Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

5 rád, ktoré vám uľahčia výber kompresoru

 

Kompresory, ako stroje určené na stláčanie vzduchov a pár, nachádzajú svoje uplatnenie nielen na profesionálnej úrovni, ale v obľube sú aj pri prácach okolo domu. Pokiaľ hľadáte spôsob, ako si uľahčiť napríklad nafukovanie bazéna, pneumatiky alebo čapovanie piva, riešením je práve správny výber kompresora.

Priblížime vám päť oblastí, podľa ktorých sa môžete riadiť pri výbere kompresora.

 

1.Profesionálne alebo domáce využitie?

 

Pri kompresoroch môžeme hovoriť o dvoch základných skupinách. Skrutkový kompresor je určený do profesionálnych dielní, má silnejší výkon, je väčší a je aj cenovo drahší. Piestový kompresor je ideálnym pomocníkom okolo domu. Je menší a lacnejší. Hoci je menej výkonný, na potreby v záhrade či dielni je postačujúci.      

 

Kompresory sa tiež delia na olejové a bezolejové. Bezolejové, resp. bezmazné kompresory sú drahšie, hlučnejšie, zložitejšie a tiež pomerne málo účinné. Využívajú sa napríklad v potravinárstve a v zdravotníctve, kde by bola prítomnosť olejových pár neprípustná.

 

kompresor-bezolejovy-hecht-2806

 

Na druhej strane, pri nafukovaní pneumatík alebo nástreku farby sa používa olejový kompresor ako bežný pomocník v dielni. Olej treba pravidelne kontrolovať a dopĺňať, za to sa však odvďačí väčšou životnosťou a účinnosťou.

 

olejovy-kompresor-gude-231824

 

2.Výstupný výkon musí zohľadňovať na čo sa kompresor používa

 

Výstupný výkon kompresora musí zabezpečiť pohodlnú prácu so strojom, ktorý chcete ku kompresoru pripojiť. Ujasnite si, na čo presne budete chcieť kompresor používať.

 

Väčšina výrobcov však neudáva tento parameter, ale viete si ho vypočítať na základe predpokladaného odberu vzduchu (sacieho výkonu), ktorý sa pri kompresore uvádza. Rovnica je nasledovná : Výstupný výkon = cca 60% sacieho výkonu. Je dobré počítať aj s rezervou napríklad 15%, aby bol vždy zaručený dobrý výkon. 

 

Treba však počítať s tým, že popri rastúcom výkone prístroja rastie aj jeho hmotnosť a rozmery.

 

V prípade, že sa chystáte používať striekaciu pištoľ alebo pneumatické náradie, ktoré sú náročné na vzduch, budete potrebovať vzdušník s objemom aspoň 50l, ktorý dodáva na výstupe minimálne 250l/min vzduchu.

bezolejovy-kompresor-hecht-2353

https://www.boel.sk/sub/boel.sk/shop/product/hecht-2353-3207.jpg

 

3.Tlak kompresora vyberajte podľa nástrojov, ktoré plánujete použiť

 

Pri výbere správneho kompresora na účely použitia pneumatického náradia sledujte aj pracovný tlak (v baroch) a spotrebu vzduchu, ktoré má spotrebič, ktorý plánujete napojiť na kompresor. Napríklad, ak pištoľ potrebuje 9 barov a ostatné spotrebiče len 5 barov, vyberte kompresor, ktorý zvládne 9 barov.

 

Maximálna miera tlaku by mala byť vždy o dva bary vyššia ako spínací tlak, aby sa dosiahla nerušená a nepretržitá činnosť. Pri príliš nízkom tlaku nemôže vzduch vychádzať z kompresora s dostatočnou silou, čo následne predĺži prácu.

 

4.Plánujete kompresor používať prerušovane alebo nie?

Výber kompresora robte aj z pohľadu tzv. doby prevádzkovej náročnosti. Je totiž dôležité vedieť, či kompresor budete používať prerušovane alebo neprerušovane. V prípade, že sa ho chystáte používať na prácu, ktorá si vyžaduje neustály a dlhodobý odber vzduchu, vyberte skrutkové kompresory.

Ideálne je, keď je kompresor v chode jednu tretinu celkového času práce.   

5.Nezabudnite na hlučnosť

Pri vyšších otáčkach rastie aj hlučnosť prístroja. Tým sa môžete riadiť aj v prípade, že výrobca hlučnosť neuvádza. V zásade hlučnosť závisí od jeho vybavenia protihlukovým príslušenstvom.

Je dobré premyslieť si, kde budete kompresor používať. Ak počítate s neprerušovaným chodom, je vhodné ho umiestniť ďalej od obývaných zón.