Motorové píly Stihl. Výkon, ktorý inšpiruje

 

Drevo je úžasná surovina, ktorá si vyžaduje správny prístup a spôsob narábania, aby z nej človek vedel vyrobiť užitočné a niekedy aj pekné veci. Už pri prvom kontakte a práci s drevom, akým je pílenie, je dôležité, s akým náradím pracujeme. 

Nemecká spoločnosť STIHL už 93 rokov vyvíja a vyrába kvalitné motorové píly na rôzne účely. V roku 1930 vyrobila ako prvá na svete elektrickú reťazovú pílu pre skracovacie rezy obsluhovanú len jednou osobou. 

 

Za desiatky rokov firma priniesla na trh niekoľko kategórií reťazových motorových píl podľa špecifického použitia. Venuje sa inováciám v technológiách a vylepšovaniu funkcií za účelom uľahčenia práce, pričom dbá o vysokú kvalitu svojich výrobkov. Charakterizuje ich tiež jednoduchá prevádzka a ergonomický tvar. 

 

V rámci benzínových píl ponúka píly na palivové drevo a údržbu pozemkov, píly pre poľnohospodárstvo a záhradníctvo, píly pre lesníctvo a tiež pre záchranárske akcie. Motorové píly Stihl sú aj elektrické alebo poháňané akumulátorom. Vyrábajú sa aj špeciálne píly na ošetrovanie stromov alebo na vyvetvovanie.

 

Benzínové píly a ich výbava

Motorové píly STIHL poháňané benzínom sú vhodné na prípravu palivového dreva a údržbu pozemkov. Vo svojej výbave majú mnoho inovácií, ktoré výkon a používanie dolaďujú k dokonalosti.

benzinova-motorova-pila-stihl-ms180

 

Motor STIHL 2-MIX s technológiou kanálov 1-in-4 má vysoký točivý moment v širokom rozsahu otáčok. Vďaka tomu tento prístroj ušetrí až 20% paliva v porovnaní s bežným dvojtaktným motorom STIHL bez 2-MIX technológie. Navyše, emisie vo výfukových plynoch sú nižšie až o 50%. 

 

motorova-pila-stihl-s-motorom-2-mix

 

Bočné napínanie reťaze zabraňuje kontaktu pokožky s reťazou a poskytuje väčšiu bezpečnosť. Vysoko kvalitný antivibračný systém v oblasti rukoväte znižuje množstvo vibrácií, ktoré môžu spôsobovať problémy s prekrvením rúk a paží. 

 

Vybrané píly od STIHL majú zabudovaný aj dlhodobý systém filtrácie vzduchu, kde sú odstredivou silou väčšie a ťažšie čiastočky nečistôt odlúčené ku stene skrine a cez rebrá valca vynesené von.

 

Ďalšou výhodou je, že vďaka kompenzátoru STIHL i pri väčšom znečistení vzduchového filtra zostáva výkon motora, kvalita splodín výfuku a spotreba paliva dlhšiu dobu takmer konštantná, preto údržbu nie je nutné robiť tak často. 

 

A to nie je všetko. Funkcia “ohrievanie karburátora” zabraňuje aj v studenom ročnom období jeho zamrznutiu, stačí si ju zapnúť jednoduchým pohybom ruky. 

 

Všeobecne, píly STIHL zabezpečujú vysoký rezný výkon a veľký užívateľský komfort. Iné triedy motorových píl tejto značky sa vyznačujú silným motorom a dostanete aj model, ktorý sa dá dobre využiť aj pri záchranárskych akciách. Kým píly na palivové drevo pre bežných užívateľov majú výkon motora okolo 1,4 kW, profesionálne píly na používanie v lese počas niekoľkých hodín môžu mať výkon motora aj na úrovni 5,4 kW.