Čo zvážiť pri kúpe kalového čerpadla?

 

Výber kalového čerpadla sa môže na prvý pohľad zdať ako náročný proces. Vo svojej podstate vám však stačí sledovať 4 základné parametre. A samozrejme, musíte vedieť, na čo plánujete kupované kalové čerpadlo používať. Poradíme vám, ako sa v danej problematike zorientovať.

Čo je to kalové čerpadlo?

Laicky povedané, kalové čerpadlo je prístroj, ktorý dokáže za pomoci výtlaku a hadice odčerpať vodu z požadovaného miesta. Tým môže byť napríklad studňa, pivnica, žumpa, vodovodná šachta, jazierko, bazén a podobne.

Aké typy kalových čerpadiel poznáme?

Vo všeobecnosti rozdeľujeme kalové čerpadlá na 2 základné typy:

  • povrchové kalové čerpadlá
  • ponorné kalové čerpadlá

Spôsob ich použitia naznačuje už ich samotný názov. Zatiaľ čo povrchové kalové čerpadlo sa umiestňuje na súš (do vody ide len hadia k nemu pripevnená), tak ponorné kalové čerpadlo sa ponára priamo do vody (hadicou vypravuje vodu na zvolené miesto.

Za zmienku stojí aj skutočnosť, že povrchové kalové čerpadlá bývajú väčšinou výkonnejšie – preto nájdu svoje uplatnenie skôr v rámci priemyselného využívania. Prirodzene sa to odvíja aj od ich pohonu, ktorý môže byť benzínový. Naopak, ponorné kalové čerpadlá, vhodné aj na domáce používanie, sa vyrábajú spravidla na elektriku.

Ako vybrať kalové čerpadlo?

Pri výbere kalového čerpadla by ste mali zvážiť 4 základné parametre:

  • výtlak
  • ponorná hĺbka
  • prietok vody
  • priechodnosť pevných častíc

Výtlak

Maximálna hodnota výtlaku kalového čerpadla sa udáva v metroch. Vypovedá o tom, do akej výšky je daný model schopný vytlačiť vodu. Pri kúpe sa však nenechajte pomýliť. Uvedený údaj berte ako prevýšenie. Kalové čerpadlo s maximálnym výtlakom napríklad 8 m vám totižto môže dopraviť vodu aj na väčšiu vzdialenosť. Celkové prevýšenie ale nesmie presiahnuť 8 m.

Náš tip: Na domáce používanie by mohlo byť postačujúce ponorné kalové čerpadlo s výtlakom 8 až 11 m.

Ponorná hĺbka

Údaj o maximálnej ponornej hĺbke ponorného kalové čerpadla býva väčšinou rovnaký, resp. podobný, ako údaj o jeho maximálnom výtlaku. Na tento parameter sa zamerajte najmä vtedy, keď plánujete vašim novým čerpadlom odčerpávať vodu zo studní alebo iných hlbokých jám.

Prietok vody

Vo všeobecnosti platí, že čím väčší maximálny prietok vody, tým rýchlejšie dokáže ponorné kalové čerpadlo odčerpať vodu. Za zmienku stojí aj to, že ide o údaj, ktorý sa uvádza v litroch za hodinu.

Náš tip: Na domáce používanie by mohlo byť postačujúce ponorné kalové čerpadlo s prietokom vody zhruba 7 000 až 15 000 litrov za hodinu.

Priechodnosť pevných častíc

Ponorné kalové čerpadlá zvládajú popri odčerpávaní vody aj nasávanie drobných nečistôt. Záleží však na konkrétnom type, aké veľké nečistoty dokáže nasať. Zatiaľ čo pri najlacnejších ponorných kalových čerpadlách to zvyčajne bývajú nečistoty zhruba do 25 mm, tak drahšie modely dokážu nasávať aj väčšie častice.

Tip na záver: Keď hľadáte kalové čerpadlo na občasné odčerpanie vody zo studne, pivnice, jazierka, bazéna či vodovodnej šachty, vystačíte si aj s lacnejšími modelmi. Pokiaľ ho však plánujete používať v žumpe, mali by ste siahnuť po kvalitnejšom prevedení, ideálne s drvičom, resp. rezacím nožom. Priechodnosť pevných častíc by malo mať aspoň 40 mm.