Snehové reťaze: Ako ich správne vybrať, nasadiť a používať

 

Snehové reťaze síce nepatria k povinnej výbave vodičov na území Slovenska a Česka, no rozhodne s ich prítomnosťou vo vašom aute nič nepokazíte. Obzvlášť to platí pri výletoch do horských oblastí, kde sa môžete stretnúť so zasneženými či zľadovatenými vozovkami. Preto vám poradíme, ako si snehové reťaze správne vybrať. A samozrejme, nevynecháme ani ďalšie cenné informácie a rady, ktoré sa ich veľmi blízko týkajú.

Typy snehových reťazí

Predtým, než sa dostanete k samotnému výberu snehových reťazí, by ste mali vedieť, že sa rozdeľujú do niekoľkých kategórií. Konkrétne môžeme spomenúť:

  • oceľové snehové reťaze – vyznačujú sa dlhou životnosťou a skvelou účinnosťou aj v tých najnáročnejších terénoch
  • textilné snehové reťaze – vhodné skôr na hladké a zľadovatené plochy
  • chemické/tekuté snehové reťaze – cenovo najdostupnejšie riešenie, ktoré jednorázovo a zároveň chvíľkovo zvýši priľnavosť pneumatiky na zasneženú, resp. zľadovatenú vozovku

Zapamätajte si: Oceľové snehové reťaze sa ďalej delia na typy so šikmou stopou, typy s priečkami a rebríkové typy. Najefektívnejšie riešenie predstavujú snehové reťaze s priečkami. Na druhej strane, cenovo najprijateľnejšou voľbou sú rebríkové typy. No a čo sa týka snehových reťazí so šikmou stopou, tie predstavujú zlatú strednú cestu, ktorá by vás určite nemala sklamať.

Ako vybrať snehové reťaze

V súvislosti s tým, ako vybrať snehové reťaze, vám odporúčame zvážiť viacero faktorov. Do úvahy by ste mali brať napríklad:

  • rozmery snehových reťazí – okrem toho, že snehové reťaze musia rozmerovo zodpovedať pneumatikám vášho vozidla, musíte im v aute nájsť aj nejaké miesto. Pokiaľ teda disponujete vozidlom, ktoré nemá veľa úložného priestoru, poobzerajte sa po modeloch reťazí, ktoré nezaberajú v zloženom stave príliš veľa miesta.
  • zaťaženie reťazí – tento faktor určuje, pre aký typ auta sú dané reťaze vhodné. Spravidla rozlišujeme snehové reťaze určené pre vozidlá do 2 ton a snehové reťaze pre ťažšie vozidlá, napríklad snehové reťaze pre traktory.
  • hrúbka a hmotnosť snežných reťazí – dá sa povedať, že všeobecne platí – čím hrubšie a ťažšie, tým účinnejšie a odolnejšie. Na druhej strane, s ľahšími snehovými reťazami sa jednoduchšie manipuluje pri ich nasadzovaní.

Náš tip: Pri výbere snehových reťazí si všímajte aj ich konštrukčnú výšku. Kým pre klasické osobné autá budú s najväčšou pravdepodobnosťou postačujúcimi snehové reťaze s konštrukčnou výškou 9 až 12 mm, pre väčšie vozidlá odporúčame siahnuť po modeloch s konštrukčnou výškou okolo 12 až 16 mm.

Ako správne používať snehové reťaze

Pre správne používanie snehových reťazí je dôležité zodpovedanie 3 nasledujúcich otázok:

  • Kedy siahnuť po snehových reťaziach?
  • Ako nasadiť snehové reťaze?
  • Ako jazdiť so snehovými reťazami?

Kedy siahnuť po snehových reťaziach?

Snehové reťaze v žiadnom prípade nepoužívajte na asfalte. Neprospeje to ani im, ani pneumatikám. Ich asistenciu využite vtedy, keď je vozovka pokrytá súvislou vrstvou ľadu alebo snehu.

Ako nasadiť snehové reťaze?

V prvom rade presuňte auto na rovný povrch a zatiahnite ručnú brzdu. Ďalej nasaďte reťaze na hnaciu nápravu, pričom postupujte striktne podľa pokynov výrobcu.

Pozor! Snehové reťaze používajte vždy len na zimných pneumatikách!

Ako jazdiť so snehovými reťazami?

Najprv si dajte pomalú testovaciu jazdu, aby ste zistili či sú snehové reťaze dobre nasadené. No a potom sa riaďte zlatým pravidlom, že opatrnosti nie je nikdy dosť. Najlepšie urobíte, keď nebudete prekračovať rýchlosť 50 km/h. Auto so snehovými reťazami bude síce držať na vozovke lepšie ako bez nich, no jeho brzdná dráha nemusí byť taká, akú by ste pri rýchlejšej jazde potrebovali.