Najväčšie chyby pri narábaní s motorovou pílou: Ako sa im vyhnúť?

 

Motorová píla vie byť síce skvelým pomocníkom, no pri neopatrnom zaobchádzaní dokáže narobiť viac škody ako úžitku. Keďže na rezanie využíva odhalenú reťaz v pohybe, prirodzene predstavuje veľmi nebezpečný pracovný nástroj. Preto je potrebné, aby ste sa pri jej obsluhe vyhli tým najväčším chybám, ktorých sa môžete dopustiť. Viete, ktoré to sú? Vysvetlíme vám, ako ich úspešne eliminovať.

Najčastejšie chyby pri práci s motorovou pílou

Mnohí ľudia si to ani len neuvedomujú, no práca s motorovou pílou sa môže v jednej sekunde zmeniť z drevárskej idylky na katastrofu. Základom je preto opatrnosť a rozvaha. Pri narábaní s motorovou pílou sa vyhnite týmto chybám:

Podceňovanie vhodného oblečenia

Ako iste viete, pri práci s motorovou pílou často odlietajú rôzne drobné čiastočky dreva, ako napríklad piliny či úlomky. Z toho dôvodu je potrebné, aby ste mali dostatočne chránené celé telo – ideálne pevným pracovným oblečením. Samozrejmosťou by mali byť aj pracovné rukavice a ochranné okuliare. A nesmiete zabúdať ani na pracovnú obuv. Najlepšie urobíte, keď siahnete po modeloch so spevnenými špičkami a protišmykovými podrážkami. Čím väčšia stabilita, tým menšie riziko úrazu.

Zapamätajte si: Zatiaľ čo kvalitná pracovná obuv môže minimalizovať riziko zranenia aj v prípade pádu väčšieho kusu rezaného dreva na nohu, tak pevné pracovné oblečenie vás môže ochrániť aj pri ojedinelom pretrhnutí reťaze.

Nevhodné manipulovanie s motorovou pílou

Motorová píla nie je žiadna hračka, a preto si vyžaduje vhodnú manipuláciu. V žiadnom prípade sa neodporúča držanie motorovej píly v jednej ruke, prípadne vo výške ponad prsia. Naopak, v rámci vhodnej manipulácie by ste mali motorovú pílu držať pevne pri tele a obomi rukami – maximálne vo výške pŕs.

Presúvanie sa s motorovou pílou v prevádzke

S motorovou pílou v prevádzke sa síce môžete presúvať, no len na krátke vzdialenosti. Čo je však najdôležitejšie, reťaz sa nesmie otáčať! Znamená to, že píla môže byť počas presunu len na voľnobehu. Keď sa ale potrebujete presunúť na väčšiu vzdialenosť, odporúčame vám vašu pílu vypnúť úplne.

Nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti

Zapamätajte si, že za motorovú pílu je zodpovedný ten, kto ju obsluhuje. Pokiaľ teda budete niečo rezať, automaticky budete mať zodpovednosť za všetkých ľudí vo vašej blízkosti. Dbajte preto na to, aby dodržiavali bezpečnú vzdialenosť. A nikdy nepoužívajte motorovú pílu, keď oproti vám niekto stojí. Prípadné pretrhnutie či uvoľnenie reťaze by mohlo mať v takom prípade nepekné následky.

Bezpečnosť na prvom mieste

Vedeli ste, že spoľahlivé motorové píly bývajú v súčasnosti vybavené viacerými bezpečnostnými prvkami? Ako príklady môžeme uviesť či už bezpečnostnú brzdu, zubovú opierku, alebo štartovaciu poistku. Ak sa preto pri práci s motorovou pílou vyhnete vyššie zmieňovaným chybám, eliminujete riziko prípadného úrazu na minimum.