko praktických rád: Netreba zabúdať na bezpečnosť, ktorá je pri rezných zariadeniach obzvlášť dôležitá. Pri práci s drvičom alebo štiepkovačom používajte ochranné pomôcky ako ochranné okuliare, pracovné rukavice a ochranu sluchu. Najlepšie výsledky drvič konárov a štiepkovač dosiahne, keď bude spracovávať konáre, či prúty krátko po ich odrezaní, skôr než vyschnú. Nezanedbajte čistenie stroja po každej práci pre zachovanie dlhej životnosti.

ochranna-helma-so-sluchadlami-a-stitom