Spoznajte výhody využívania záhradného valca

 

Tak ako iné záhradné pomôcky, ani záhradný valec by nemal chýbať vo výbave poctivého záhradkára. V nasledujúcich riadkoch si uvedieme hneď niekoľko dôvodov, prečo je tomu tak. A okrem toho nevynecháme ani tie najdôležitejšie požiadavky, ktoré je potrebné zohľadniť pri jeho výbere.

Záhradný valec – čo je to a na čo sa používa

Záhradný valec predstavuje na oko nenápadnú pomôcku, ktorá má však zvyčajne na starosti podstatné úlohy. Dokáže vám totižto pomôcť ako v starostlivosti o záhradu, tak pri zveľaďovaní trávnika.

Starostlivosť o záhradu

Záhradný valec sa najčastejšie používa v záhrade pred výsadbou a po nej. Zatiaľ čo pred výsadbou môžete záhradným valcom urovnať terén, tak po výsadbe ním dokážete napríklad aj lepšie utlačiť pôdu, prípadne semienka v nej. Nestane sa tak, že by ich vyfúkal vietor a vaša námaha by tak vyšla nazmar.

Okrem toho, pôdu v záhrade si môžete zrovnať aj len z čisto estetického hľadiska. Nejeden vášnivý záhradkár by vám totižto potvrdil, že záhrada by mala byť pekne zrovnaná a bez buriny.

Zveľaďovanie trávnika

Čo sa týka využitia záhradného valca v súvislosti so zveľaďovaním trávnika, môžeme sa na to pozerať rôzne. Napríklad, záhradným valcom si viete efektívne zrovnať pôdu ako pred kladením trávového koberca, tak pred vysievaním trávy. Vplyvom počasia či neželaných návštevníkov sa totižto môžu na pôde vyskytnúť nerovnosti, ktoré by sa po uchytení trávy odstraňovali podstatne horšie.

Samozrejme, záhradný valec ďalej využijete aj po kladení trávového koberca, resp. po vysievaní trávy. Zatiaľ čo trávový koberec sa pôsobením valca lepšie utlačí a zminimalizuje sa tak riziko výskytu neuchytených (vyschnutých) miest, semienka čerstvo vysiatej trávy po utlačení valcom nerozfúka vietor.

No a treba podotknúť aj skutočnosť, že záhradný valec môžete používať aj v priebehu roka v rámci bežnej starostlivosti o trávnik. Raz či dvakrát ročne totižto vašej tráve neuškodí, keď ju trošku zrovnáte. Koniec koncov, nielenže sa vám bude lepšie kosiť, ale ešte k tomu bude aj lepšie vyzerať.

Ako si vybrať záhradný valec

Pred kúpou záhradného valca si všímajte najmä jeho šírku a možnú váhu po dopustení vodou alebo pieskom. Na domáce použitie vám veľmi dobre poslúžia záhradné valce so šírkou zhruba do 100 cm a váhou do 150 kg. Platí pravidlo, že čím menší a ľahší valec, tým sa s ním lepšie manipuluje. Naopak, s pomocou širšieho a ťažšieho valca prichádza predpoklad, že plánovanú prácu urobíte rýchlejšie a možno aj kvalitnejšie.

Tip na záver: Ako správne používať záhradný valec

Pôda by nemala byť pred valcovaním príliš mokrá, ani priveľmi suchá. Kým veľmi mokrú pôdu by ste mohli na niektorých miestach nadmerne pretlačiť, prípadne by sa vám lepila na valec, tak valcovanie suchej zeme by nemuselo mať požadovaný efekt. Čo sa týka používania záhadného valca v rámci starostlivosti o trávnik, takisto sa vyhnite valcovaniu premočeného trávnika, resp. aj valcovaniu počas najväčších horúčav.