Rotavátory a kultivátory

 

Jar s množstvom slnečných lúčov so sebou prináša aj možnosť opäť sa pustiť do práce na svojej záhradke. Po zime a niekoľkých mesiacoch pokoja treba pôdu pripraviť a “oživiť,” aby bola schopná vydávať krásnu úrodu. Je to však fyzicky náročná práca a ak uvažujete o tom, ako si pri fáze rytia pomôcť nejakým šikovným strojom, narazili ste na správny článok :-). Predstavíme vám riešenie - kultivátor, tiež známy pod názvom rotavátor.

Rotavátory a kultivátory sú skvelí pomocníci pri orbe a kyprení pôdy. S rôznymi doplnkami sú schopní dokonca kosiť, sadiť, žať, prevážať odpad a hravo si poradia aj so snehom. Tým, že dokážu plniť účel viacerých strojov, šetria nielen čas, peniaze, ale aj množstvom miesta potrebného na uskladnenie.

 

Pri výbere správneho kultivátora je potrebné určiť veľkosť plochy, na ktorú sa bude používať a tiež typ pôdy. Kvalita materiálu kypriaceho ústrojenstva je tiež dôležitá. Kvalitná, odolná oceľ zabezpečí, že sa nože kultivátora pri práci ľahko neotupia a nestenčia.   

 

Kultivátory s elektrickým napájaním

Na malé záhradky okolo domu alebo pri niekoľkých záhonoch budú postačujúce a zároveň praktické elektrické kultivátory a rotavátory. Disponujú niekoľkými radlicami, ktoré ľahko skypria pôdu, upravia ju pred siatím, sadením alebo dokonca zapracujú do pôdy rašelinu, kompost či hnojivo. Napríklad kultivátor značky HECHT, model 738 s príkonom 1000 Wattov, má šírku pracovného záberu 36,5 cm, štyri kultivačné nože a pri hmotnosti 7,7 kg sa ľahko prenáša.  

 

ELEKTRICKÝ KULTIVÁTOR HECHT 738

 

Malé elektrické kultivátory bývajú vďaka svojej obratnosti a ľahkému použitiu často tiež označované ako elektrická motyčka. Šíra záberu sa pri rôznych značkách pohybuje medzi 30 - 50 cm. Podstatné je tiež všímať si výkon motora.  

 

Pre porovnanie, elektrický model HECHT 745 je svojimi schopnosťami porovnateľný s vybranými motorovými strojmi. Má tri páry kultivačných radličiek so záberom 40 cm a dokáže prekypriť pôdu do hĺbky 22 cm, vďaka čomu vám pôjde práca rýchlo a ľahko. Niekoľkohodinová práca s rýľom a motykou sa premení na rýchlu záležitosť. Príkon 1500 Wattov sa síce odrazí na váhe stroja (11,6 kg), vzhľadom na výsledok práce to však stojí za to. Má ergonomické držadlá, čo uľahčuje vedenie stroja a sklápacie pojazdové kolesá uľahčujú manipuláciu.

 

ELEKTRICKÝ KULTIVÁTOR HECHT 745

 

Prípadné komplikácie s napájaním ľahko vyrieši predlžovací prívodný kábel, ktorý si viete zakúpiť u nás v predajni alebo na eshope. Ceny za elektrické kultivátory a rotavátory sa pohybujú na úrovni 70 - 110 euro.

 

Benzínové kultivátory a rotavátory

Benzínové modely majú vyšší výkon, vďaka čomu sú schopné vykonať aj inú prácu, v závislosti od príslušenstva, ktoré sa k nim pripojí. V podstate majú multifunkčné využitie.

 

Benzínové kultivátory a rotavátory sa cenovo pohybujú medzi 180e - 1300e, závisí od výkonu a príslušenstva stroja. Dokážete ich premeniť na kosačku  - s bubnovou sekačkou, a posekať aj viac ako metrovú trávu na pozemku. Viete ich tiež premeniť na malotraktor a zvážať s nimi drevo, či odpad. V zime zas vedia s pomocou radlice plniť funkciu fréz a odpratať vám sneh.   

 

Hmotnosť najlacnejších modelov je o niečo vyššia v porovnaní s elektrickými modelmi (14,5 kg), avšak tie najprepracovanejšie modely, ktoré viete premeniť na množstvo iných pomocníkov môžu vážiť aj 60 kg. Väčšinou disponujú niekoľkými rýchlosťami, viete zadať aj spätný chod pre ľahkú manipuláciu a majú ergonomické rukoväte, s ktorými je práca takmer hračkou.    

 

Pre ilustráciu, benzínový kultivátor VARI KF XP 200 je poháňaný štvortaktným motorom s objemom motora 196 cm3 a krútiacim momentom 10Nm. Pracovný záber má 60 cm, pričom používa 4 nože. Má šnekový prevod, kužeľovú spojku a nastaviteľné rukoväte.

benzínový kultivátor VARI KF XP 200

 

Náš najpredávanejší model je Honda FJ 500 DE R. Je to kompaktný model so silným výkonom,  otočnou rukoväťou, je vysoko efektívny, ľahký a odolný. Na prvý pohľad zaujme svojím kvalitným prevedením, no jeho  kvalita spočíva v motore, silnej prevodovke a robustnej spojke, ktoré smerujú výkon hlboko do pôdy. Ako uvádzame aj na našom eshope, všetky kompaktné kultivátory Honda disponujú prevodovkou, ktorá zaručuje silný pohon nezávislý na rýchlosti kultivačných nožov. Môžete teda regulovať pohyb vpred, ako aj výkon kultivátora, a tým pádom vždy dosiahnuť dokonalé výsledky. Pri kúpe tohto modelu navyše dostanete ako darček 4-taktný olej Honda do motora.

 

benzinovy-kultivator-honda-fj-500-de-r

 

Pri výbere kultivátora či rotátora si nechajte poradiť, zvážte veľkosť plochy, ktorú chcete preorať či inak upraviť a tiež, či by ste daný stroj vedeli využiť aj na iné činnosti. Podľa toho si vyberte správny model pre vás a potreby vašej záhrady.