Poradíme vám, ako vybrať mulčovaciu kosačku

 

Pravidelné kosenie je jednou zo základných požiadaviek správnej starostlivosti o trávnik. Popri ňom však netreba zabúdať ani na náležité polievanie a patričné prihnojovanie. No a v súvislosti s tým nám nedá nespomenúť mulčovacie kosačky, resp. kosačky s funkciou mulčovania. Vedeli ste, že takéto mašinky vám dokážu pomôcť aj s polievaním a prihnojovaním trávnika? Poradíme vám, ako si takúto „zázračnú“ mulčovaciu kosačku vybrať.

Polievanie a hnojenie s mulčovacou kosačkou

Áno, mulčovanie ako také jednoznačne prispieva k zavlažovaniu a hnojeniu trávnika. Nečakajte však, že mulčovacia kosačka bude za vás polievať a chemicky hnojiť trávnik. Týchto povinností sa s ňou síce nezbavíte, no minimálne sa odbremeníte od ich častého vykonávania. Ako to teda funguje?

Ako funguje mulčovacia kosačka?

„Poučkovo“ povedané, mulčovacia kosačka nezbiera pokosenú trávu do zberného koša. Práve naopak, pokosená tráva prechádza žacím ústrojenstvom, v útrobách ktorého je posekaná maximálne nadrobno, a následne putuje naspäť na povrch trávnika.

No a keďže takto nadrobno nasekaná (mulčovaná) tráva rýchlo zhnije, pôsobí pre trávnik ako prirodzené hnojivo. Okrem toho, bezprostredne po pokosení dodá vášmu trávniku aj užitočnú vlahu, čo razom pocítite krásnou zelenou farbou. Taktiež nemožno opomenúť ani skutočnosť, že drobné časti posekanej trávy, ktoré takpovediac pokryjú pokosený trávnik, ochránia celú trávnatú plochu pred silným slnečným žiarením. Nie je žiadnym tajomstvom, že práve silné slnko dokáže vysušovať trávnik a narobiť tak vášnivým záhradkárom poriadnu galibu.

Zásady správneho mulčovania

Síce sme to už naznačili o čosi vyššie, no nečakajte, že mulčovacia kosačka vám lusknutím prstov odbúra povinnosti s polievaním a hnojením trávnika, resp. so starostlivosťou o trávnik. Okrem toho, pri mulčovaní by ste mali dodržiavať určité zásady. Toto sú niektoré z nich:

  • v rámci mulčovania by ste nemali pokosiť viac ako jednu tretinu dĺžky trávniky
  • pri mulčovaní by ste nemali pokosiť viac ako 3 cm trávnika
  • v období intenzívneho rastu trávy môžete kosiť trávnik mulčovacou kosačkou aj 2-krát za týždeň
  • trávnik nemôže byť pri mulčovaní mokrý – práve naopak, mal by byť suchý

Ako si vybrať mulčovaciu kosačku

A ako sme sľúbili v samom úvode tohto článku, poradíme vám, ako si vybrať mulčovaciu kosačku. V tomto prípade vôbec nejde o nejaký zložitý proces či vedu. Jediné, čo potrebujete, je vybrať si spomedzi jednotlivých kosačiek takú, ktorá oplýva mulčovacou funkciou. Nezáleží tak na tom, či pôjde o elektrickú, benzínovú, alebo akumulátorovú kosačku.

Tip na záver: Pokiaľ máte, resp. by ste chceli mať, doma takzvaný anglický trávnik s menšou rozlohou, môžete na efektívnu starostlivosť oň využívať robotickú kosačku, ktorá je sama o sebe taktiež mulčovacou kosačkou.