Reťazová, stolová alebo okružná? Aká píla je pre vás tá pravá.

 

Nie je píla ako píla. Hoci by sa mohlo zdať, že píla je jednoducho “píla, ako každá iná,” nie je tomu tak. Áno, je to síce nástroj na pílenie napríklad dreva, plastu, či kovu, existuje však viacero typov píl, podľa toho, aký materiál chcete píliť a akým spôsobom.

Laici zrejme najviac poznajú reťazové píly, prípadne ručné pílky, avšak okrem nej existuje ešte mnoho ďalších, ako je napríklad stolová píla, okružná píla, reťazová, chvostová, či pokosová.

V nasledujúcich riadkoch priblížime reťazovú, stolovú a okružnú pílu, ich výhody a nevýhody s cieľom pomôcť vám vo výbere toho správneho pomocníka pri pílení. 

 

Reťazová píla

Reťazová píla slúži na ťažbu a pílenie stromov, silných vetiev alebo palivového dreva, kde nevadí, že má veľmi široký rez. Výhodou je, že pílu možno do materiálu priamo vpíliť, vyrezávať z neho otvory a podobne.

 

elektricka-retazova-pila-hecht-2250

 

Práca s reťazovou pílou, ktorá môže mať benzínový alebo akumulátorový pohon, si vyžaduje prísne bezpečnostné opatrenia.

 

Reťazové píly môžu byť benzínové, elektrické alebo akumulátorové. Pri výbere treba zvažovať aj pohon a výkon, ktorý by vám viac pri práci vyhovoval. Jej váha sa pohybuje okolo 4 - 5 kg.  

 

Stolová píla

Stolová píla je, ako už jej názov napovedá, napevno upevnená na pracovnom stole alebo podstavci. Nemožno sa s ňou teda pohybovať v priestore (jedine, ak by bola na stole s kolieskami), ani ju priložiť k materiálu, ktorý chcete popíliť. 

 

Oproti reťazovej píle, s ktorou ste mobilný, je pri stolovej píle nevýhodou, že materiály, ktoré chcete popíliť, musíte najskôr zdvihnúť na stôl. Častokrát ide pritom o ťažké predmety.

 

Na druhej strane, práve táto “statickosť” je pri stolovej píle výhodou. Tým, že je upevnená, je aj stabilná a hodí sa na pílenie tvrdých a hrubých materiálov.

Stolová píla je vhodná na tvarové rezy v dreve do 50 mm, v plaste do 30 mm, v neželezných kovoch do 10 mm. Príkladom stolovej píly môže byť napríklad Píla stolová kotúčová Güde GTK 2500 AL.

 

pila-stolova-kotucova-gtk-2500-al-6638

 

Okružná píla

Okružná píla, známa aj ako kotúčová motorová píla, píli s pomocou rotujúceho kotúča a poradí si nielen s drevom, ale aj s plastom, plechom, či pórobetónom. 

 

Vďaka vysokej frekvencii otáčok vám ponúka úplne rovný a čistý rez. Je teda určená najmä na priame rezanie, rovné alebo šikmé. Nemá problém ani s dlhým rezom.

 

V porovnaní so stolovou pílou je výhodou skutočnosť, že je mobilná a môžete si ju vziať tam, kam potrebujete. Na druhej strane, nevýhodou je menej možností použitia. Používa sa skôr na pílenie latiek, líšt, napríklad pri pokládke plávajúcej podlahy, či stavbe záhradného domčeka. Hodí sa skôr ako doplnková píla na menej náročné práce. 

Napríklad okružná píla Güde KS 66-1600 L umožňuje rýchlu a jednoduchú výmenu pílového kotúča, disponuje prípojkou pre prídavný odsávací systém (čím zaručí prácu bez prachu) a laser pre značenie línie rezu.

okruzna-pila-gude-ks-66-1600-l-6233

Pred nákupom píly by ste mali myslieť na to, aké materiály budete najviac potrebovať spíliť a či vám stačí materiál jednoducho popíliť alebo rezy musia byť presné. V ďalšom kroku môžete zvažovať výkon a to, akým spôsobom je píla poháňaná.