Kúpte si kosačku v predstihu. Ktorú si vybrať?

 

Možno patríte medzi dokonalých plánovačov alebo práve naopak, k tým, čo všetko robia na poslednú chvíľu. Možno sa však pohybujete niekde medzi týmito dvoma kategóriami. Tak, či onak, chceme vás motivovať k tomu, aby ste už teraz  - v zime, začali myslieť na svoju záhradu a pripravili sa na ňu tak, aby vás ani náhle oteplenie neprekvapilo. Krokov, ako sa správne pripraviť na novú sezónu je viacero. V tomto článku sa zameriame na kúpu správneho modelu kosačky, ktorý zodpovedá potrebám vami kosenej plochy.

Téme kosačiek a správneho výberu sme sa už v našom blogu venovali, v tomto článku sa zameriame na benzínové kosačky.     

 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že na type kosačky až tak nezáleží. Kosí predsa každá z nich. Až keď sa pustíte do práce, však zistíte, čo vás pri tom ktorom type obmedzuje, čo vám nevyhovuje a čo je, naopak, veľkou výhodou. Kúpa kosačky však nie je záležitosťou každej sezóny, preto je rozumné poriadne si výber premyslieť.

 

Na čo sa treba zamerať pred kúpou?

V prvom rade si treba zadefinovať charakter kosenej plochy.

  • Aká je veľká?
  • Je v rovine alebo do kopca?
  • Povrch je rovný alebo nepravidelný?

 

Benzínová vs. elektrická kosačka

Na menšie plochy je vhodná elektrická kosačka, ideálne na pozemky so súvislou trávnatou plochou. Naopak, na väčšie plochy je vhodnejšia benzínová kosačka, práve vďaka silnejšiemu výkonu a absencii kábla (Na plochu 1000m2 je napríklad vhodná kosačka s pojazdom MTD SMART 46 SPBS). Nie ste obmedzený káblom a nemusíte dávať pozor na to, aby ste ho omylom nepresekli.

 

kosačka s pojazdom MTD SMART 46 SPBS

 

Navyše, benzínová kosačka si ľahko poradí aj s vyššou a hustejšou trávou a poradí si aj s členitým povrchom.

 

Na druhej strane, benzínová kosačka je hmotnostne, aj cenovo náročnejšia. Nie je (až na niektoré výnimky) prispôsobená na prácu v svahu, čo elektrická kosačka hravo zvládne. Produkuje tiež väčšie vibrácie a hluk, než elektrický model. V otázke údržby benzínová kosačka vyžaduje viac pozornosti, než elektrická. Aby dlho a dobre pracovala, odporúča sa zaniesť ju po každej sezóne do servisu. 

 

Pri každom type kosačky (benzínová, elektrická, akumulátorová) si môžete vybrať model s pojazdom alebo bez pojazdu (t.j. s pohonom alebo bez neho). Pojazd uľahčuje človeku kosenie. Časť výkonu motora sa použije na poháňanie kolies dopredu, prípadne dozadu, preto nie je také náročné kosačku pred sebou tlačiť. V niektorých prípadoch dokonca nie je vôbec tlačenie potrebné. Vyžaduje si to však, aby mala benzínová kosačka silný výkon. Príkladom kosačky s pojazdom je model AL-KO HIGHLINE 46.6 SP-B PLUS.

 

kosačka s pojazdom AL-KO HIGHLINE 46.6 SP-B PLUS.

 

Pred kúpou kosačky myslite na to, aby ste vybrali taký model, ktorý vám čo najviac uľahčí prácu v záhrade. Vo všeobecnosti platí, že kosenie by vám malo trvať zhruba hodinu. Na to treba zvoliť správny stroj.

Dôležitým parametrom pri výbere kosačky je aj šírka záberu, ktorá ovplyvňuje čas, za aký plochu pokosíte. Na veľké záhrady je vhodnejšia šírka záberu 46 až 53 cm. Nezabudnite, že výkon motora a šírka záberu by vždy mali rovnomerne rásť.

Benzínová kosačka pri kosení trávu buď zbiera, vyhadzuje ju nabok alebo dozadu, prípadne ju seká na drobné kúsky a necháva ju padať naspäť do trávy (mulčovanie). Niektoré modely vedia tieto procesy kombinovať. Pri výbere kosačky si nezabudnite premyslieť, aké máte ďalšie úmysly s pokosenou trávou. Model AL-KO HIGHLINE 51.6 SP-B PLUS má šírku záberu 51 cm a ponúka tzv. 4inone funkciu, t.j. kosenie, zberanie, mulčovanie a bočné vyhadzovanie.

benzínová kosačka AL-KO HIGHLINE 51.6 SP-B PLUS

 

V neposlednom rade zvážte ergonómiu a ovládanie kosačky, aby bola pre vás čo možno najpohodlnejšia.