Údržba trávnika na jeseň: myslite na prerezávač, aj prevzdušnenie

 

Správna starostlivosť o trávnik na jeseň je veľmi dôležitá, umožňuje trávniku pripraviť sa na zimné obdobie. Na tento účel potrebujeme urobiť niekoľko úkonov, ktoré sa robia aj v jarnom období. Ide o vertikutáciu - prerezanie trávnika, jeho prevzdušnenie, hnojenie, prípadne aj vápnenie.

 

Vertikutácia je prerezávanie vrchnej časti pôdy, kedy zároveň dochádza k odstráneniu splstnatených zvyškov trávy, machu, či rôznych zelín, ktoré na povrchu vytvorili nepriepustnú vrstvu - plsť. Plsť spôsobuje, že sa korienky trávy nevedia správne zakoreniť, zostávajú len blízko povrchu zeme a tým pádom nie sú dostatočne vyživované. Podobne, ani voda kvôli plsti nepresakuje do pôdy v dostatočnom množstve, čím sa rýchlejšie vyparuje a tráva neprijíma dostatok vlahy. 

 

Prerezaním vrchnej časti pôdy a odstránením plste sa zlepší prísun živín, vlahy, vzduchu a tráva sa bohatšie zakorení. Trávnik sa postupne omladí, skvalitní a začne vyháňať nové výhonky. Na vertikutáciu slúžia prerezávače trávnika, ktoré majú horizontálne rotujúci valec s desiatkami oceľových nožov s možnosťou výškovo ich nastaviť. Podľa potreby je teda možné urobiť radikálnejšiu, ale aj jemnejšiu regeneráciu trávnika.

 

benzinovy-vertikulator-hecht-5654

 

Ďalší úkon, ktorý na jeseň prospeje trávniku, je jeho prevzdušnenie prevzdušňovačom (aerifikátorom), ktorý disponuje hrotmi s pružinami. Tie prenikajú do hĺbky 6 - 10 cm, kde je pôda najviac prekorenená, rozrývajú ju, čím pôdu prevzdušňujú a zľahčujú. S jeho pomocou dosiahneme rovnomerný rast trávy.

 

elektricky-vertikulator-hecht-1738

 

Po častom kosení v letnom období je veľmi potrebné trávnik aj pohnojiť. Dôležité je zloženie hnojiva, nakoľko ovplyvní schopnosť trávy dobre reagovať a zvládnuť mrazivé počasie. Pred príchodom zimy trávnik hnojíme hnojivom s vyšším obsahom draslíka (K), ktorý zvyšuje odolnosť trávy voči mrazu a zároveň suchu, podporuje vyzrievanie pletív a znižuje riziko napádania hubovými chorobami. Vysoký podiel horčíka (Mg) je tiež dôležitý, zlepšuje fotosyntézu, zatiaľ čo síra (S) je nevyhnutná pri tvorbe bielkovín.  

 

Do trávnika je dobré pridať aj vápenaté hnojivo, pokiaľ nie je pH pôdy medzi 5,5 a 6,5 (čo je mierna kyslosť). Piesčité pôdy väčšinou potrebujú vápniť viac a častejšie, než ílovité pôdy, ktoré vápenec lepšie viažu. Pozor, nikdy sa nesmie vápniť a hnojiť súčasne, ani nemiešame vápenaté a priemyselné hnojivá. Hnojivo s vápencom totiž zreaguje skôr, ako sa dostane do pôdy, čím sa zruší účinok jedného aj druhého.

 

Vápnik má okrem udržania správnej kyslosti pôdy svoju úlohu aj v iných oblastiach: ničí zárodky rôznych plesní a húb, aktivuje iné živiny v pôde a je zároveň aj významnou živinou pre rastliny (tvorba koreňov, drevnatých pletív).

 

Pripraviť trávnik na zimné mesiace si vyžaduje kus práce a energie, ale pokiaľ to urobíte správne, v budúcnosti vás bude tešiť svojím vzhľadom a vráti vám to späť.